Enhedslisten går efter borgmesterposter og afviser ikke samarbejde med DF
Lokale meningsmålinger har antydet, at Enhedslisten kan blive det største parti i København og på Bornholm.
Enhedslisten har ingen borgmesterkæder.
Men det kan ændre sig efter tirsdagens kommunalvalg, håber politisk ordfører Mai Villadsen.
Hun har udset sig to kommuner, hvor hun drømmer om, at partiet først bliver størst – og så går efter borgmesterposten.
Kommunerne er ikke grebet ud af den blå luft. Både i København og på Bornholm har lokale målinger vist, at Enhedslisten står til at blive det største parti.
Det er ikke ensbetydende med, at vælgerne også stemmer sådan på tirsdag. Men alligevel lurer partiet på at tage sin første borgmesterkæde på Bornholm.
- Det vil da være fuldstændig fantastisk, men så skal sol, måne og stjerner nok også stå lige, siger Mai Villadsen i programmet Tirsdagsanalysen på TV 2 NEWS, der i anledningen af kommunalvalget blev sendt på en søndag.
Afviser ikke DF-samarbejde
Men selv hvis alle himmellegemer arter sig efter Enhedslistens horoskop, kan der alligevel opstå et bump på vejen mod rådhusets fineste kontor.
For det kan vise sig, at partiet må konstituere sig med Dansk Folkeparti for at få borgmesterposten. Og er Enhedslisten klar til det?
- Det er et godt spørgsmål, siger Mai Villadsen.
Hun er ikke just vant til at enes med Dansk Folkeparti, når der skal laves politik på Christiansborg. Men hun ved også godt, at kommunalpolitik på mange måder er anderledes end landspolitik.
- Vi er klar til at lave flertal med dem, der er klar til at bruge penge på velfærd og klima. Så det er de politiske spørgsmål, der bliver det afgørende på aftenen, siger hun.
Dermed afviser Enhedslistens politiske leder ikke et scenarie, hvor partiet får en borgmesterpost betinget af Dansk Folkepartis stemmer.
- Man må jo se, hvad der sker på dagen, og lade Enhedslisten på Bornholm afgøre det. Men det er klart, der bliver afsøgt i alle leder og kanter, hvordan man kan få et flertal, siger hun.
På Bornholm har Socialdemokratiet længe siddet på magten. Men i januar trak den meget populære Winnie Grosbøll sig efter 11 år som borgmester og overlod posten til sin 72-årige partifælle Thomas Thors.
Det har gjort et ellers forudsigeligt valg uforudsigeligt og åbnet mulighederne for andre kandidater, deriblandt Enhedslisten Morten Riis, der er kommunens viceborgmester.
Stor betydning på Christiansborg
I København er det også Socialdemokratiet, der sidder - endda endnu tungere - på magten. Men her går Enhedslistens spidskandidat, Line Barfod, også efter overborgmesterposten.
Selvom Enhedslisten skulle blive det største parti i hovedstaden, er politiske iagttagere over en bred kam dog enige om, at partiet næppe får kommunens øverste politiske post.
Socialdemokratiets spidskandidat i København, Sophie Hæstorp Andersen, har også klart sagt, at hun ikke vil pege på Enhedslistens kandidat, selvom partiet bliver størst.
Alligevel følger partitoppen meget opmærksomt med i, hvordan københavnerne stemmer. For det første har den ikke opgivet håbet om overborgmesterposten. For det andet betyder stemmefordelingen i hovedstaden ifølge den politiske leder ”utrolig meget” på Christiansborg.
- Det her er ikke bare et midtvejsvalg, det er også en temperaturmåling på, hvordan landet ligger. Og jeg vil mene, hvis vi bliver størst i København, så er det også et vink med en vognstang til socialdemokraterne, om at der er noget galt med klimapolitikken, og at det heller ikke går helt godt med velfærden, siger Mai Villadsen.
Vælgerne i København, i Bornholms Regionskommune og i alle de andre kommuner går i stemmeboksen 16. november.