Kommunalvalg

Gyservalg i konservativ højborg - trofast vælger vender partiet ryggen

Rød blok var ekstremt tæt på at snuppe magten på Frederiksberg ved seneste valg. Alt tyder på, at valget bliver mindst lige så spændende denne gang.

Han har et godt og velbetalt job. Lejlighed i byen, sommerhus på landet. Hans hjerte banker borgerligt.

Alt i alt ser den 41-årige økonomidirektør Kristian Hollmann sig selv som en typisk konservativ vælger, og han har da også stemt på partiet, siden han flyttede til den konservative kronjuvel Frederiksberg i 2008.

Men ved dette kommunalvalg bliver det anderledes.

- Jeg kan ikke se mig selv i øjnene, hvis jeg stemmer på de konservative, siger Kristian Hollmann til TV 2 og peger på blandt andet borgmester Simon Aggesens boligsag som årsag.

Frederiksberg er af politiske analytikere blevet udpeget som en af landets mest spændende kommuner ved det forestående valg 16. november.

Siden 1909 har de konservative siddet på magten midt i det ellers røde københavnske vælgerhav. Men ved seneste kommunalvalg i 2017 var rød blok blot 168 stemmer fra at overtage flertallet på Frederiksberg.

Jeg kan jo heller ikke stemme på Socialdemokratiet. Det kan jeg simpelthen ikke

Kristian Hollmann, vælger på Frederiksberg

Kommunens borgerligt orienterede kunne ånde lettet op. I hvert fald for en stund.

For siden har Simon Aggesen, der overtog borgmesterkæderne fra partifællen Jørgen Glenthøj i 2019, skullet håndtere flere opsigtsvækkende sager, og samtidig ændrer befolkningssammensætningen sig hastigt. Især mange unge børnefamilier er flyttet til, og vil de stemme mere rødt?

Ifølge politisk redaktør på TV 2 Hans Redder tyder valget på at blive en "meget svær opgave for Aggesen".

- Det ser sværere ud i år end i 2017, og der var det jo virkelig på nippet til at vende, siger han.

Konservativt hjerte på vej til at blive radikalt?

Kristian Hollmann er denne formiddag på legeplads med sin syvårige søn. Og rundt omkring gynger, rutsjebaner og klatrestativ skal man gøre sig umage for ikke få øje på valgplakater af Simon Aggesen, der minder om, at han "passer på Frederiksberg" og er "far til to".

Duellanten Michael Vindfeldt fra Socialdemokratiet markerer derimod på sine plakater, at det er "tid til ordentlighed", og har taget sin søn på skuldrene.

Også de radikales Lone Loklindt er borgmesterkandidat, men ingen af mulighederne frister synderligt hos Kristian Hollmann. Det er der generelt ikke nogen af kommunens partier, der gør.

- For hvis jeg stemmer Venstre eller Liberal Alliance, er jeg bange for, at Simon Aggesen fortsætter på borgmesterposten, siger han.

Så holder han en lille pause.

- Men jeg læser nok op på De Radikales økonomiske politik. Måske mit konservative hjerte kan finde en midlertidig plads der. For jeg kan jo heller ikke stemme på Socialdemokratiet. Det kan jeg simpelthen ikke.

Man spiller hasard med kommunens fremtid, hvis man stemmer rødt

Nikolaj Bøgh (K), rådmand på Frederiksberg

En borgmester "skal have den reneste sti"

Kristian Hollmann fortæller, at han vægter ordentlighed og økonomisk ansvarlighed højt. Hans uventede kursskifte skyldes særligt tre nylige sager, der, ifølge ham, ikke stemmer overens med de værdier.

Han nævner sagen, hvor Frederiksberg Kommune har været nødsaget til at sige undskyld til i alt 363 familier, som har været udsat for omfattende fejl i kommunens sagsbehandling i sager om udsatte børn og unge. Siden har der været kritik af manglende klarhed om erstatning til familierne.

Derudover har den såkaldte Blackstone-sag fået en del opmærksomhed, hvor den økonomisk pressede Frederiksberg Boligfond har spillet en afgørende rolle. I den forbindelse har fondens formand Flemming Brank, der blandt andet også er gruppeformand for de konservative, fået kritik for at have for mange kasketter på.

Mest omtale er dog nok gået til den tredje sag, som Kristian Hollmann nævner. Den handler om Aggesens personlige lejlighedsforhold, som kom frem i Ekstra Bladet i september sidste år.

Kort fortalt handlede sagen om, at Aggesen tilbage i 2016 købte en herskabslejlighed på Frederiksberg for 9,5 millioner kroner, for herefter at dele den op i to og videresælge med en nettofortjeneste på 11 millioner. Handlen er blevet sammenlignet med boligspekulation, hvilket Aggesen selv har haft riven ude efter.

