Politik

Heunicke indkaldes til samråd efter godkendelse af notat om aflivning af mink

Magnus Heunicke skal afhøres i Minkkommissionen 26. november.

Venstre vil indkalde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til samråd i Folketingets Retsudvalg.

Det skyldes afsløringer i Berlingske. Her er det kommet frem, at ministeren har godkendt et notat, hvor det fremgår, at det vil være ulovligt at udrydde alle mink i Danmark.

Et sådant tiltag forudsætter ændret lovgivning på området

Uddrag af notat godkendt af Magnus Heunicke

Notatet blev godkendt af Magnus Heunicke, før statsminister Mette Frederiksen (S) gik på tv og fortalte danskerne, at alle mink skulle slås ned.

Morten Dahlin (V), formand for Folketingets retsudvalg, mener, at regeringen har et forklaringsproblem.

- Tidligere har regeringstoppen sagt, at de ikke vidste, at ordren var ulovlig, da de gav ordren om at udslette alle mink i Danmark. Nu har vi et dokument, der viser sort på hvidt, at regeringstoppen godt vidste, at ordren var ulovlig, siger han til Ritzau.

"Forudsætter ændret lovgivning"

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) godkendte i efteråret sidste år personligt et dokument, hvori det stod direkte, at der manglede lovgrundlag til at aflive alle mink i Danmark, som regeringen besluttede i november sidste år.

Det fremgår af dokumentet, der er et cover, det vil sige et slags notat, som torsdag blev fremvist i Minkkommissionen.

Magnus Heunicke har ellers hidtil hævdet, at han ikke vidste, at det var i strid med loven at kræve alle mink aflivet.

Lyn-analyse

Sagen bliver mere alvorlig for regeringen og Magnus Heunicke, når der ligger den her advarsel. Det godkendte notat minder meget om den beslutning, regeringen endte med at vælge om at "slå alle mink ned". Så det er underligt, at det ikke fik nogen alarmklokker til at ringe, da regeringen traf beslutningen 3. november. Regeringen får sværere ved at undskylde sig med, at de ikke vidste, at der manglede lovhjemmel. 

Materialet, som sundhedsministeren godkendte, blev skrevet til ministrene op til et møde 1. oktober i regeringens coronaudvalg. Her stod der:

- Skulle smitteudviklingen udvikle sig yderligere, vil mere vidtgående tiltag, som for eksempel aflivning af alle mink i Danmark, eventuelt kombineret med et midlertidigt eller permanent forbud mod hold og avl af mink, kunne overvejes. MFVM (Miljø- og Fødevareministeriet, red.) vurderer endvidere, at et sådant tiltag forudsætter ændret lovgivning på området, står der ifølge Berlingske i dokumentet.

Coveret, der blev aktivt godkendt

Under torsdagens afhøring kom det frem, at coveret blev lavet med input fra flere ministerier, og at det som led i den proces blev sendt til Magnus Heunicke. Han blev af embedsmændene bedt om at godkende materialet.

At Magnus Heunicke godkendte dokumentet, bekræftede kontorchef i Sundheds- og Ældreministeriet Katrine Kaldahl, da hun torsdag blev afhørt af Minkkommissionen.

Frederik Waage, der er professor i forvaltningsret ved Syddansk Universitet, siger til Berlingske, at de nye oplysninger viser, at Magnus Heunicke fik direkte besked om, at det ikke var muligt at aflive alle mink, uden at loven blev ændret.

Tidligere er det i forbindelse med regeringens egen redegørelse af forløbet fra november sidste år kommet frem, at materialet blev fremlagt for regeringens coronaudvalg.

I udvalget sidder seks ministre, herunder Magnus Heunicke, justitsminister Nick Hækkerup (S) og finansminister Nicolai Wammen (S).

Men det har altså hidtil ikke været kendt, at sundhedsministeren aktivt godkendte det.

Heunicke har ingen kommentarer

Selvom Magnus Heunicke skal afhøres af Minkkommissionen 26. november, mener Venstres Morten Dahlin, at det er relevant med et samråd allerede inden Heunickes afhøring.

- Det er vigtigt, at alt kommer frem. Sundhedsministeren har sagt en ting til offentligheden og godkendt en anden ting i notatet, så han må stå skoleret over for ikke bare Minkkommissionen, men også Folketingets retsudvalg, siger han til TV 2.

TV 2 ville gerne have talt med Magnus Heunicke om det godkendte notat, men han afviser at stille op til interview.

- Af respekt for granskningskommissionens arbejde giver vi ikke interviews eller udarbejder nye skriftlige pressesvar om sagsforløbet, mens granskningskommissionens arbejde pågår, oplyser Sundhedsministeriet i et skriftligt svar.

Minkkommissionen oplyser til TV 2, at de ikke har nogen holdning til, om ministre udtaler sig om spørgsmål, som vedrører kommissionens undersøgelse og arbejde.