Kommunalvalg

Nu bliver kampen om kommunerne afgjort - det har partierne på spil

Kommunalvalget kan cementere de landspolitiske tendenser. Hvem er på vej ud i glemslen, og hvem vil brage frem?

Flere partier risikerer at blive udraderet fra det kommunale danmarkskort, mens andre håber at veksle deres landspolitiske succes til borgmesterkæder.

Mens de sidste får stemt, og vi venter på resultaterne, gennemgår vi her, hvad der er på spil for de store landspolitiske partier:

Socialdemokratiet vil være størst

Socialdemokratiet fik 47 borgmesterposter ved kommunalvalget i 2017 og er således landets største parti. Denne gang ser det dog ud til, at mindst én socialdemokratisk bastion kan falde. Det er København, hvor Socialdemokratiet ellers har haft overborgmesterposten siden 1938. Her ser det ud til, at Enhedslisten kan blive størst.

Det kan dog blive svært for Enhedslisten at vinde overborgmesterposten, fordi mange i forvejen har peget på den socialdemokratiske spidskandidat, Sophie Hæstorp Andersen.

Statsministeren er ikke i tvivl om målet ved dagens kommunal- og regionsrådsvalg.

- Vi går efter igen at blive det største parti i landets kommuner og regioner. Det er det, der er vores forhåbning i dag, siger Mette Frederiksen, der også ytrer et håb om, at vælgerne "stemmer kommunalt og regionalt" i stedet for at lade sig farve af mink og sms'er, der har fyldt meget i mediebilledet på det seneste.

Venstre vil ikke sætte tal på

Venstre fik 37 borgmesterposter ved valget i 2017. Men dengang så verden ganske anderledes ud. Partiformanden hed Lars Løkke Rasmussen og var statsminister. Siden er Jakob Ellemann-Jensen blevet partileder, og store landsprofiler som Løkke, Inger Støjberg, Kristian Jensen, Britt Bager og Tommy Ahlers er smuttet.

Det samme gælder mange af Venstres jyske bykonger, der denne gang ikke står på stemmesedlerne i Herning, Haderslev, Billund, Kolding, Varde og Vejen.

Ved seneste Megafon-måling stod partiet til 13,9 procent af stemmerne mod 23,4 ved folketingsvalget i 2019 og det samme ved kommunalvalget i 2017.

Jakob Ellemann-Jensen vil ikke "sætte tal på hverken procentsatser eller borgmesterposter", da TV 2 spørger til partiets kommunalvalgsambitioner.

- Vi er ydmyge, og det, tror jeg, er det klogeste at være i dag, siger han.

Det Konservative Folkeparti vil have flere borgmesterkæder

Søren Pape Poulsen og de konservative har længe ligget godt i målingerne. I sidste uges Megafon-måling steg partiet til 18,2 procent af stemmerne og fik dermed den bedste tilslutning, siden analyseinstituttet begyndte at lave politiske indeksmålinger i 1998.

Det håber Søren Pape selvsagt vil smitte af på kommunalvalget, hvor de konservative går efter et tocifret antal borgmesterkæder. Nærmere vil han ikke komme det.

- Et tocifret antal er i hvert fald ti. Og det synes jeg også godt, at vi kan forvente med den opbakning, vi ser rundt omkring, siger han.

Partiformanden håber at holde fast på borgmesterposterne i partiets højborge som Frederiksberg og Gentofte, men også at erobre flere kommuner. Pape vil blandt andet gerne vippe Venstres Ulrik Wilbek af pinden i hjembyen, Viborg, hvor han selv var borgmester indtil 2014.

Det Konservative Folkerparti har kun borgmesterposter på Sjælland. Det skal også ændres.

- Vi skal have en borgmester vest for Storebælt, lyder det tirsdag morgen, da Søren Pape stemmer i Viborg Stadion Center.

Dansk Folkeparti håber på et tåleligt resultat

Dansk Folkeparti håbede ved seneste kommunalvalg i 2017, at de skulle omsætte successen fra folketingsvalget i 2015 til en stribe borgmesterposter, men de blev skuffede og stod tilbage med blot en enkelt. Læsø.

Siden er det kun gået endnu mere ned ad bakke for partiet. Det, der engang var landets største blå parti, er nu nede på 5,2 procent i seneste Megafon-måling, 44 byrådsmedlemmer har forladt partiet siden valget i 2017, og Læsø-borgmesteren er skiftet til Venstre i håb om bedre chancer for genvalg.

Kristian Thulesen Dahl erkender også, at det ikke bliver et prangende kommunalvalg for Dansk Folkeparti.

- Der er ingen tvivl om, at Dansk Folkeparti går tilbage i forhold til resultatet for fire år siden. Det har vi vidst hele vejen igennem, at sådan vil det være, siger Kristian Thulesen Dahl.

Denne gang gør partiformanden sig ingen forhåbninger om borgmesterkæder. Han håber på et "tåleligt resultat, så der er noget at bygge videre på bagefter".

Enhedslisten håber på drømmevalg

Flere meningsmålinger har indikeret, at liste Ø står til at få et af sine bedste kommunalvalg nogensinde.

For eksempel er det oplagt, at Alternativets nedsmeltning vil få mange unge venstreorienterede storbyvælgere til at søge i Enhedslistens retning. I København stiller partiet også med en ny spidskandidat, det tidligere folketingsmedlem Line Barfod.

