Ny måling viser dødt løb mellem rød og blå blok – og så får de konservative en historisk god måling
For første gang er Frie Grønne inkluderet i en meningsmåling, men partiet er et godt stykke under spærregrænsen.
Der er fortsat dødt løb i dansk politik mellem rød og blå blok.
Det cementerer en ny meningsmåling foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken.
Hvor blå blok i den seneste Megafon-måling fra oktober havde et forspring på 0,8 procent af stemmerne, så får rød blok i den nye meningsmåling med nød og næppe flertallet med 50,2 procent af stemmerne mod blå bloks 49,8 procent.
Regeringen og særligt statsminister Mette Frederiksen (S) har i den seneste tid været presset af oppositionen efter, at det er kommet frem, at hun slettede sms'er fra de afgørende dage, hvor regeringen besluttede at aflive alle mink i Danmark tilbage i november 2020.
Alligevel er Socialdemokratiet fortsat det parti, som langt de fleste danskere foretrækker.
24,8 procent af de adspurgte ville sætte kryds ved Socialdemokratiet. Det er en fremgang på 1,5 procent sammenlignet med målingen i oktober, men dog stadig 1,1 procent under valgresultatet fra 2019.
Pape udbygger forspring
Internt i blå blok har der de seneste år været diskussioner om, hvem der er "det store dyr på savannen" og underforstået førsteudfordrer til Mette Frederiksen. Søren Pape eller Jakob Ellemann-Jensen?
I den duel giver den nye måling endnu et rygstød til Søren Pape Poulsen og Det Konservative Folkeparti.
For mens Jakob Ellemann-Jensen og Venstre efter flere positive meningsmålinger falder fra 15 procent til 13,9 procent, så får de konservative deres bedste tilslutning siden Megafon begyndte at foretage politiske indeksmålinger i 1998.
Konservative stiger med yderligere et procentpoint til 18,2 procent.
Af andre relevante udviklinger kan det noteres, at de radikale fortsat taber terræn.
Partiet mister yderligere et procentpoint og er nu nede på blot 5,4 procents opbakning.
Frie Grønne langt fra spærregrænsen
Siden sidste meningsmåling er partiet Frie Grønne blevet opstillingsberettiget og for første gang med i en Megafon-måling.
Partiet har imidlertid langt op til de to procent, der er spærregrænsen for, om man kan komme i Folketinget, og lægger fra land med 0,6 procent af stemmerne.
Den måling er i den lave ende for et debuterende parti.
Alternativet fik i sin første måling i 2015 1,8 procent, og siden lå partiet permanent over spærregrænsen til og med valget i 2019.
Da Nye Borgerlige blev målt første gang i september 2016 samlede partiet opbakning fra 4,9 procent af de adspurgte.
Stram Kurs med Rasmus Paludan i spidsen fik 2,7 procent, da partiet debuterede i en Megafon-måling i april 2019. Partiet opnåede ikke valg, da de ved valget i 2019 landede på 1,8 procent.
Klaus Riskær Pedersen fik 1,3 procent ved første måling i 2019 – han nåede aldrig over dette og endte på 0,9 ved valget i 2019.
Som en lille trøst kan Frie Grønne dog konstatere, at partiet ikke er det mindste i den nye måling.
Veganerpartiet må nøjes med 0,2 procent af stemmerne.