Politik

Mette Frederiksen er presset forud for pressemøde i aften, siger politisk analytiker

Efter gentagne spørgsmål og henvendelser om slettede sms’er holder Mette Frederiksen pressemøde om sagen onsdag aften.

Onsdag klokken 20.00 bliver vi måske klogere på, hvad der er op og ned i sagen om slettede sms’er i sagen om aflivningen af alle mink i Danmark sidste år.

Her holder statsminister Mette Frederiksen (S) pressemøde, hvor hun vil svare på spørgsmål om sagen.

TV 2s politiske analytiker Jesper Vestergren kalder sagen ”helt vild” og pointerer, at det er en presset statsminister, som møder pressen i aften.

- Både fordi de blå partier er på krigsstien, men også fordi regeringens støttepartier afkræver svar. Der er en masse spørgsmål i den her sag, som vi stadig mangler svar på, siger han til TV 2.

- Det handler om Mette Frederiksens troværdighed

Fire personer i toppen af Statsministeriet, heriblandt Mette Frederiksen, har haft deres telefoner indstillet til automatisk at slette sms’er efter 30 dage.

Derfor er nogle af de mest presserende spørgsmål, hvornår slettefunktionen på statsministerens og rådgivernes telefon blev slået til, og hvem der rådgav dem til det.

Så længe der ikke er kommet svar på de spørgsmål, vil statsministeren være under pres, forklarer Jesper Vestergren.

- Det her handler om håndteringen af sagen, og det er hun nødt til at kommentere. Det kan vise sig at være langt mere alvorligt, end om de kendte til den manglende lovhjemmel til at aflive alle mink, siger han og tilføjer:

- Det handler om Mette Frederiksens troværdighed, om retssikkerhed, lov og orden, og om at Folketinget og offentligheden kan kontrollere magthaverne.

Tidspunkt minder om coronapressemøder

Da coronapandemien tog greb om landet i 2020, blev danskerne vant til, at Mette Frederiksen leverede de store budskaber på pressemøder om aftenen.

Derfor giver tidspunktet for onsdagens pressemøde - klokken 20.00 - indikationer om, at der kan være store nyheder på vej i aften.

Det viser, at regeringstoppen tager sagen alvorligt og har en interesse i at lukke spekulationer i sagen, fortæller Jesper Vestergren.

- Der er ikke nødvendigvis noget kompromitterende i sms’erne, men at vi kan stille spørgsmål ved, hvad der står i dem, puster til ilden om, om regeringen godt kendte til manglende lovhjemmel, da de sagde ja, siger han.

Magnus Heunicke godkendte notat

Onsdag kunne Berlingske fortælle, at sundhedsminister Magnus Heunicke i oktober 2020 godkendte et notat, hvor det tydeligt fremgik, at der manglede lovhjemmel til af aflive den danske minkbestand.

Ved et andet pressemøde tidligere onsdag blev Mette Frederiksen af TV 2s journalist spurgt ind til, om hun blev gjort bekendt med notatet.

Her henviste statsministeren til, at ”der er nedsat en granskningskommission, der afdækker alle de her spørgsmål”.

Det er uklart, om Mette Frederiksen vil kaste lys over, om hun også havde haft notatet forbi sit skrivebord.