Særligt to partier har høj andel "vaccineskeptikere" blandt deres vælgere
Det er specielt utilfredshed med myndighederne og det politiske system, der er bærende for vaccineskeptikeres partivalg.
Snart er det vinter igen, og det står højt på mange politikeres ønskeliste, at flere danskere lader sig vaccinere mod covid-19.
Senest lød det på et pressemøde mandag aften, at regeringen vil have genindført coronapasset blandt andet for at gøre livet besværligt for ikke-vaccinerede.
Selvom der hersker stor uenighed om håndteringen af pandemien blandt de danske partier, er der bred politisk opbakning til coronavaccinerne i Folketinget.
Alligevel er der et klart mønster i, hvilke partier der tiltrækker flest vaccineskeptikere.
Det viser en undersøgelse fra HOPE-projektet, som TV 2 har fået indsigt i. HOPE-projektet forsker i danskernes adfærd under pandemien og undersøger derfor også danskernes holdning til vaccinerne.
HOPE definerer vaccineskeptikere som personer, der har svaret ”helt uenig” eller ”delvist uenig” til følgende spørgsmål: ”Jeg vil følge sundhedsmyndighedernes råd, hvis de anbefaler folk som mig at få en godkendt vaccine mod coronavirus".
Undersøgelsen er lavet fra september 2020 til juli 2021, og danskerne er blevet spurgt om både deres holdning til vaccinerne, og hvad de stemte ved Folketingsvalget i 2019.
Og resultatet viser, at flere partier havde en stor andel vælgere, der siden er blevet vaccineskeptikere.
Især to partier fra blå blok skiller sig ud. For både Nye Borgerlige og Liberal Alliance havde en væsentligt større gruppe vaccineskeptikere blandt sine vælgere end de øvrige partier.
Nye Borgerlige
For nyligt kom det frem, at flere af Nye Borgerliges kommunalvalgskandidater delte misvisende information om vaccinerne.
Det kostede ifølge formand Pernille Vermund en reprimande, og hun understregede samtidig, at vaccineskepsis ikke er en del af Nye Borgerliges politik.
Alligevel er det altså Nye Borgerlige, der ligger nummer et på listen over partier med den største andel af vaccineskeptikere blandt vælgerne.
21 procent af Nye Borgerliges vælgere ved Folketingsvalget i 2019 er skeptiske over for at tage vaccinerne.
Nye Borgerlige har indtaget en rolle som vagthund overfor regeringen både før og under pandemien. Og derfor tiltrækker de også skeptikere, lyder det fra Michael Bang Pedersen, der er professor på Aarhus Universitet og leder af HOPE-projektet.
- Nye Borgerliges vælgere er generelt mere skeptiske over for myndighederne og det politiske system. Derfor har de en lavere tillid til systemet, og tillid er en af de mest centrale faktorer bag vaccineskepsis, siger han.
Pernille Vermund siger til TV 2, at hun ikke mener, det er politikernes ansvar at anbefale vacciner til befolkningen.
- Jeg kunne aldrig drømme om at begynde at lege sundhedsmyndighed. Det er så væsentligt, at man skelner mellem det politiske spor og det faglige spor.
Hun understreger, at hun har respekt for sundhedsmyndighederne og siger, at det ikke er et problem, at de anbefaler vaccinerne, så længe politikerne ikke blander sig.
Kan du heller ikke gå ud og anbefale noget på baggrund af, hvad sundhedsmyndighederne siger?
- Nej. Vi har vacciner, der er trukket ud af programmet, fordi de ikke var gode. Skulle jeg som politiker, der ikke har sundhedsfaglig baggrund, være den, der anbefaler noget, som efterfølgende har været skyld i, at folk blev syge og døde?
Er du ikke med til at skabe frygt omkring vaccinerne, når du kun taler om de vacciner, der er trukket ud?
- Hvis folk, der i forvejen er kritiske overfor politikere, får presset restriktioner og vacciner ned over sig, så bliver de først ekstremt skeptiske. Jeg er selv vaccineret, jeg er ikke bange for at blive magnetisk eller blå, men jeg har fuld respekt for dem, der siger: "Jeg er ung og stærk, jeg er ikke bange for at blive smittet."
