Kommunalvalg

Kommune har "Danmarks giftigste byråd": - Det har været pinligt at følge med

Sjældent har en kommune trukket så mange overskrifter til et valg, som Slagelse gjorde i 2017. Fire år senere er vælgere stadig frustrerede.

I halvanden time havde både byrådskandidaterne i panelet og de fremmødte vælgere holdt deres mund om emnet.

Ordstyreren havde da også bedt deltagerne om at skue fremad og ikke bagud.

Men så bristede tålmodighedens boble på vælgermødet i Slagelse.

- Hvad har I tænkt jer at gøre ved samarbejdet i byrådet, for det synes jeg da godt nok, der skal gøres noget ved, rejser en vælger sig op og siger på syngende vestsjællandsk.

For første gang i løbet af aftenen udløste et spørgsmål højlydte klapsalver.

Lokalpolitik hang mig langt ud ad halsen

Niels Termansen, efterlønner

En radikal kandidat begyndte at tale lidt om samarbejdet - eller mangel på samme - før to kandidater begyndte at mundhugges midt under paneldebatten.

Byrådskandidaten Sune Nors Glad fra SF skar igennem.

- Det er præcis det her, der er problemet. Så sidder man og mundhugges over, hvad der skete på valgnatten for fire år siden. Hvor hjernedødt er det? Vi har brug for ny ledelse i kommunen, proklamerer Sune Nors Glad ud i hele lokalet uden brug af mikrofon.

Endnu et valgdrama venter

Denne tirsdag aftens ord om uenigheder i Slagelses byråd er ikke nye.

De stammer fra kommunalvalget i 2017, hvor konstitueringen tog ni dage, og endte med den mildest talt opsigtsvækkende aftale, der betød, at Socialdemokratiet og Liberal Alliance skulle deles om borgmesterposten, således at førstnævnte skulle vige kæderne efter to år.

Det endte imidlertid med ikke at ske, og således er John Dyrby Paulsen fortsat socialdemokratisk borgmester i Slagelse.

Men hans tid med kæderne har ikke været uden vejbump.

Budgetforligene har været indgået med snævre flertal, og undervejs har han været med til at ekskludere et lokalt socialdemokratisk byrådsmedlem for illoyalitet.

Alt i alt er der "igen er lagt op til drama i Slagelse", skriver TV 2's politiske redaktør, Hans Redder, i en analyse af de største gysere ved kommunalvalget.

De borgerlige partier kan nemlig ikke blive enige om en borgmesterkandidat, men til gengæld kan SF og Venstre blive enige om at være stærkt kritiske over for borgmesterens økonomistyring.

Kommunens byråd er da adskillige steder også blevet omtalt som "Danmarks giftigste byråd", og i juni 2021 viste en landsdækkende meningsmåling fra Voxmeter, at Slagelse var den kommune på landsplan, hvor borgerne havde næstmindst tillid til deres kommunalpolitikere.

Gammelt nag skal skiftes ud

Den lokale borger Niels Termansen siger, at det har været "pinligt" at følge med i lokalpolitik i Slagelse den seneste valgperiode.

- Lokalpolitik hang mig langt ud ad halsen, siger Niels Termansen til TV 2.

Han er 65 år gammel, efterlønner, og han har boet i kommunen i omtrent 40 år.

Det kan godt være, at vælgerne siger, at jeg er en skiderik, og at nu skal jeg finde noget andet at lave. Det er ikke mit indtryk, men nu må vi se

John Dyrby Paulsen (S), borgmester i Slagelse Kommune

Han påpeger, at valgkampen kun lige er gået i gang, og dagens vælgermøde gjorde ham ikke synderligt mere afklaret omkring, hvordan en udholdelig politisk fremtid i Slagelse skal se ud.

- Løsningen er nok at få nogle af de dygtige unge mennesker ind. Det virker til, at der ligger noget gammelt nag i det nuværende byråd, som skal skiftes ud, siger Niels Termansen.

Hvad skal TV 2 skrive om?

Er der noget, du gerne vil have, at TV 2 skal skrive om under valgkampen?

Så skriv til 1234@tv2.dk.

Ved vælgermødet sad ingen i panelet i det nuværende byråd, og ifølge Niels Termansen ville det ikke være nogen dårlig ting, hvis et nyt byråd også fortrinsvist bestod af nye mennesker.

Udfordringer nok

Tilliden til lokalpolitikerne halter imidlertid stadig efter mødet, lyder det.

- Men skal vi ikke sige, at jeg har noget håb for, at det bliver bedre? Ellers er det jo fuldstændigt uudholdeligt, siger Niels Termansen.

Aftenens debat tydeliggjorde nemlig også, at der er udfordringer nok at tage fat på i Slagelse.

For eksempel er kommunens antal af hjemløse i forhold til indbyggertallet det højeste i hele Region Sjælland, og hver tredje ung i Slagelse får aldrig mere uddannelse end en niende klasse. På landsplan gælder det for omtrent hver sjette.

Det er blandt andet ting som disse, man burde bruge tid på at løse, mener Niels Termansen.

Vil ikke ende som i 2017

Borgmester John Dyrby Paulsen var til stede ved vælgermødet.

Han anerkender, at der ikke findes nogen snuptagsløsning til de tillidsproblemer, der hersker i kommunen.

- Der er bare det hårde, konstante arbejde, og til sidst skal vi nok komme ud af det. Men noget af det, vi oplevede ved sidste valg, kommer vi ikke til at se denne gang, siger John Dyrby Paulsen til TV 2.

Hvorfor ikke?

- Fordi vi vil være opmærksomme på ikke at ende i den situation. Man kan selvfølgelig aldrig vide, men nu har vi en erfaring.

Han husker ikke de ni dage efter valget i 2017 som specielt rare. Pludselig interesserede også de landsdækkende medier sig indgående for Slagelse.

Og selvom der ifølge ham selv sjældent er røg uden ild, mener han også, at den massive mediedækning har været med til at forstærke billedet af et dysfunktionelt byråd i Slagelse.

En undersøgelse viser, at der har jo været en udpræget mistillid til kommunalpolitikerne her i kommunen. Har du nogensinde tænkt, at du måske ikke er den rette til at fikse det problem?

- Ja, men så havde mit parti og min gruppe nok sagt det til mig, og de har egentligt sagt det modsatte. Det kan godt være, at vælgerne siger, at jeg er en skiderik, og at nu skal jeg finde noget andet at lave. Det er ikke mit indtryk, men nu må vi se 16. november, siger John Dyrby Paulsen.