Barbara Bertelsen har været departementschef i Statsministeriet siden januar 2020.
Politik

Portræt: Barbara Bertelsen har rykket grænserne for embedsværkets formåen

Politikerne elsker Barbara Bertelsen som embedsmand. Men ifølge Minkkommissionen har hun under minksagen begået tjenesteforseelser.

Hun er rigets absolut øverste embedsmand. Utvivlsomt også den mest omdiskuterede. Og diskussionen om Barbara Bertelsen forstummer med garanti ikke foreløbig.

Da Minkkommissionen før sommerferien udgav sin beretning, lød det, at Statsministeriets departementschef under minksagen begik tjenesteforseelser "af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage hende til ansvar".

Både for brud på sandhedspligten og legalitetsprincippet.

Siden har hendes arbejdsgiver, statsminister Mette Frederiksen (S), nægtet at forholde sig til, hvorvidt kritikken skulle have konsekvenser for sin tætte samarbejdspartner. Hun har i stedet henvist til, at det var op til Medarbejder- og Kompetencestyrelsen at indstille til, hvordan der burde ageres.

Og nu, små to måneder efter kommissionens kritik, er departementschef Barbara Bertelsen blevet tildelt en advarsel.

Men hvem er kvinden, der agerer statsministerens højre hånd?

Slettede sms'er

Barbara Bertelsen kom for alvor på alles læber, da det viste sig, at hun har slettet sms'er fra de dage, hvor beslutningen om at aflive alle landets mink blev truffet. En beslutning, som Bertelsen selv var dybt involveret i, og som en minkkommission efterfølgende forsøgte at nå til bunds i.

Det skyldes, at Bertelsen havde indstillet sin telefon til automatisk at slette alle sms'er efter 30 dage, lød forklaringen.

Få timer senere kunne TV 2 afsløre, at statsminister Mette Frederiksen også havde slettet sms'er fra perioden på sin ministertelefonen.

Det var netop Barbara Bertelsen, som rådede hende til at opsætte slettefunktionen, forklarede Frederiksen på et pressemøde 3. november.

I den sammenhæng er diskussionen om departementschef Barbara Bertelsen og hendes beføjelser blusset op. Og det er langtfra første gang.

Parløbet

En af de episoder, der ofte bliver nævnt, når Barbara Bertelsen skal beskrives, stammer fra 2014.

Her mødte ledende embedsfolk i Justitsministeriet på arbejde klædt i sort for at sende et signal til Mette Frederiksen (S).

Hun var få uger tidligere tiltrådt som justitsminister, og noget af det første, som hun havde gjort, var at skille sig af med den daværende departementschef, Anne Kristine Axelsson.

En så urimelig manøvre, mente embedskollegaerne, at de dagen efter altså fandt det på sin plads at sørge.

Flere gange tidligere er det blevet beskrevet, hvordan Mette Frederiksen fandt optrinnet barnligt. Men nu er de sortklædte embedsfolk igen blevet relevante. Det skulle nemlig vise sig at blive starten på parløbet mellem Mette Frederiksen og Barbara Bertelsen.

Sidstnævnte overtog departementschefsposten i Justitsministeriet i 2015 og fulgte med Frederiksen ind i de øverste gemakker.

Fulgte med ind i Statsministeriet

Vi var kun lige akkurat trådt ind i 2020, da den 48-årige Barbara Bertelsen – som den første kvinde nogensinde – blev hentet som ny departementschef i Statsministeriet.

Indtil da havde hun siddet i den stilling i Justitsministeriet, som Mette Frederiksen fem år tidligere havde placeret hende i.

Her havde hun blandt andre tjent Søren Pind (V), som siden har beskrevet hende som "passioneret" og "en vaskeægte dansk heltinde".

I januar 2020 blev hun nu igen kaldt ind som Mette Frederiksens arbejdspartner.

Mette Frederiksen skal holdes glad, og Barbara Bertelsen vil gå det ekstra skridt for at gøre det

Michael Kristiansen, politisk kommentator

Denne gang på grund af sin faglighed og "kæmpe engagement" måtte man forstå på pressemeddelelsen fra regeringen. Et engagement, som har gjort Bertelsen berygtet for sin nulfejlskultur og direkte facon. Ja, faktisk er et af de ord, der oftest ses knyttet til hende, "brutal".

I et sjældent interview med JydskeVestkysten fortalte Bertelsen i forbindelse med indtrædelsen i Statsministeriet da også, at hun "lever og ånder" for sit job, og at hun på ingen måde kan opgøre sine arbejdstimer.

Pressede politiet og fik særbehandling

Det er dog langtfra kun de nye, magtfulde jobtitler, som Barbara Bertelsen har tiltrukket sig opmærksomhed for.

Omtrent ti måneder efter tiltrædelsen i Statsministeriet afslørede Ekstra Bladet, hvordan Barbara Bertelsen havde lagt pres på toppen af dansk politi. Det skete, da Bertelsen i sommeren 2019 var departementschef i Justitsministeriet.

