Politiet er færdig med forsøg på at genskabe sms'er

Det vides endnu ikke, om det reelt er lykkedes at genskabe de meget omtalte tekstbeskeder fra Statsministeriets absolutte top.

Politiets teknikere har afsluttet deres forsøg på at genskabe de slettede sms'er i minksagen.

Det oplyser Justitsministeriet til TV 2.

Det er dog endnu ikke muligt at sige, om det er relevant for sagens videre forløb, lyder det.

Efter aftale med Minkkommissionen kan Justitsministeriet oplyse følgende:

- Politiets teknikere er nu færdige med at forsøge at genskabe materiale fra de indleverede enheder. I det omfang det måtte være lykkedes at genskabe sms-beskeder fra perioden april til december 2020, vil det kræve en manuel gennemgang heraf med henblik på at identificere, om der er genskabt materiale af relevans for kommissionens arbejde.

- Minkkommissionen, Justitsministeriet og om muligt de pågældende personers bisiddere vil nu drøfte den videre proces herfor. Det er således endnu ikke muligt at oplyse, om det er lykkedes at genskabe relevant materiale.

Justitsministeriet har ikke på nuværende tidspunkt yderligere kommentarer, lyder det.

Mette Frederiksen rådgivet af sin departementschef

Statsminister Mette Frederiksen (S) har tidligere fortalt, at hun blev rådgivet af sin departementschef, Barbara Bertelsen, til at slette sine sms'er af sikkerhedshensyn.

Statsministeren og tre andre personer i den absolutte top af Statsministeriet har haft deres telefoner indstillet til automatisk at slette samtlige sms'er efter 30 dage - blandt andet i perioden, hvor det blev besluttet at aflive alle mink.

Det drejer sig om:

  • Statsminister Mette Frederiksen
  • Martin Justesen, stabschef i Statsministeriet
  • Barbara Bertelsen, departementschef i Statsministeriet
  • Pelle Pape, departementsråd i Statsministeriet

En varm kartoffel

Granskningskommissionen, populært kaldet Minkkommissionen, er sat i verden for at undersøge lovgrundlaget for aflivningen af mink.

Sagen om de slettede sms'er blev til en varm, politisk kartoffel, da Minkkommissionen tidligere på året forgæves forsøgte at få udleveret beskeder fra de fire topfolk i Statsministeriet.

Efterfølgende har regeringen bedt politiet om hjælp til at genskabe tekstbeskederne.

Mette Frederiksen har oplyst, at opsætningen på hendes og de andre topfolk i Statsministeriets telefoner er blevet ændret, så de nu ikke længere automatisk får slettet deres sms'er.

Accepterer samråd

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, har ønsket statsministeren i samråd om de slettede sms'er.

Fredag oplyser Statsministeriet til Ritzau, at Mette Frederiksen vil stille op til et samråd for at svare på spørgsmål i sagen.

Datoen er dog endnu ukendt.