Kommunalvalg

Enhedslisten vil væk fra særligt image - nu går de efter Bornholm

TV 2 fulgte Enhedslisten ved partiets sidste strategimøde inden valgdagen.

- Vi gennemgår lige Mais plan, bare så vi er med på, hvad der skal ske fra nu af og til onsdag nat.

Det er mandag, klokken er 12.30 og et sidste strategimøde hos Enhedslisten inden kommunalvalget er netop i gang på partikontoret på Christiansborg.

Emma har styr på det praktiske, I har pas ikke?

Pressemedarbejder i Enhedslisten

Flere meningsmålinger har indikeret, at liste Ø står til at få et af sine bedste kommunalvalg nogensinde, og nu skal de praktiske detaljer i valgslutspurten klappes af.

Om få timer sætter partiets politiske leder Mai Villadsen kursen mod Bornholm. Her spås partiet muligheder for at erobre borgmesterposten, og derfor skal den lokale kandidat Morten Riis have mest mulig hjælp.

Rundt om bordet ved strategimødet sidder, udover Villadsen, hendes personlige assistent Anna Køster, partiets pressechef, en pressemedarbejder og yderligere en ansat, der varetager praktiske opgaver som at køre Villadsen til Bornholm.

Partiets strategiske rådgiver må nøjes med at være med fra en computer. Han afventer en negativ coronatest.

Anna Køster tager ordet på strategimødet.

- Der er stadig en valgtale, vi skal lægge en sidste hånd på. Det kan I også gøre på færgen. Emma har styr på det praktiske, I har husket pas, ikke?, spørger hun ud i rummet.

Villadsen og hendes chauffør nikker bekræftende.

Vi oplever, at folk tager imod en flyer, hvis de får en kakaomælk, så det er en måde at komme i snak med folk på

Mikkel Sarbo, landsformand, De Radikale

Pressemedarbejder Emilie Payami gennemgår programmet for Villadsens bornholmer-tur.

- Vi starter tidligt med kaffe hos Morten (Riis, Enhedslistens spidskandidat, red.) klokken 7. DR følger os til flyeruddeling på Campus Bornholm, og så deler vi ud på torvet. TV 2 skulle også have været der, men har aflyst, konstaterer pressemedarbejderen.

Man aner en snert af ærgrelse over aflysningen.

Venstrefløjspartiet erklærede sidste år, at det ville væk fra sit image om kun at være et storbysparti, og i stedet være for hele landet. Kan partiet lande sin første borgmesterpost på Bornholm, vil det være en ordentlig skalp.

- Det er vigtigt for mig, at vi får cementeret, at vi er et landsdækkende parti, forklarer Villadsen, der selv er vokset op i den vestjyske stationsby Kibæk, efterfølgende til TV 2.

Kakaomælk, der flytter stemmer

Mens de i Enhedslisten koordinerer Villadsens Bornholm-besøg har Radikale Venstres sekretariat lidt længere nede ad gangen på Christiansborg rettet blikket fast mod Frederiksberg.

Partiet har netop modtaget en sending smoothies og Cocio-kakaomælk, der skal uddeles til de forbipasserende ved Forum Station af partiets spidskandidat på Frederiksberg, Lone Loklindt, og partiets politiske leder, Sofie Carsten Nielsen.

Derfor har fem af partiets medarbejdere travlt med at klistre magenta-farvede hjerter over Cocio-logoerne.

På klistermærkerne står der: "Tænk nyt" - en opfordring, der kan læses som en slet skjult henvisning til vælgerne på Frederiksberg, hvor de konservative har siddet på magten i 112 år.

Loklindt er erklæret borgmesterkandidat og kan med held, snilde og den rette mængde konstitueringskaffe måske nappe borgmesterposten, hvis der opstår et vakuum i magtkampen mellem de konservative og Socialdemokratiet. Sådan lyder forhåbningen i hvert fald blandt de ansatte i De Radikale.

Ifølge landsformand Mikkel Sarbo kan man ikke udelukke, at gratis kakaomælk kan flytte stemmer:

- Vi oplever, at folk tager imod en flyer, hvis de får en kakaomælk, så det er en måde at komme i snak med folk på - og på Frederiksberg er det få hundrede stemmer, der kommer til at afgøre det, så vi gør en ekstra indsats her.