Liberal Alliance
Selvom Liberal Alliance er et af de partier, der har slået på tromme for, at selv de skrottede vacciner fra AstraZeneca og Johnson & Johnson skal tages i brug, har partiet en af de større andele vaccineskeptikere blandt sine vælgere fra 2019.
Partiet indtager andenpladsen med 15 procent, hvilket også er et stykke over nummer tre, der er Dansk Folkeparti.
Det handler blandt andet om den personlige frihed, forklarer Michael Bang Petersen.
- Partiet er imod statens indblanding i privatpersoners liv. Det kan være, at den her frihedside kan skabe skepsis over for coronahåndteringen hos deres vælgere, fordi det kan opfattes som en enorm indgriben i vores liv.
Det i sig selv kan være med til at skabe vaccineskepsis, mener Michael Bang Petersen.
- Generelt er der relativt tæt kobling mellem folks generelle støtte til hele coronahåndteringen og skepsis mod vacciner.
Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, siger i en skriftlig kommentar til TV 2, at Liberal Alliance fra start har støttet vaccinerne fuldt ud, men at det er vigtigt, at det er et frit valg.
- Man har fulgt dårligt med i dansk politik, hvis man forbinder LA med vaccineskepsis. Liberal Alliance var blandt de argeste kritikere af EU’s nøl med vaccineudrulningen, og vi gik forrest i kampen om tilvalgsvaccinerne fra Johnson & Johnson og AstraZeneca. Liberal Alliance har altid stået på videnskabens side, og det har vi også gjort gennem hele corona-forløbet. Vi bakker op om vacciner, men respekterer selvfølgelig folks frie valg.
Socialdemokratiet og Venstre
De to partier, der som regel sidder ved magten, er begge dem, med den laveste tilslutning af vaccineskeptikere.
For både Socialdemokratiet og Venstre er der tale om 3,3 procent af deres vælgere fra Folketingsvalget i 2019.
Og det er ikke overraskende.
For det er endnu engang et spørgsmål om tillid til systemet. Hvis man er støtter af Socialdemokratiet eller Venstre, så har man også mere tiltro til, at myndighederne fungerer, som de skal, siger Michael Bang Petersen.
- Det er de to store og regeringsbærende partier. Deres vælgere vil i høj grad have tillid til hele det politiske system.
Af samme årsag vil de også stole på de budskaber, der kommer fra en myndighedernes side.
- Det er en del af samme system. Man støtter sundhedsmyndighederne, fordi de er en del af det samlede politiske system, forklarer Michael Bang Petersen.
Generel utilfredshed med myndigheder
Professor ved institut for statskundskab på Aarhus Universitet Michael Bang Petersen er leder af HOPE-projektet. Han forklarer, at resultatet er udtryk for langt mere end blot partipolitik.
- En stor del af at være vaccineskeptiker handler også om at være modstander af systemet, siger han.
Men selvom blå blok med Nye Borgerlige og Liberal Alliance havde en stor andel vælgere, der er vaccineskeptikere, kan man ikke sige, at flest vaccineskeptikere stemte blåt.
Det skyldes, at undersøgelsen viser, hvor stor en andel af deres vælgere i 2019, der siden er blevet vaccineskeptikere.
Adspurgt, hvorfor det er nødvendigt at lave en undersøgelse om vaccineskeptikeres partiforhold, svarer Michael Bang Petersen, at det er inspireret af international forskning.
- Særligt amerikansk forskning har vist, at politisk overbevisning er vigtigt i forhold til en persons tillid til vaccinerne.
Han siger, at formålet med forskningen ikke er at lokke nogen til at blive vaccineret, men at sørge for alle tager beslutningen på et informeret grundlag.
- Det er en vigtig del af epidemihåndteringen. Vi kan formentlig se en situation, hvis der kommer restriktioner igen, hvor dem, der er vaccinerede, vil mene, at det ikke giver mening, de er underlagt restriktioner på grund af den gruppe, som ikke vil vaccineres. Og omvendt vil de andre sige, jamen det er jo et frivilligt valg, og det har jeg benyttet mig af. Derfor skal vi også forstå grupperne så godt som muligt