Politik

Mette Frederiksen kan ikke svare på, hvornår slettefunktion blev aktiveret

Statsministeriet har kun en "formodning" om tidspunkt, men blandt andet på grund af stor udskiftning i telefoner, kan datoen ikke udpeges, lyder det.

Statsminister Mette Frederiksen (S) blev "senest i sommeren 2020" rådgivet af sin departementschef til at ændre sin telefons sikkerhedsindstillinger, så den automatisk slettede samtlige sms'er efter 30 dage.

Men hvornår blev funktionen så slået til?

Det spørgsmål kunne statsministeren på et pressemøde onsdag ikke besvare. Det tætteste, hun kunne komme det, var, at hun "formoder", at slettefunktionen blev aktiveret i forbindelse med rådgivningen.

- Statsministeriet er sikre på, at rådgivningen fandt sted senest i sommeren 2020, og det er jeg også. Men der kan ikke sættes en præcis dato for den tekniske opsætning.

Så du ved ikke, hvornår du begynder at slette?

- Jeg kan sige, at jeg ikke har lavet opsætningen på telefonen.

Så du ved ikke, hvornår din telefon er blevet sat til at slette automatisk?

- Det er derfor, jeg siger, at Statsministeriet formoder, at det er i forbindelse med den rådgivning, der er fundet sted senest i sommeren 2020.

Skiftende telefoner

Statsministeren forklarer den manglende dato med, at hun i sin tid som statsminister flere gange har udskiftet sin telefon.

Når det er sket, er al data på telefonen blevet slettet, og telefonen er videregivet til medarbejdere i ministeriet, oplyser hun.

Den praksis betyder, at hun nu ikke med sikkerhed kan sige, at alle de telefoner, hun har brugt i sin statsministertid, er blevet overleveret til politiet med henblik på at få genskabt slettede sms'er, der kan være relevante for Minkkommissionens arbejde.

Hun fortæller dog, at der er overdraget på telefoner, iPads og adgang til hendes iCloud-lagring.

Uvist hvornår embedsfolk aktiverede sletning

Sidste uge kom det frem, at samme automatiske slettefunktion er - eller har været - slået til på departementschef Barbara Bertelsens telefon, ligesom det er tilfældet med yderlige to højtstående embedsmænds telefoner, stabschef Martin Justesen og departementsråd Pelle Pape.

Bertelsen havde ifølge Mette Frederiksen allerede funktionen slået til, da hun 20. januar 2020 tiltrådte sin stilling i Statsministeriet, men hun tør ikke redegøre for, hvornår de resterende to satte flueben ved autoslet.

Har du nogen grund til at tro, at det skulle være sket i forbindelse med, at du selv modtager rådgivningen?

- Nej, altså jeg har ikke mulighed for at redegøre for, hvad der sker på andre medarbejderes telefoner, det har jeg simpelthen ikke.

Har stadig automatisk sletning slået til

Noget af det første, statsministeren løftede sløret for, var, at rådgivningen om at slette sms'er stammede fra Barbara Bertelsen.

Hun "passede sit arbejde", forklarede Mette Frederiksen og understregede, at hun fandt rådgivningen fra sin departementschef helt på sin plads.

Derfor er statsministertelefonen stadig den dag i dag indstillet til at slette alle sms'er automatisk efter 30 dage.

Du kan læse mere om departementschefens rolle samt timingen af rådgivningen i artiklen her.