Kommunalvalg 2021

Her er de 10 største gysere ved kommunalvalget

16. november går danskerne til valg i alle landets 98 kommuner. Flere steder tegner det til at blive nervepirrende.

Mister Det Konservative Folkeparti sin "kronjuvel" og får ødelagt valgfesten?

Byder Slagelse på lige så meget dramatik som i 2017?

Og kan de borgerlige enes på "det fynske Balkan"?

Her har TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, peget på ti kommuner, hvor valget kan udvikle sig til en gyserforestilling.

Frederiksberg

Borgmester: Simon Aggesen (K)

Hovedudfordrere: Michael Vindfeldt (S), Lone Loklindt (R), Jan E. Jørgensen (V)

Hvad er på spil: Det Konservative Folkeparti har siddet tungt på borgmesterposten i 112 år, men ved det seneste kommunalvalg i 2017 var de røde partier under 200 stemmer fra at kunne snuppe magten.

Lyn-analyse

Det bliver en af valgets helt store historier, hvis de konservative mister deres kronjuvel efter 112 års uafbrudt styre. Selvom de konservative formentlig får et godt valg og et par nye borgmesterposter rundt om i landet, vil det ødelægge den konservative valgfest, hvis Frederiksberg glipper. Frederiksberg er ekstra uforudsigelig, fordi det er den kommune i landet med flest nye vælgere. Hver tredje vælger i Frederiksberg skal stemme i kommunen for første gang.

Kolding

Borgmester: Jørn Pedersen (V)

Hovedudfordrere: Eva Kjer Hansen (V), Villy Søvndal (SF)

Hvad er på spil: Borgmesteren genopstiller ikke, og de to tidligere ministre Eva Kjer Hansen og Villy Søvndal kæmper om posten i det, flere kommentatorer har beskrevet som et "præsidentvalg". Men bag de to kanoner står andre spidskandidater klar i kulissen og lurer på borgmesterposten.

Lyn-analyse

Kolding er interessant af en række årsager: Selvfølgelig fordi vi har at gøre med to landskendte profiler, men også fordi det vitterligt er uforudsigeligt, hvad der kommer til at ske. Både socialdemokraterne og de konservative drømmer om at spolere Villy Søvndals og Eva Kjer Hansens borgmesterdrømme, og det er meget svært at spå om, hvilke aftaler de ender med at lave på valgnatten. Jeg vil nok vurdere, at Eva Kjer Hansen er svag favorit lige nu, fordi Venstre har siddet på borgmesterposten længe, og fordi den afgående og meget populære borgmester på trods af noget intern uro nu forsøger at hjælpe Eva Kjer Hansen til valgsejr.

Slagelse

Borgmester: John Dyrby Paulsen (S)

Hovedudfordrer: Knud Vincents (V)

Hvad er på spil: Efter lange, svære forhandlinger endte Slagelse i 2017 med en usædvanlig konstituering, hvor John Dyrby Paulsen (S) og Villum Christensen (LA) aftalte at dele borgmesterposten mellem sig med to år til hver. Aftalen blev dog siden ændret, så socialdemokraten fortsatte på posten i alle fire år. Men derudover er meget stadig ved det gamle i det "giftige" byråd.

Lyn-analyse

Slagelse bød på det måske største drama ved kommunalvalget i 2017, og det kan meget vel ende med også at blive dramatisk denne gang. Slagelse byråd er præget af hårde konflikter, giftig stemning og uforudsigelige alliancer. Eksempelvis er SF i øjeblikket meget lidt begejstret for den siddende socialdemokratiske borgmester. Der kan også denne gang ende med at gå lang tid, fra stemmerne er talt op, til vi ved, hvem der ender med borgmesterkæden.

Esbjerg

Borgmester: Jesper Frost Rasmussen (V)

Hovedudfordrer: Jakob Lykke (S)

Hvad er på spil: Venstre beholdt borgmesterposten i 2017 efter en gyser af en konstituering med mandatfordelingen 16-15 til de blå partier. Men denne gang lugter Socialdemokratiet for alvor blod i landets sjettestørste kommune.

Lyn-analyse

Selvom Esbjerg har været på Venstre-hænder siden 1994, opfatter man i Socialdemokratiet stadigvæk kommunen som en, der bør tilhøre dem. Det er en traditionel arbejderkommune, og det vil betyde meget for Socialdemokratiet, hvis de ved det her valg kan erobre den. Det kan gå hen og blive meget tæt, og spørgsmålet er, om de seneste ugers modvind for Socialdemokratiet på landsplan kan ende med at blive den nuværende Venstre-borgmesters redning.

Rebild

Borgmester: Leon Sebbelin (R)

Hovedudfordrere: Allan Busk (L), Peter Hansen (S), Jesper Greth (V).

Hvad er på spil: Den nordjyske kommune er Det Radikale Venstres eneste borgmesterpost, og den vil Leon Sebbelin kæmpe for at beholde. Men Rebild er lidt af et kludetæppe af partier, lokallister og utraditionelle alliancer. Borgmesterens parti fik kun femteflest stemmer i 2017. Både Socialdemokratiet og Venstre kandiderer til borgmesterposten, og det samme gør Den Sociale Fællesliste med stemmeslugeren Allan Busk.

Lyn-analyse

Rebild er et godt eksempel på, hvordan lokalpolitik kan følge nogle helt andre logikker end landspolitik, for i øjeblikket er det blandt andet DF-mandater, der har gjort en radikal til borgmester. Kan Leon Sebbelin for tredje gang i træk få forhandlet sig til et flertal, på trods af at de radikale langtfra er det største parti? Det bliver en stor og svær, men ikke nødvendigvis umulig opgave. Rebild har også tradition for nogle dramatiske forhandlinger på valgnatten, og det kan det også sagtens ende med denne gang.