Her anmeldte hun som privatperson et slagsmål ved sin bopæl i indre København.

Da to patruljer ankom til stedet, fandt betjentene hverken gerningsmænd eller forurettede, og Københavns Politi foretog sig derfor ikke yderligere.

Det fik Bertelsen til at ringe direkte til Rigspolitiets daværende chef, Jens Henrik Højbjerg, for at få sagen undersøgt yderligere. Han tog derefter fat i politidirektøren i Københavns Politi, som fik sagen genoptaget.

Fingrene nede i coronanedlukning

13. januar 2020 tiltrådte Barbara Bertelsen stillingen som departementschef i Statsministeriet.

På det tidspunkt var coronavirussen i fuldt flor i andre dele af verden, men Danmark var endnu uger fra patient 0.

Men selvom Bertelsen 21. januar kun lige akkurat kunne fejre én uges jubilæum i sit nye job, var hun ikke bleg for at råbe kredsen af ledende embedsmænd op. Først ved at spørge ind til det danske kriseberedskab.

Det må lukkes helt ned så

Barbara Bertelsen

Dagen efter fortalte Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, på landsdækkende tv, at sygdommen blev taget alvorligt, men at der ikke var grund til bekymring i Danmark.

Det beroligede ikke Bertelsen, der i en mail 9. februar kritiserede styrelsen for at kommunikere for optimistisk. "Hope is not a strategy" konstaterede hun spydigt.

Rapporten 'Håndteringen af covid-19 i foråret 2020' har siden vist, hvordan Bertelsen ad flere omgange over for Sundhedsstyrelsen gav udtryk for sin bekymring.

Hun understregede vigtigheden af at udvise både mod, agilitet og handlekraft og at træffe beslutningen "uden tøven". Hun skrev til samtlige departementschefer og kaldte "alle mand på dæk".

For "risikoen er ikke at gøre for meget og for hurtigt – det er at gøre for lidt og for langsomt," argumenterede hun. Og hun lod Justitsministeriets departementschef vide, at der ikke var "tid til at eksperimentere".

- Det må lukkes helt ned så. Så giver det også sig selv, at folk ikke kan komme på arbejde, skrev Barbara Bertelsen.

Læg jer og rul jer

Vi bliver ved de skriftlige meddelelser lidt endnu.

Nu må hun skubbe ham tilbage, hvor han hører til

Barbara Bertelsen

For selvom Barbara Bertelsen altså er blandt de fire personer i Statsministeriet, der har slettet sms'er fra dagene omkring minkbeslutningen, er enkelte af netop departementschefens beskeder kommet frem gennem en modtager.

Blandt de mest opsigtsvækkende er en sms sendt 9. november til departementschefen i Fødevareministeriet, Henrik Studsgaard, hvor Barbara Bertelsen spurgte: "Hvornår kommunikerer I (og lægger jer ned og ruller jer, som vi vendte;)?"

Efter få minutter skrev Bertelsen igen til Studsgaard, at den daværende minister Mogens Jensens eneste chance var at tage skylden på sig selv med ”max ydmyghed”.

  1. Barbara Bertelsen

    Hvornår kommunikerer i (og lægger jer ned og ruller jer, som vi vendte ;)

  2. Henrik Studsgaard

    Lige om lidt - vi skal lige have godkendt præciseret brev til minkavlerne'

  3. Barbara Bertelsen

    Max ydmyghed. Hører hele tiden jeres linjer fra jeres folk/SR, der prøver at komme uden om selv at tage ansvaret på sig. Jeres ministers eneste chance for at vende denne er imidlertid at tage den oprigtigt og helhjertet på sig. Enhver rest af hidtidige transparente forsøg på at kaste den videre på andre - herunder regeringen bredt og dermed stm - kommer jo til at ramme ham selv endnu hårdere

Senere samme aften sendte Barbara Bertelsen en mail til departementsråd Pelle Pape og stabschef Martin Justesen i Statsministeriet:

- Lige nu har han skubbet hende foran sig. Nu må hun skubbe ham tilbage, hvor han hører til.

Elsket af politikerne

Som tidligere nævnt er de rosende ord om Barbara Bertelsen kommet fra begge sider af den politiske midte.

Blandt tidligere embedsfolk er der da heller ikke tvivl om, at Bertelsen har rykket ved opfattelsen af, hvad en god topembedsmand skal kunne.

Hun er den type embedsmand, som "alle politikere elsker", har politisk kommentator Michael Kristiansen tidligere udtalt:

- Hun er en ny type departementschef, som ikke er så optaget af, om man kører over stregen eller ej. Det kan man komme rigtig galt afsted med.

Statsminister Mette Frederiksen siger på et kort pressemøde onsdag, at hun fortsat har fuld tillid til sin departementschef.