Politik

Enhedslisten er største parti på Bornholm, men får ikke borgmesterposten

Enhedslisten får knap hvert tredje mandat på Bornholm, mens Alternativet mister sit eneste mandat i kommunen.

Enhedslisten stormer frem på klippeøen, hvor de er blevet det største parti med 23,1 procent af stemmerne.

Partiet får dermed syv ud af 23 mandater i Bornholms Regionskommune, hvilket er en fremgang på fem fra seneste valg.

Men trods det gode valg løber Enhedslisten ikke med borgmesterposten. Det bliver i stedet Jacob Trøst fra de konservative.

- Bornholmerne må have set, at det er et frisk pust, samtidig med at Konservative klarer sig godt på landsplan, siger Jacob Trøst, da han træder ud af forhandlingslokalet.

- Jeg er ny, og det er en kæmpe tillid, der bliver vist mig.

Morten Riis fra Enhedslisten fortsætter på viceborgmesterposten.

Konstitueringen består foruden de konservative af Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne.

Drama på klippeøen skyld i nederlag

Afgående borgmester Thomas Thors parti, Socialdemokratiet, får 15,3 procent og går 19 procent tilbage. Partiet bliver derfor halveret til fire mandater.

En række sager på øen kan være skyld i Socialdemokratiets nederlag.

Heriblandt besparelser på næste års budget og indførelsen af en ”spærretid”, der før valget begrænsede pressens adgang til kommunale institutioner.

Det kan ligeledes skyldes, at Winni Grosbøll, der var en meget populær S-borgmester på øen, i januar i år trådte tilbage efter 11 år på posten, da hun fik en stilling som direktør i Friluftsrådet.

Thomas Thors overtog roret og erkendte inden valget, at arven efter Grosbøll kunne blive tung at løfte. Og han fik ret. Han har ikke kunnet sikre samme opbakning som sin forgænger.

Skiftet fra en meget populær borgmester kan også have rykket på mange stemmer. Det forudså Hans Redder allerede før, stemmerne var talt op.

- Havde Winnie Grosbøll (S) besluttet sig for at genopstille, var det svært at se for sig, at nogen skulle kunne have udfordret hende, skrev Hans Redder i en lynanalyse.

Thomas Thors erkender over for TV 2 Bornholm, at løbet er kørt, og 11 års socialdemokratisk styre ser dermed ud til at være ovre.

- Nu er jeg valgt ind jo, men som alle ved, så har jeg gjort plads til en kommende borgmester, og det håber jeg at gøre i den kommende periode, siger han til TV 2 Bornholm.

Alternativet og SF ude

Det er heller ikke gået godt for Alternativet, der mister sit eneste mandat og derfor ryger ud af kommunalbestyrelsen på klippeøen.

Det samme gælder for SF. Begge partier har fået under tre procent af stemmerne.

De konservative vinder tre mandater i kommunalbestyrelsen, hvor partiet ikke har været repræsenteret de seneste år.

Inden optællingen var der flere, der spåede, at Dansk Folkeparti kunne få et godt valg på Bornholm.

Sådan endte det dog ikke. Men partiet har holdt stand på solskinsøen, og på grund af Socialdemokratiets tilbagegang er det nu det næststørste parti på Bornholm målt i procent af stemmerne.

DF får fire mandater ligesom Socialdemokratiet.

Det er hverken lykkedes De Radikale, Nye Borgerlige, Veganerpartiet eller partiet Lavere skatter og afgifter at sikre sig nok stemmer til et mandat i kommunalbestyrelsen på Bornholm.

Da både SF og Socialdemokratiet går fra valget med et nederlag, er der blåt flertal på Bornholm. Det flertal dækker over mandater fra DF, de konservative, Venstre, Bornholmerlisten og Kristendemokraterne.

KMDs data viser, at knap 73 procent af borgerne har været nede og afgive deres stemme.