Siden har både Erhvervsstyrelsen og Ombudsmanden frikendt Aggesen og konkluderet, at ingen regler om inhabilitet er blevet overtrådt.

Men det rykker ikke meget ved Kristian Hollmanns opfattelse. For som borgmester skal "du have den reneste sti af alle", siger han.

Men det er jo blevet afgjort, at han intet ulovligt har gjort?

- Ja. Men jeg synes, det er moralsk forkert, at man laver en finte, hvor man potentielt igennem sit arbejde kan have en viden, der påvirker formuen så meget. Det er jo ikke ordentligt. Det er ikke konservativt, siger han.

"Risikerer et minikøbenhavn"

TV 2 har forsøgt at få interview med Simon Aggesen, men i stedet svarer rådmand i kommunalbestyrelsen Nikolaj Bøgh (K) på kritikken af partiet og Simon Aggesen.

Han forstår godt, at sagerne kan få trofaste konservative vælgere til at vakle. Han medgiver, at det favorable lejlighedssalg kan se "forkert ud", og at Aggesen nok havde ageret anderledes, hvis han tilbage i årene for købet og salget havde vidst, han ville blive borgmester.

- Det er en kendsgerning, at de moralske krav til politikere og borgmestre er temmelig høje, og det må man indrette sig efter, siger Nikolaj Bøgh.

Han understreger dog, at der intet ulovligt er foregået i forbindelse med handlen, ligesom at mange på Frederiksberg "tjener ganske godt på bolighandler".

Min kæreste vil stemme konservativt. Han mener, det er gået godt i kommunen og ser derfor ikke nogen grund til forandring

Katrine Holm, vælger på Frederiksberg

Samtidig mener han, der bliver taget hånd om boligfondens udfordringer i Blackstone-sagen. De fejlagtige sagsbehandlinger er der dog ikke mange gode undskyldninger for.

- Folk stemmer på de konservative, fordi vi står for seriøsitet og ansvarlighed. Så det er en skandale, og vi kan ikke havde siddende på os, at vi ikke laver ordentlig sagsbehandling, siger han og understreger, at kommunen har gjort sit bedste for at rette op på fejlene ved blandt andet at fyre direktøren for børne- og ungeområdet, genbehandle sagerne og igangsætte en undersøgelse om mulig erstatning.

Hvad skal TV 2 skrive om?

Er der noget, du gerne vil have, at TV 2 skal skrive om under valgkampen?

Så skriv til 1234@tv2.dk.

Nikolaj Bøgh forudser et yderst spændende valg, hvor det "ikke er så slemt", hvis en trofast konservativ vælger som Kristian Hollmann sætter kryds ved et andet parti. Så længe det er blåt.

For skifter han helt fløj, er det noget andet.

- Man spiller hasard med kommunens fremtid, hvis man stemmer rødt. På grund af mange unge og tilflyttere kan Enhedslisten blive større end Socialdemokratiet, og det er et temmelig skræmmende scenarie. Vi risikerer et minikøbenhavn, siger han.

Hvem stemmer tilflytterne på?

Ifølge den politiske redaktør på TV 2, Hans Redder, er det netop de store forandringer i befolkningssammensætningen, der får størst betydning for det kommende valg på Frederiksberg.

En undersøgelse fra Kommunernes Landsforening viser, at Frederiksberg er den kommune i landet, der har flest nye vælgere. Således var hele 33 procent af de i alt 85.000 vælgere ikke stemmeberettigede på Frederiksberg ved seneste valg.

De nye vælgere er indvandrere fra andre lande, personer, der er fyldt 18 siden seneste valg, og tilflyttere fra andre kommuner. Sidstnævnte kategori fylder 70 procent, og det gør valget svært at forudsige.

- Det er særligt mange unge børnefamilier, og det giver et helt andet Frederiksberg – med nogle helt andre vælgere. Og stemmer de blåt? Eller vil man opleve et yderligere skred mod, at mange unge vælgere er røde, som man eksempelvis ser det i København? lyder det fra Hans Redder.

Ingen grund til forandring

Et par hundrede meter fra Kristian Hollmann og hans søn triller 28-årige Katrine Holm forbi med en barnevogn.

Sammen med sin kæreste er hun for et år siden flyttet til kommunen fra Roskilde, og parret er dermed ansigter på statistikken om de nye og mere uforudsigelige vælgere.

Katrine Holm tror, hun stemmer blankt. For hun har ikke haft nok tid til at sætte sig ordentligt ind i partierne og politikernes holdninger, fortæller hun og peger forklarende ned på sin ti måneder gamle datter i vognen.

- Men min kæreste vil stemme konservativt. Han mener, det er gået godt i kommunen og ser derfor ikke nogen grund til forandring, siger hun.