Politik

Statsministeren indkalder til pressemøde om slettede sms'er

Ved et pressemøde tidligere på dagen forsøgte TV 2 forgæves at få svar på mink-relaterede spørgsmål fra statsministeren.

Statsminister Mette Frederiksen (S) afholder pressemøde om de slettede sms'er i forbindelse med beslutningen om at aflive alle mink i 2020.

Det meddeler Statsministeriet i en pressemeddelelse.

Pressemødet afholdes onsdag klokken 20.

Fire personer i Statsministeriets absolutte top har haft indstillet deres telefoner til automatisk at slette samtlige sms'er efter 30 dage, og at Mette Frederiksen ønsker at kommentere på de slettede sms'er kom frem på et pressemøde i forbindelse med et møde i Nordisk Råd onsdag.

Her spurgte TV 2s reporter ad flere omgange ind til de manglende svar på en række centrale spørgsmål om aflivningen af mink.

Senest efter at Berlingske i dag har kunnet fortælle, at sundhedsminister Magnus Heunicke (S) allerede i oktober 2020 godkendte et notat, hvor det står klart, at der manglede lovhjemmel til nedslagning af mink.

- Heunicke godkendte et notat, hvor der stod, at der ikke var lovhjemmel til aflivning af alle mink. Blev du gjort bekendt med notatet?

- Der er nedsat en granskningskommission, der afdækker alle de her spørgsmål.

- Det er vel et helt simpelt spørgsmål, om du blev gjort bekendt med det her eller ej?

- Ja, og mit svar er vel også ret simpelt. Der er nedsat en kommission, og den skal have lov til at færdiggøre sit arbejde.

- I mandags spurgte vi dig i Glasgow, hvornår du begyndte den her sletning. Kan du svare på det i dag? Hvornår du satte auto-slet til?

- I dag er vi optaget af de nordiske spørgsmål, men lad os se, om vi ikke senere på dagen kan samle op på de spørgsmål, der bliver stillet, og så giver jeg svarene der, siger Mette Frederiksen.

Telefoner tilhørende fire personer i Statsministeriets absolutte top har ifølge Minkkommissionen været indstillet til automatisk at slette samtlige sms'er efter 30 dage.

Det mangler vi stadig svar på

Minkkommissionen oplyser til TV 2, at de ikke har nogen holdning til, om ministre udtaler sig om spørgsmål, som vedrører kommissionens undersøgelse og arbejde.

TV 2 mangler svar på følgende spørgsmål fra statsministeren:

  1. Hvem rådgav de fire i Statsministeriet til automatisk at slette sms’er?
  2. Hvornår blev statsministeren rådgivet til at slette sms'er?
  3. Hvornår blev funktionen på statsministeren og rådgivernes telefon slået til?
  4. Hvorfor har rådgivningen ændret sig i forhold til tidligere statsministre?
  5. Hvorfor gik Statsministeriet ikke straks i gang med at journalisere sms’erne, da det stod klart, at der var flertal for at nedsætte en kommission?
  6. Hvorfor gik der 132 dage, fra Minkkommissionen bad om sms’er, der kan være relevante for deres arbejde, til Statsministeriet oplyste, at sms’erne fra statsministeren og rådgiverne var slettet?
  7. Hvorfor reagerede Statsministeriet ikke, da Minkkommissionen fem dage senere bad om at få sms’erne genskabt?
  8. Hvornår blev Mette Frederiksen, Martin Justesen, Barbara Bertelsen og Pelle Pape hver især opmærksom på, at Minkkommissionen ville have indsigt i deres sms’er?
  9. Er de fire telefoner stadig indstillet til at slette sms'erne automatisk?

"Forudsætter ændret lovgivning"

Onsdag har Berlingske dokumenteret, at sundhedsminister Magnus Heunicke (S) godkendte i efteråret sidste år personligt et dokument, hvori det stod direkte, at der manglede lovgrundlag til at aflive alle mink i Danmark, som regeringen besluttede i november sidste år.

Det fremgår af dokumentet, der er et cover, det vil sige et slags notat, som torsdag blev fremvist i Minkkommissionen.

Magnus Heunicke har ellers hidtil hævdet, at han ikke vidste, at det var i strid med loven at kræve alle mink aflivet.

Materialet, som sundhedsministeren godkendte, blev skrevet til ministrene op til et møde 1. oktober i regeringens coronaudvalg. Her stod der:

- Skulle smitteudviklingen udvikle sig yderligere, vil mere vidtgående tiltag, som for eksempel aflivning af alle mink i Danmark, eventuelt kombineret med et midlertidigt eller permanent forbud mod hold og avl af mink, kunne overvejes. MFVM (Miljø- og Fødevareministeriet, red.) vurderer endvidere, at et sådant tiltag forudsætter ændret lovgivning på området, står der ifølge Berlingske i dokumentet.

Lyn-analyse

Sagen bliver mere alvorlig for regeringen og Magnus Heunicke, når der ligger den her advarsel. Det godkendte notat minder meget om den beslutning, regeringen endte med at vælge om at "slå alle mink ned". Så det er underligt, at det ikke fik nogen alarmklokker til at ringe, da regeringen traf beslutningen 3. november. Regeringen får sværere ved at undskylde sig med, at de ikke vidste, at der manglede lovhjemmel.