Politik

Støtteparti i alvorligt angreb på regeringen

Sms’er slettes, partisoldater ansættes i embedsmandsstillinger, og folketinget inddrages ikke nok i forhandlinger, siger De Radikales leder.

Regeringen er topstyret, lukket og egenrådig. Og det skaber problemer, fordi de skaber dårligere løsninger for borgerne og slider på tilliden til politik.

Sådan lyder angrebet fra lederen af et af regeringens egne støttepartier. De Radikale Venstres leder, Sofie Carsten Nielsen, skriver i et opslag på Facebook, at regeringen opfører sig ”alt for magtfuldkomment”.

- Vi har ikke brug for stærke egenrådige ledere, der har travlt med at se handlekraftige ud på tv – men for et stærkt lederskab, der samler om at gøre Danmark grønnere, friere og stærkere og at sætte mennesker fri til at leve det liv, der giver mening for dem.

Ifølge Sofie Carsten Nielsen kræver det, at Folketinget og borgerne inddrages langt mere i de politiske processer.

Ingen åbenhed

Regeringens styring af landet bekymrer Sofie Carsten Nielsen. Hun mener, at Socialdemokratiets lukkede processer og topstyring viser sig på flere områder:

- Sms’er slettes, selvom en uafhængig kommission nedsat af hele Folketinget beder om, at man lader være. Man ansætter partisoldater i det, der ellers skulle være neutrale embedsmandsstillinger. Man tilrettelægger forløb og forhandlinger, så demokrati og folketing inddrages mindst muligt.

Politik skal løse folks problemer og være i overensstemmelse med retsstaten, slår hun fast.

Ifølge Sofie Carsten Nielsen trives en dobbeltmoral, hvor regeringen mener, at overvågning af alle andre mennesker giver frihed, men regeringen vil ikke selv underlægge sig åbenhed.

- Vi har brug for langt mere åbenhed om magten, skriver hun i opslaget.

Ny offentlighedslov

Der skal ske en omrokering i magten, hvis problemerne skal løses, mener Sofie Carsten Nielsen, som tror, at en del af problemet er, at regeringen sidder på taburetterne alene, og at de kritiske spørgsmål fylder for lidt.

- Det næste regeringsprojekt i Danmark må under alle omstændigheder bygge på og leve under markant større åbenhed, end tilfældet er i dag.

Hun råber til slut i opslaget både Socialdemokratiet og Venstre op. De må ind i kampen og åbne magten op, så den kan kigges efter i sømmene, skriver hun.

- Ovenpå regeringens minksag og Støjbergs rigsretssag går den ikke længere. Vi skal have en ny offentlighedslov, som slår rullegardinerne op i langt flere af.

Konsekvenser for samarbejde

Sofie Carsten Nielsens opslag kommer i forbindelse med, at Berlingske har offentliggjort et langt interview med hende, hvor hun ligeledes angriber regeringen.

Det kan på sigt få konsekvenser for samarbejdet med De Radikale og regeringen, hvis der ikke sikres en højere grad af åbenhed og inddragelse, siger Sofie Carsten Nielsen til Berlingske.

- Jeg kan ikke se for mig, at vi bare fortsætter på samme måde som i de seneste år – som støtteparti for en etpartiregering, der kører i den rille, den gør nu. Det er ikke langtidsholdbart, siger hun.

S afviser anklager

Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, kan "ikke genkende karakteristikken" af regeringen. Det siger han i et længere interview med Berlingske.

- Jeg synes, at når man kigger på, at vi er en mindretalsregering, som samarbejder meget og har lavet en række brede aftaler, så tegner det et helt andet billede, siger han blandt andet.