Kommunalvalg

Borgmester vil kæmpe til det sidste for ikke at tabe mangeårig Venstre-kommune

Flere Venstre-styrede kommuner kan skifte farve efter kommunalvalget. Den store uro på landsplan har skabt øget spænding om partiets chancer.

Det var en stor dag for de lokale, da spaderne gik i jorden.

Hidtil har området i Ribe ikke været andet end en knoldet jordmark, men allerede til foråret vil det være forvandlet til Danmarks største og dyreste offentlige legeplads.

Det første spadestik tog Esbjerg Kommunes borgmester, Jesper Frost Rasmussen (V), onsdag sammen med lokale ildsjæle.

Her blev det til en enkelt symbolsk skovlfuld jord, inden han overlod gravearbejdet til maskinerne.

Om halvanden uge er det de politiske modstandere, som Venstre-borgmesteren håber at få skovlen under, så han ved kommunalvalget kan sikre sig fire år mere i borgmesterstolen i Esbjerg Kommune.

Men det er langtfra givet, at det ender sådan.

For selvom kommunen har haft en Venstre-mand i spidsen siden 1994, tegner kampen om borgmesterkæden i Esbjerg igen i år til at blive helt tæt mellem blokkene.

Et af de store spørgsmål er, i hvilken grad de landspolitiske strømninger og Venstres aktuelle krise vil smitte af lokalt.

- Det er da en af de ubekendte faktorer, som der vil blive holdt øje med. Men jeg håber, at vælgerne kan skille de to ting ad, siger Jesper Frost Rasmussen til TV 2.

Det blå Danmark kan skifte farve

Vi befinder os i en del af Danmark, der traditionelt er Venstre-land.

På kommunekortet er Syd- og Vestjylland farvet blåt, her er store landbrugsområder, og mellem byerne skorter det ikke på valgbannere fra V-kandidater ophængt på bigballer langs vejene.

Men i år synes udfaldet i en række af regionens Venstre-kommuner mere usikkert, og eksperter har spået, at flere af kommunerne efter valget vil skifte farve.

Både på grund af de landspolitiske strømninger i Venstre, hvor interne uenigheder, formandsopgør og profilflugt har ført til faldende opbakning hos vælgerne.

Men også lokale sager og borgmesterudskiftninger kan flytte på magtbalancen. I både Varde, Vejen, Billund, Kolding og Haderslev genopstiller den siddende V-borgmester ikke, og i Tønder har han skiftet parti siden seneste valg.

Lyn-analyse

De fleste vælgere vil stemme ud fra lokale forhold til kommunalvalget, men dermed ikke sagt, at Venstres nedtur på landsplan ikke vil få betydning. I en kommune som Esbjerg er det meget få stemmer, der skal flyttes, før det hele tipper til Socialdemokratiets fordel. Og S har sat næsen op efter Danmarks sjettestørste kommune. Det er en gammel arbejderkommune, der før har været socialdemokratisk i årtier. Nu er det igen en reel mulighed.

I Esbjerg var valget i 2017 det første i 24 år, hvor kommunens mangeårige borgmester Johnny Søtrup ikke genopstillede.

Uden ham gik Venstre mere end 10 procentpoint tilbage, men det lykkedes lige præcis Jesper Frost Rasmussen at samle et flertal på 16-15 til blå blok og fastholde magten.

Vi har da frygtet, at det vil smitte af

Kurt Bjerrum, byrådsmedlem og -kandidat for Venstre i Esbjerg

Hvis Venstres vælgerflugt ender med også at vise sig lokalt ved årets kommunalvalg, håber den 46-årige borgmester at kunne opveje for det gennem den såkaldte "borgmestereffekt", hvor vælgerne er mere tilbøjelige til at genvælge den siddende borgmester.

- Jeg håber, at de kvitterer for, hvad de har set de seneste fire år, og ikke hvad der er blevet sagt og lovet de seneste 14 dage, siger han.

Frygtede lokal afsmitning

Ved spadestikket til den nye legepark i Ribe blev borgmesteren da også mødt af klapsalver og smil. Der var glæde og stolthed over, at det ambitiøse projekt var lykkedes.

Blandt de godt 50 fremmødte var også flere af borgmesterens partifæller fra Venstre. Nogle iklædt jakker med parti- og kandidatnavn.

Det er trods alt valgkamp.

Den ene, 59-årige Kurt Bjerrum, håber at blive valgt til en tredje periode i Esbjerg Byråd, og han har indtil nu ikke oplevet, at Venstres landspolitiske uro har fyldt meget i valgkampen.

- Vi har da frygtet, at det vil smitte af. Men vi har prøvet at holde fokus på lokalpolitikken, samtidig med at vi står ved, at vi er en del af Venstre, fortæller han.

Ifølge Kurt Bjerrum har han selv taget kontakt til mange af de lokale Venstre-medlemmer, der de seneste år har meldt sig ud af partiet, og næsten enslydende har forklaringen skullet findes i det landspolitiske.

- Det bekræfter mig jo i, at vi i det mindste gør det rigtige lokalt, siger han.

Stilstand eller ny kurs?

Det storstilede projekt i Ribe er blevet til med støtte fra virksomheder, fonde og Esbjerg Kommune, der har støttet med millioner til anlæg og trafikforbedringer, og derudover opføres det på kommunens jord.

Tanken er, at den nye Ribe Aktivitets- og Historiepark skal være et attraktivt tilbud til områdets børnefamilier og turister.

I sin tale fremhævede Jesper Frost Rasmussen da også den nye park som et eksempel på visionen om at give borgerne den bedst mulige hverdag.

Men for Esbjerg er det ikke gjort med nye legepladser.

Kommunen har brug for tiltag, der ikke bare fastholder indbyggerne, men også lokker nye til.

En af Esbjerg Kommunes store udfordringer i disse år er det faldende befolkningstal, der forrige år betød, at Vejle overhalede Esbjerg som landets femtestørste kommune, og siden da er afstanden mellem dem kun vokset yderligere.

Hvad skal TV 2 skrive om?

Er der noget, du gerne vil have, at TV 2 skal skrive om under valgkampen?

Så skriv til 1234@tv2.dk.

Til magasinet Danske Kommuner har Socialdemokratiets borgmesterkandidat, Jakob Lykke, sagt, at udviklingen i Esbjerg er gået i stå under de seneste 28 års Venstre-ledelse.

Venstre mener omvendt, at de allerede har sat en kurs for at vende udviklingen, blandt andet ved at få flere nye studiepladser til området.

Vil ikke tabe Venstre-kommune

16. november afgør vælgerne, hvem der skal styre retningen de næste fire år.

Jesper Frost Rasmussen vil med egne ord være "ærgerlig", hvis han bliver manden, der taber en af Venstres mangeårige borgmesterposter.

- Jeg tror stadig på et godt valg til Venstre, men det er vigtigt at huske, at vi også er afhængige af, hvordan de andre partier i blå blok klarer sig, hvis vi skal have et flertal, siger han.

Selv vil borgmesteren gøre sit for, at missionen om at fastholde Esbjerg i Venstres blå farver skal lykkes, fastslår han.

- Jeg er spændt og forsigtig optimist, og jeg fortsætter med at føre valgkamp, helt frem til valglokalerne lukker.