Kommunalvalg

Smitten eksploderer på lille ø - nu går politikere glip af “gylden mulighed”

Ifølge kommunalforsker er det ikke helt ligegyldigt, om politikere kan møde vælgerne ansigt til ansigt.

66-årige Charlotte Rasmussen har endnu kun mayonnaise i kurven, men indkøbsturen i den lokale Dagli'Brugsen er alligevel blevet sat på pause.

Hun har mødt en, hun kender, og samtaleemnet er nærmest givet på forhånd. For de snakker om det, så godt som alle Bogøs omkring 1200 beboere taler om i disse dage:

Smitteudbruddet, der både har sendt mange af øboerne i isolation og fået politikere fra flere partier til at indstille den fysiske valgkamp i hele kommunen.

Har fundet mundbindet frem

Dagli'Brugsen kan bedst beskrives som Bogøs nerve og øens sladdercentral. Her bliver man opdateret på medborgernes og øens gang, og både Charlotte Rasmussen og andre kunder fortæller, at det er flere lokale begivenheder, der den seneste uges tid har sat skub i smitten. Et arrangement i kirken, en lokal mandeloges oktoberfest og et vælgermøde.

- Vi er et lille lokalsamfund, som ser meget til hinanden. Så vi snakker jo om, hvem der er blevet smittet og hvor, det er sket, siger Charlotte Rasmussen til TV 2.

Heller ikke 52-årige Kenneth Larsen har undgået nyheden. Han tager nu mundbindet på, når han sætter sig i øens offentlige transport eller tager på handletur.

- Jeg hørte om smitten på øen fra en veninde, så jeg passer jo på mig selv, siger han bag det blå stof.

”MENNESKERS HELBRED FØR POLITIK”

Bogø er en del af Vordingborg Kommune, og de seneste syv dage har der i alt været 193 smittetilfælde her. Det giver et incidenstal på 426 smittede per 100.000 indbyggere, viser tal fra Statens Serum Institut.

Holder man øje med diverse Facebooksider – og snakken i Brugsen – er mange af tilfældene på Bogø. Og særligt et vælgermøde for politikere i Vordingborg Kommune, der blev afholdt tirsdag, ser ud til at have haft betydning.

I panelet var ti kommunalvalgskandidater, og indtil videre er mindst fire testet positiv. Det fik først Dansk Folkepartis spidskandidat, Søren Hansen, til at melde ud, at DF i Vordingborg ikke længere vil deltage i paneldebatter eller andre fysiske arrangementer i valgkampen.

"MENNESKERS HELBRED FØR POLITIK!" lød det blandt andet i en pressemeddelelse.

Siden fulgte Det Radikale Venstre trop – også med henvisning til vælgermødet på Bogø – og nu står resten af kommunens partier i stampe. De afventer statsminister Mette Frederiksens (S) pressemøde mandag aften, før de beslutter, om de følger DF og de radikales eksempel.

Optakt til vælgermødet 2. november, der skulle vise sig at få stor betydning for valgkampen i Vordingborg:

Betydning for stemmeprocenten?

Annette Jersholm er en af vælgermødets arrangører og derudover aktiv i det lokale medie Bogøportalen, hvor borgere efterspørger information om situationen og deler svar på egne coronatests.

Hun siger, det er tydeligt at se, hvordan smitten spreder sig i disse dage, men hun mener ikke, det er til at sige, om den primært har rod i vælgerarrangementet eller andre begivenheder på øen.

Hun håber dog ikke, at politikerne må aflyse de fysiske møder med vælgerne rundt omkring i Vordingborg Kommune.

- Hvis det har indflydelse på stemmeprocenten, er det jo rigtig ærgerligt, siger hun.

Afgørende stemmer kan gå tabt

Ifølge Roger Buch, kommunalforsker og forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, er det fysiske møde mellem politikere og vælgere blandt de mest udbredte kampagneformer – eksempelvis i form af vælgermøder eller på gågaden med en flyer i hånden.

Og misser politikerne muligheden for at deltage i paneldebatter på steder som gymnasier eller på store arbejdspladser, kan det få afgørende betydning.

- Her kan man gå glip af en gylden mulighed for at gafle 10-20-30 stemmer. Det kan jo for nogle kandidater være afgørende for at blive valgt, og vi ved, at en tredjedel af vælgerne ikke har besluttet sig endnu, siger han.

Dog minder han om, at politikerne har gode muligheder for også at promovere sig selv uden fysisk kontakt og nævner valgplakater og sociale medier som eksempler.

- Så på den måde er det ikke et sammenbrud af valgkampen. Og derudover er der kun en uge tilbage af valgkampen, så der er trods alt grænser for, hvor meget corona kan nå at ødelægge, siger Roger Buch.

"Løgn og røverhistorier"

I Dagli'Brugsen på Bogø er der blandede tanker om partiernes tilbagetrækning fra valgkampen. Spørger man den 78-årige pensionist Christian Larsen er det faktisk ret ligegyldigt, hvad politikerne foretager sig.

- Det er ikke andet end løgn og røverhistorier alligevel, og jeg render ikke til vælgermøder for at finde ud af, hvem jeg skal stemme på. Det fandt jeg ud af som ung og har stemt på de samme lige siden, siger han.

Han mener, de fleste politikere lover og lover for derefter blot at skuffe efter valget. Som et køkken, griner han.

- Låger og skuffer.

66-årige Charlotte Rasmussen med mayonnaisen i kurven synes, det er fornuftigt, hvis politikerne dropper den fysiske del af valgkampen. Og den holdning går igen blandt flere af kunderne i Dagli'Brugsen. Smitten er nødt til at komme under kontrol, lyder det.

- Det kommer selvfølgelig til at betyde noget for dialogen, at politikerne er fysisk til stede, og måske det kan ændre få stemmer. Men det betyder ikke noget for mig. Jeg ser alligevel politikerne i tv, læser om dem i aviserne eller på nettet, siger hun.