Enhedslisten kan - for første gang nogensinde - blive større end Socialdemokratiet i landets hovedstad. Det er partileder Mai Villadsens store kommunalvalgsdrøm. Dét og så en borgmesterpost på Bornholm, der faktisk er indenfor rækkevidde, idet øens populære borgmester Winni Grosbøll (S) gik af ved årsskiftet.

Det kan give plads til Enhedslistens Morten Riis, der aktuelt er øens viceborgmester.

SF går efter flere borgmesterposter

Også SF kan muligvis vinde på, at Alternativets mange vælgere fra 2017-valget er blevet hjemløse.

Partiet har i dag en enkelt borgmesterpost: Tonni Hansen på Langeland, som formentlig står ganske godt efter, at det for nylig lykkedes SF at stoppe regeringens planer om at placere et udrejsecenter på øen.

Dertil kommer rådmandsposter i Aarhus og Odense og en fagborgmesterpost i København, der heller ikke ser ud til at rende nogen steder.

- Vi skal have flere borgmestre efter det valg, sagde Pia Olsen Dyhr ved partiets landsmøde i september.

Et af de steder, hvor partiet er i spil til en borgmesterpost, er Kolding. Her dyster to landskendte navne og tidligere ministre, tidligere SF-formand Villy Søvndal og Venstres Eva Kjer Hansen, om borgmesterposten.

Radikale Venstre håber at holde skansen

Partiet har én borgmesterpost, nemlig i den nordjyske kommune Rebild. Dertil kommer 80 byrådsmedlemmer spredt ud over landet.

Partileder Sofie Carsten Nielsen håber, at partiet "holder skansen", fortalte hun tirsdag morgen på vej ind på valgstedet i Ryesgade i København.

Hvis partiet får en national stemmeandel i størrelsesordenen 4 procent, vil Sofie Carsten Nielsen og partiet være tilfredse, lyder meldingen. De havde et "rimelig godt kommunalvalg" i 2017, siger hun, men medgiver, at "det er ikke sikkert, at vi kan holde fast i det".

Nye Borgerlige går efter 10 mandater

Ved det seneste kommunalvalg kom Nye Borgerlige på det kommunale landkort, da Mette Thiesen blev valgt ind i Hillerød som partiets første byrådskandidat.

Siden er flere frafaldne DF’ere og en løsgænger kommet til, så Nye Borgerlige nu er oppe på otte byrådsmedlemmer på landsplan. Og det, der var et purungt parti ved sidste kommunalvalg, er i dag større end Dansk Folkeparti i meningsmålingerne og har rundet 17.000 medlemmer.

Fra partitoppen lyder det "forsigtige bud", at Nye Borgerlige lander på 10 mandater på landsplan, når vælgerne har givet deres stemme.

Nye Borgerlige stiller op i hele landet bortset fra Fanø, Ærø og Samsø.

Kristendemokraterne missede en borgmesterpost - vil det lykkes nu?

KD har i dag 11 byrådsmedlemmer fordelt i fem af landets byråd. Højborgen er i vestjyske Ringkøbing-Skjern, hvor partiets spidskandidat, Kristian Andersen, var tæt på at blive borgmester i 2017.

Han fik klart flest personlige stemmer og seks mandater og stod til at blive borgmester i et døgns tid, indtil Socialdemokratiets Søren Elbæk ombestemte sig. Han ville ikke pege på en kandidat, der nægter at vie homoseksuelle. I stedet pegede han på Venstres Hans Østergaard, der blev borgmester.

Dramaet står endnu engang mellem de tre. Spørgsmålet er, hvordan flertallet falder ud denne gang? Og om det vil gavne Kristendemokraterne lokalt, at de nu er repræsenteret på Christiansborg med folketingsmedlemmet Jens Rohde?

Kristendemokraternes formand, Isabella Arendt, regner med fremgang.

- Vi regner med, at det, sagt på jysk, kommer til at se fornuftigt ud. Vi regner med at gå frem på landsplan både ved kommunal- og regionalvalget, har hun sagt til Danske Kommuner, hvor hun dog ikke ville sætte tal på.

Men hun holder godt øje med Ringkøbing-Skjern.

Alternativet kæmper for overlevelse

20 byrådsmedlemmer på landsplan og en borgmesterpost på Fanø blev det til for Alternativet i 2017.

Men Fanø-borgmesteren genopstiller ikke, og der er i det hele taget ikke meget tilbage af Alternativet her fire år senere.

Partiet skraber bunden af meningsmålingerne, medlemmerne er fosset ud, og partiets politiske leder, Franciska Rosenkilde, kæmper for at genvinde sin post som kultur- og fritidsborgmester i København.

Liberal Alliance regner ikke med valgsucces

Liberal Alliance fik ved valget i 2017 2,59 procent af stemmerne, hvilket rakte til 28 byrådsmedlemmer. Det var en tilbagegang på fem fra valget før.

Men siden da er det kun gået endnu mere tilbage. I dag er Liberal Alliance repræsenteret i 14 af landets byråd med 15 byrådsmedlemmer i alt.

Folketingsmedlemmet Ole Birk Olesen, der selv stiller op til borgerrepræsentationen i København, har tidligere medgivet, at partiet nok vil få det svært ved kommunalvalget.