Kommunalvalg

10 ting, analytiker særligt vil holde øje med på valgnatten

Særligt fem kommuner er interessante at holde øje med i aften. Og så bliver det spændende at se coronas betydning, siger Jesper Vestergren.

Når danskerne i dag skal til stemmeurnerne, bliver det på mange måder et dramatisk valg. Det siger TV 2s politiske analytiker, Jesper Vestergren.

- Vi ved jo, at der er nogle kommuner, hvor der med sikkerhed kommer en ny borgmester. Og vi ved, at der bliver drama i nogle kommuner, hvor det på nuværende tidspunkt er umuligt at forudsige, hvem der kommer til at vinde.

Herunder giver Jesper Vestergren sit bud på de fem mest spændende landspolitiske spørgsmål og fem kommuner, der er værd at holde øje med, når stemmerne tælles op.

Fem spændende spørgsmål:

Hvem bliver det største borgmesterparti i landet?

Ved seneste valg opnåede Socialdemokratiet 47 borgmesterposter og Venstre 37 borgmesterposter. Det Konservative Folkeparti endte med i alt otte borgmesterposter. Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, SF og Alternativet har hver én borgmesterpost. Lokallisterne har to borgmesterposter.

Hvor høj bliver stemmeprocenten?

- Det bliver interessant at se, om corona får betydning for, hvor mange der stemmer. Vi har stemt i krisetid før - for eksempel under Anden Verdenskrig - men vi har aldrig prøvet noget som dette før. Hvis man kigger mod de lande, hvor der har været valg under corona, så kan man se, at valgdeltagelsen er faldet lidt.

Ved kommunalvalget i 2017 var valgdeltagelsen 70,8 procent, mens den til regionsrådsvalget var 70,7 procent.

Hvad sker der med den borgerlige blok?

- Venstre har været i krise igennem længere tid. Det er deres første kommunalvalg siden Jakob Ellemann-Jensen overtog formandsposten.

- De Konservative er et parti i fremgang, så det bliver spændende at se, om de kan veksle den succes til borgmesterposter.

- Dansk Folkeparti er et parti i langvarig krise. Ved seneste valg fik de 223 mandater. Siden da har 44 af de mandater forladt partiet. Nu bliver det spændende at se, om de kan bibeholde de lokale bastioner, de har, trods krisen.

- Det er Ny Borgerliges første valg, efter de kom i Folketinget. Ved sidste valg fik de ét byrådsmedlem – Mette Thiesen i Hillerød. I år er deres målsætning at få ti medlemmer. Det er dog svært at manifestere sig som et nyt parti i kommunalpolitik.

Får Enhedslisten sin første borgmesterpost?

- Partiet kan være i spil til en borgmesterpost på Bornholm og Enhedslisten kan blive det største parti i København. Det kan dog blive svært for partiet at vinde overborgmesterposten, fordi mange i forvejen har peget på den socialdemokratiske Sophie Hæstorp Andersen.

Kommer de landspolitiske tendenser til at få betydning?

Kommer mink- og sms-sager til at påvirke Socialdemokratiets valg? Og hvad med Venstre, som har deres første valg, efter Jakob Ellemann-Jensen har overtaget formandsposten?

Fem kommuner, der er værd at holde øje med

Frederiksberg:

- Ved valget i 2017 var det kun 168 stemmer, der adskilte de to blokke. Så denne gang bliver det spændende at se, hvem der bliver størst – rød eller grøn.

København:

- Siden 1938 har Københavns overborgmester været socialdemokrat. Men Enhedslisten står stærkt i kommunen, så det bliver spændende at se, hvem der bliver størst.

Kolding:

- Jørn Pedersen, der har været Venstre-borgmester i Kolding siden 2010 genopstiller ikke, og derfor ved vi, at kommunen skal have ny borgmester. I spil til borgermesterposten er blandt andet Villy Søvndal fra SF og Venstres Eva Kjer Hansen.

Esbjerg:

- Kommunen er tidligere socialdemokratisk, men har siden 1994 haft Venstre-styre. Ved sidste valg vandt den nuværende borgmester, Jesper Frost Rasmussen, med ét mandat, så kommunen kan være lige på vippen.

Kerteminde:

- Siden kommunesammenlægningen i 2007 har kommunen skiftet borgmester ved hvert kommunalvalg. Lige nu er kommunen styret af en socialdemokratisk borgmester, mens de konservative står på spring i kulissen til at overtage.