Tønder

Borgmester: Henrik Frandsen (Tønder Listen)

Hovedudfordrer: Martin Iversen (V)

Hvad er på spil: Venstre vandt valget klart i 2017 og var kun ét mandat fra absolut flertal. Men siden har borgmester Henrik Frandsen forladt partiet og taget en håndfuld af Venstres medlemmer i kommunalbestyrelsen med over til sin nye lokalliste, Tønder Listen. Dermed gik Venstre fra 15 til 9 mandater.

Lyn-analyse

Tønder har virkelig budt på drama i den her valgperiode. Den siddende borgmester, Henrik Frandsen, er valgt for Venstre, men blev vraget som parties spidskandidat. Så han valgte i stedet at bryde ud og danne sin egen lokalliste. Tønder er en rigtig Venstre-kommune, så det store spørgsmål er, om de mange Venstre-vælgere groft sagt er loyale over for den siddende borgmester og hans nye parti, eller om de er loyale over for det parti, han forlod.

Kerteminde

Borgmester: Kasper Ejsing Olesen (S)

Hovedudfordrere: Klavs Norup Lauridsen (K), Jens Gantriis (V)

Hvad er på spil: Det betegnes som historisk, at det er lykkedes at samle de borgerlige partier (Det Konservative Folkeparti, Venstre, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige) i et valgforbund i kommunen, fordi de konservative og Venstre har haft svært ved at samarbejde. Spørgsmålet er, om de kan enes, hvis de får et flertal.

Lyn-analyse

Kerteminde har en lang tradition for dramatiske forhandlingsforløb og er blandt andet blevet betegnet som "det fynske Balkan". Det er en af de kommuner, som de konservative håber at kunne snuppe. Det vil være en stor sejr for dem, for lige nu har partiet ikke en eneste kommune vest for Storebælt. Venstre og de konservative har mildest talt ikke haft det bedste forhold til hinanden, så også her er det vanskeligt at forudse, hvordan forhandlingerne går på valgnatten. Det kan bestemt heller ikke udelukkes, at den siddende socialdemokratiske borgmester kan beholde kæden.

Fredericia

Borgmester: Steen Wrist (S)

Hovedudfordrere: Peder Tind (V), Susanne Eilersen (DF)

Hvad er på spil: Socialdemokratiet tog en overlegen valgsejr i 2017 med 13 af 21 mandater, absolut flertal og borgmesterposten til Jacob Bjerregaard, som personligt fik flere stemmer end noget parti. Men borgmesteren trak sig i december 2020, og straks begyndte skandalerne at rulle.

Lyn-analyse

Fredericia er en kommune, der virkelig har været ramt af skandaler. Først med tidligere Venstre-borgmester Thomas Banke, der blev afsløret i morfinafhængighed og regnskabsrod, og efterfølgende med Jacob Bjerregaards køb af en attraktiv byggegrund og påstået affære med kommunaldirektøren. Spørgsmålet er, hvordan vælgerne reagerer på det denne gang, og hvor stor skade det har gjort for Socialdemokratiet. Umiddelbart må den siddende socialdemokratiske borgmester dog anses som favorit.

Bornholm

Borgmester: Thomas Thors (S)

Hovedudfordrere: Søren Schow (V), Morten Riis (EL)

Hvad er på spil: Den 72-årige socialdemokrat Thomas Thors, har kun været borgmester – i denne omgang - siden januar 2021, hvor den populære Winni Grosbøll trak sig efter 11 år på posten. Efter en opsigtsvækkende meningsmåling i oktober tales der nu om, at Enhedslisten kan få sin første borgmesterpost.

Lyn-analyse

Bornholm er et eksempel på en kommune, hvor en meget populær borgmester har takket af, og det kan rykke på enormt mange stemmer. Havde Winnie Grosbøll (S) besluttet sig for at genopstille, var det svært at se for sig, at nogen skulle kunne have udfordret hende. Men nu hvor hun er væk, er valget på Bornholm anderledes uforudsigeligt. Læg dertil, at der har været en række sager på øen, som har skabt en masse opmærksomhed, heriblandt besparelser på næste års budget og indførelsen af en ”spærretid”, der begrænser pressens adgang til kommunale institutioner.

Vejle

Borgmester: Jens Ejner Christensen (V)

Hovedudfordrer: Martin Sikær Kristensen (S)

Hvad er på spil: Ved valget i 2017 blev Socialdemokratiet det største parti, og Venstre gik tilbage, men beholdt alligevel borgmesterposten efter nattens forhandlinger. Socialdemokratiets daværende spidskandidat kaldte det "direkte uartigt" og "en hån mod vælgerne", at man kunne behandle et valgresultat på den måde.

Lyn-analyse

Vejle Kommune er på vippen, og socialdemokraterne håber at kunne snuppe den. Socialdemokratiet sidder i forvejen på borgmesterposterne i landets fire største kommuner. Vejle er den femtestørste, Esbjerg den sjettestørste og Frederiksberg den syvendestørste. Socialdemokratiet sidder allerede på posten i Randers, så hvis alt går i socialdemokraternes retning på valgnatten, kan de ende med at sidde på de otte største kommuner. Det vil være en magtdemonstration for Socialdemokratiet og en ydmygelse af Venstre. Og hvis det ender sådan, bliver det en af valgets helt store historier.

Hvordan borgmesterposterne fordeler sig i landets 98 kommuner, bliver vi alle meget klogere på, når vælgerne har stemt. Det gør de tirsdag 16. november.