Politik

Minkkommissionen afviser regeringens "dårlige undskyldning"

Minkkommissionen afviser regeringens foretrukne argument om, hvorfor den ikke ønsker at svare på spørgsmål.

Regeringen har gang på gang afvist at svare på spørgsmål om minkforløbet, og hvorfor der blev slettet sms'er i de afgørende dage i 2020, hvor det blev besluttet at aflive alle mink.

Senest afviste statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde onsdag at svare på spørgsmål om manglende lovhjemmel med henvisning til, at "der er nedsat en kommission, og den skal have lov til at færdiggøre sit arbejde".

I bund og grund er det en dårlig undskyldning for ikke at stille op til et kritisk interview

Jesper Vestergren, politisk analytiker, TV 2

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) afviste onsdag ligeledes at give interview om et notat, der advarede ministeren om manglende lovhjemmel "af respekt for granskningskommissionens arbejde".

Og i et interview med Jyllands-Posten ønsker miljø- og fødevareminister Rasmus Prehn (S) ikke at udtale sig om, hvorvidt medarbejdere i hans ministerium såede tvivl om lovhjemmel, da "kommissionen skal have lov til at arbejde i fred. Jeg kommer ikke til at blande mig".

Regeringen behøver dog slet ikke at bekymre sig om, hvor vidt deres kommentarer til minkforløbet, kan påvirke arbejdet for kommissionen i en negativ retning.

For hos Minkkommissionen hamrer man nu en pæl gennem regeringens argument. Den afviser, at eventuelle kommentarer fra ministre eller andre vil påvirke deres arbejde.

- Minkkommissionen har ikke har nogen holdning til, om ministre udtaler sig om spørgsmål, som vedrører kommissionens undersøgelse og arbejde, oplyser den til TV 2.

Ordet er med andre ord frit på dagen, hvor statsministeren har indkaldt til pressemøde om de slettede sms'er.

Frederiksen vil svare på sms'er men ikke lovhjemmel

Alligevel skal man ikke forvente svar frit fra leveren fra Mette Frederiksen og regeringens andre topministre, når det kommer til spørgsmål, der omhandler de afgørende dage i oktober og november 2020.

Dertil er der for meget på spil for regeringen.

Det vurderer TV 2s politiske analytiker Jesper Vestergren, der kalder "respekt for kommissionens arbejde" for en behændig undskyldning.

- I bund og grund er det en dårlig undskyldning for ikke at stille op til et kritisk interview. Eksempelvis kan det vise sig at være ganske alvorligt for Magnus Heunicke, hvis han fik advarsler om manglende lovhjemmel tidligt i forløbet. Så er det nemmere at henvise til kommissionen, siger han.

Minkkommissionen understregning af at ministrene gerne må kommentere den verserende undersøgelse, udhuler dog ministrenes argument ifølge Vestergren.

På pressemødet onsdag aften vil Mette Frederiksen dog være presset til at give svar på sine slettede sms'er, vurderer han.

Et spørgsmål som kommissionen ikke undersøger.

- I forhold til sms-beskederne vil Frederiksen gå ret langt for at svare, for hun er virkelig presset, og vil gerne lukke den del af sagen.

Træerne vokser dog ikke ind i himlen hos pressen, lyder det fra Vestergren:

- Hvis der kommer nogle meget specifikke spørgsmål om selve håndteringen a la Heunickes godkendte notat, så vil hun fortsat henholde sig til kommissionen.

Det mangler vi stadig svar på

TV 2 mangler svar på følgende spørgsmål fra statsministeren:

  1. Hvem rådgav de fire i Statsministeriet til automatisk at slette sms’er?
  2. Hvornår blev statsministeren rådgivet til at slette sms'er?
  3. Hvornår blev funktionen på statsministeren og rådgivernes telefon slået til?
  4. Hvorfor har rådgivningen ændret sig i forhold til tidligere statsministre?
  5. Hvorfor gik Statsministeriet ikke straks i gang med at journalisere sms’erne, da det stod klart, at der var flertal for at nedsætte en kommission?
  6. Hvorfor gik der 132 dage, fra Minkkommissionen bad om sms’er, der kan være relevante for deres arbejde, til Statsministeriet oplyste, at sms’erne fra statsministeren og rådgiverne var slettet?
  7. Hvorfor reagerede Statsministeriet ikke, da Minkkommissionen fem dage senere bad om at få sms’erne genskabt?
  8. Hvornår blev Mette Frederiksen, Martin Justesen, Barbara Bertelsen og Pelle Pape hver især opmærksom på, at Minkkommissionen ville have indsigt i deres sms’er?
  9. Er de fire telefoner stadig indstillet til at slette sms'erne automatisk?

Følg pressemødet på TV 2 NEWS, tv2.dk og TV 2 Play klokken 20.