Politik

Mette Frederiksen afviser ikke yderligere initiativer over for ikkevaccinerede

Onsdag fik 5254 personer det første stik mod covid-19.

Statsminister Mette Frederiksen (S) er ikke afvisende over for, at der kan komme yderligere tiltag over for ikkevaccinerede danskere.

Det siger hun i et interview til TV 2.

Flere steder i Europa er der den seneste tid blevet indført restriktioner med fokus på ikkevaccinerede.

I Storbritannien er det eksempelvis ikke længere tilladt for plejehjemsansatte at arbejde, medmindre de har fået begge vaccinestik.

Vil der kunne blive krav om, at pleje- og sundhedspersonale herhjemme skal være vaccineret?

- Kravet gælder ikke i dag, men det er helt afgørende, at der er flere, som bliver vaccineret, svarer Mette Frederiksen.

På mandagens coronapressemøde kom statsministeren da også med en kraftig opfordring til, at flere danskere lader sig vaccinere. Og regeringen ser nu på, om de tydelige ord har haft en virkning.

- Hvis det ikke er nok, kan vi sagtens komme i en situation, hvor vi bliver nødt til at overveje nye initiativer, siger Mette Frederiksen.

Danskerne har lyttet efter

Ifølge statsministeren er vaccinerne vores "supervåben", og derfor er det ifølge hende altafgørende, at så mange danskere som overhovedet muligt smøger ærmet op og får et stik mod coronavirus.

Og noget tyder på, at Mette Frederiksens tydelige appel har haft en effekt. For markant flere danskere har den seneste tid meldt sig under vaccinefanerne.

Ifølge statsministeren har omkring 35.000 danskere på daglig basis booket tid til en vaccine siden mandagens pressemøde.

Tal fra Statens Serum Institut (SSI) viser, at 5254 personer onsdag fik det første stik mod covid-19.

Det er det højeste antal på én dag siden slutningen af august.

Glad for aftale om coronapas på arbejdspladserne

Fredag er der indgået en aftale, der sikrer, at landets virksomheder snart vil kunne kræve, at deres medarbejdere fremviser et gyldigt coronapas, når de møder ind på job.

Tiltaget er kommet i stand mellem regeringen, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Aftalen vil nu blive fremsat som et lovforslag i Folketinget. Regeringen ønsker at få det hastebehandlet, så loven kan komme til at gælde hurtigst muligt, oplyser ministeren.

Mette Frederiksen hilser initiativet velkommen.

Ifølge statsministeren er der nemlig med den meget smitsomme variant af covid-19 stor risiko forbundet med eksempelvis at gå på arbejde og smitte andre.

- Derfor er jeg også glad for, at det i dag er lykkedes at lave en aftale med arbejdsmarkedets parter om at kunne bruge coronapas på arbejdspladser, siger Mette Frederiksen og tilføjer:

- Vi kigger ind i at bruge coronapasset og vaccinerne mere aktivt, men vi har ikke nye, konkrete initiativer, lyder det.