Radikale har en borgmesterpost i Rebild Kommune, hvor Leon Sebbelin sidder for bordenden ved byrådsmøderne. Skal Sebbelin holde fast i borgmesterkæden skal den perfekte politiske kabale under konstitueringen lægges, og det bliver vanskeligt, erkender Sarbo.

Partiet har de seneste år været i vælten med en række dårlige sager, og derfor er landsformanden tilfreds, hvis partiet holder sig på nogenlunde samme resultat som ved sidste kommunalvalg, hvor de fik 4,62 procent af stemmerne.

- Ved sidste valg fik vi et resultat, der var bedre end forventet og nød blandt andet godt af at være i valgforbund med Alternativet, men selvfølgelig kæmper vi for at bevare vores rådmandsposter i de store byer og Sebbelin i Rebild, siger han.

Konsulenter skal guide rundt i dilemmaer

Hvor de radikale er glade for et status quo-resultat, har de konservative en erklæret målsætning om, at få ti borgmesterposter mod partiets otte i dag.

Mindst en af de ti skal være vest for Storebælt, hvor partiet ikke har nogen i dag. Det skal der ændres på.

Christiansborg er tom for konservative politikere, der alle er ude i en sidste valgkampsslutspurt, men i partiets sekretariat er der fortsat en smule liv.

Politisk konsulent Nicolaj Larsen har ansvaret for at overvåge de konservative stemmer, når de tikker ind tirsdag aften, og han fintuner det tekniske setup.

Samtidig skal han med fire andre konsulenter i sekretariatet hjælpe byrådspolitikere, der risikerer at stå i dilemmaer om konstitueringer tirsdag aften.

- De kan ringe ind til sekretariatet med dilemmaer som "Er det værd at ofre en viceborgmesterpost for en udvalgsformandspost?".

Nicolaj Larsen bliver mere ordknap, når man spørger ham, hvilke kommuner som de konservative sigter mod i Jylland og på Fyn.

- Det tror jeg ville være fejlagtigt af mig at udtale mig om. Sætter jeg navn på en kommune, ville jeg gøre den en kæmpe bjørnetjeneste og gøre borgmesterposten markant dyrere i en konstituering, lyder det forsigtige svar fra Nicolaj Larsen.

Irriterende ønske fra DR

Tilbage hos Enhedslisten er strategimødet fortsat i gang. Planen for Villadsen valgdag er efterhånden klar.

Efter omdeling af flyers i Rønne tirsdag morgen, skal hun stemme i København og efterfølgende drikke kaffe med partiets to håb i hovedstaden og på Frederiksberg, Line Barfod og Pelle Dragsted.

Villadsen har set Jakob Ellemann-Jensen lave en "spørg om alt" på hans Instagram, og det får hende til at overveje om, hun mangler en lignende til tirsdag.

- Det var ret fedt, kan vi lave det?, spørger hun.

Pressefolkene rundt om bordet overvejer forespørgslen. Det vil de lige kigge på.

Enhedslisten holder valgfest på spillestedet Vega i Købehavn, hvor Villadsen er sat til at gå på klokken 21.10. Men hun får ikke lov at blive på Vega hele aftenen.

DR har spurgt om hun kan komme på Christiansborg klokken 23, og tidspunktet og stedet er upraktisk og irriterende, mener Villadsen.

Pressemedarbejder Emilie Payami er opmærksom på logistikudfordringen.

- Det sagde jeg også til dem, men de insisterede. Jeg har ikke sagt endeligt ja, understreger hun.

Pressechef Mikkel Lauritzen overbeviser dog Villadsen, da han bliver spurgt:

- Øhmm, det er et godt sted at være i studiet. Det er ikke primetime, men der er masser af seere, lyder analysen.

Pressemedarbejderen er enig.

- DR er ikke særlig meget på os i løbet af dagen. Det er meget TV 2, så det er fint, siger hun. Rundt om bordet er der enighed. God plan. Mega god plan, siger

De sidste sten er nu ryddet af vejen.

Mai Villadsen drømmer om borgmesterpost på Bornholm, og at Enhedslisten bliver størst i København.

Nu er det bare at vente, til Danmark har stemt.