De har flest matches i kandidattest: - Det, synes jeg faktisk, er lidt vildt

Data fra TV 2s kandidattest viser, hvilke kandidater der har matchet flest gange med brugerne. Mød tre af dem her.

En hypnoseterapeut, der også er clairvoyant.

En socialdemokrat, der har svaret 'neutral' til de fleste spørgsmål.

Og en ergoterapeut, der brænder for sin hjertesag.

TV 2s kandidattest er blevet taget over en million gange, og nu viser tallene, hvilke kandidater brugerne oftest har matchet med i hver kommune.

Her kan du møde tre kandidater, der hver især - til deres egen overraskelse - har matchet flest gange med brugerne i hver sin kommune.

Ester Esmarch, ergoterapeut, Kristendemokraterne

46-årige Ester Esmarch fra Bylderup-Bov er Kristendemokraternes eneste kandidat i Aabenraa og samtidig den kandidat, der har matchet flest gange med brugerne i kommunen.

- Det, synes jeg faktisk, er lidt vildt, når jeg er helt alene, siger hun glædeligt overrasket, da TV 2 præsenterer hende for resultatet.

De kandidater, der har besvaret kandidattesten, havde også mulighed for at skrive en tekst om, hvorfor man bør stemme på dem.

Det er mit fag. Det er min hjertesag. Det er virkelig det, jeg brænder for

Ester Esmarch, kandidat. Kristendemokraterne

Her har Ester Esmarch helt kort skrevet, at hun "vil ved enhver lejlighed minde om, at vi skal huske de svageste i samfundet, når vi beslutter noget". Dertil har hun tilføjet, at det blandt andet er på psykiatri- og handicapområdet, og at hun dertil vægter det gode familieliv højt.

At hun er nummer et i kommunen overrasker hende lidt, men så alligevel ikke. For hendes mærkesager er oppe i tiden, mener hun. Det handler blandt andet om et løft til sundhedsvæsenet og dets personale.

- Det er mit fag. Det er min hjertesag. Det er virkelig det, jeg brænder for, og det er også det, jeg brænder for uden for politik. Så at jeg har en hjertesag og nogle standpunkter, der er populære, det er sådan, det er, siger hun.

Millah Kongsbach, hypnoseterapeut og clairvoyant, Frihedslisten

34-årige Millah Kongsbach fra Assens stiller op til kommunalvalget for første gang. Derfor overrasker det hende også lidt, at hun er den kandidat i kommunen, der har matchet flest gange med brugerne – blandt andet ved at svare ’neutral’ på 11 ud af 25 spørgsmål.

Frihedslisten stiller op i flere kommuner og kæmper med egne ord "for frihed i samfundet, for familien og for individet".

Millah Kongsbach stiller op, fordi hun mener, at coronarestriktionerne har medført sociale problemer og forstørret dem, der var i forvejen. Det handler blandt andet om vold i hjemmet og vold mod børn, siger hun. Og så mener hun, at der bliver begået for mange fejl i forvaltningerne.

Derfor håber hun at blive valgt ind i byrådet, men har dog beskedne forventninger til valgdagen.

- Jeg håber da på, at det bliver en god aften, og at jeg trods alt bare får en lille smule stemmer, så er jeg tilfreds. Kommer jeg ikke ind, så må jeg jo på pinden igen om fire år, siger hun.

Jeg har en god formodning om, hvordan det går

Millah Kongsbach, kandidat, Frihedslisten

Eftersom Millah Kongsbach er clairvoyant, er det nærliggende at spørge, om hun kan forudse, hvordan det kommer til at gå hende.

Og det har hun en lille idé om, siger hun med et smil:

- Men jeg plejer ikke at stille ind på mig selv som sådan, fordi man har altid nogle drømme og ønsker og håb, og det kan godt blande sig i sådan et svar, når man ikke er distanceret fra sine egne følelser. Men jeg har en god formodning om, hvordan det går.

Kasper B.G. Lauritsen, konsulent, Socialdemokratiet

Ovenstående kandidat havde svaret ’neutral’ på 11 af 25 spørgsmål, men det kan Kasper B.G. Lauritsen, der stiller op i Holstebro, nemt overgå.

Ud af 25 spørgsmål har Socialdemokraten forholdt sig ’neutralt’ til de 15. Derudover har han holdt sig fra de yderlige standpunkter og ikke svaret ’helt enig’ eller ’helt uenig’ på nogen spørgsmål.

Han ved godt selv, at han har svaret meget ”inde på midten”, og så er det klart, at mange er enige med ham, siger han.

- Det bliver jo mange gange lidt hurtige svar, og jeg skal også være ærlig og sige, at den kandidattest lavede jeg også ret hurtigt.

Det er jo stemmerne, der tæller, og hvis det giver mig nogle stemmer at have nogle gode standpunkter, så er det jo mit held

Kasper B.G. Lauritsen, kandidat, Socialdemokratiet

Han forklarer selv sit svarmønster med, at han har sine mærkesager, og at der derudover er en del punkter, som han ikke synes, han har nok viden til at kunne udtale sig om.

- Og så bliver det meget sort-hvidt nogle gange. Altså vil du tage nogle penge fra det her område til at give til det her område? Der skal lidt flere nuancer i det, siger Kasper B.G. Lauritsen.

Den 34-årige konsulent er nummer 19 ud af 24 kandidater på den socialdemokratiske opstillingsliste. Men placeringen på listen er ikke det afgørende, siger han. Og selvom han er overrasket over at være den, brugerne er matchet mest med, håber han, at det også udmønter sig i stemmer på tirsdag.

- Det er jo stemmerne, der tæller, og hvis det giver mig nogle stemmer at have nogle gode standpunkter, er det jo mit held, siger han.

Om resultatet

TV 2s overblik viser de tre kandidater, der er matchet flest gange med brugerne i hver kommune, siden kandidattesten blev lanceret 21. oktober.

Resultatet er lavet ud fra en model, hvor det giver tre point at være det bedste match for en bruger, to point at være næstbedste match og et point at være tredjebedste match.

En bruger godt kan have taget testen mere end én gang, hvorfor listen ikke viser, hvem danskerne samlet set er mest enige med.

Listen viser udelukkende, hvem der er dukket oftest op i kandidattesten under "mest enig".

Der er kommunalvalget tirsdag 16. november.

Sådan håndterer vi data

For at kunne sammenligne dine holdninger med kandidaternes gemmer vi naturligvis deres svar. Det gør vi med deres samtykke og efter gældende dansk persondatalovgivning. For at kunne forbedre kandidattesten og arbejde videre med den journalistisk gemmer vi også brugernes svar, men de bliver anonymiseret og hverken associeret med ip-adresser eller andet, der kan føre svarene tilbage til en individuel bruger.