Politik

Departementschef rådgav Mette Frederiksen om at slette sms'er

Der er intet odiøst i, at statsministerens departementschef har rådgivet om at aktivere automatisk sletning af sms'er, siger Mette Frederiksen.

Departementschefen i Statsministeriet, Barbara Bertelsen, rådede statsminister Mette Frederiksen til at slå automatiske slettefunktion til.

Det skete senest i sommeren 2020, siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde onsdag og tilføjer, at rådgivningen "forekom mig at være rigtig".

I bliver nødt til at stole på mig. Jeg er landets statsminister

Mette Frederiksen (S), statsminister

Statsministeriet kan ikke præcis sige, hvornår selve funktionen blev slået til. Til gengæld lyder det, at den automatiske sletning fortsat finder sted.

- Det er ikke odiøst. Men det er klart, at med den diskussion, der er nu, er der behov for nogle retningslinjer, siger Mette Frederiksen:

- At min telefon har været opsat til automatisk har været i fuld overensstemmelse med de regler, der gjaldt, da kommissionen blev nedsat, og som fortsæt gælder. Man kan selvfølgelig godt være uenige om, hvordan reglerne har været, og vi kan godt diskutere, hvordan de bør være.

Hvad gav anledning til rådgivning?

I sommeren 2020 har corona buldret derudaf i flere måneder, og vi ved, at bølgerne er gået højt ministerierne imellem. Kan du forstå, hvis der sidder danskere bag tv-skærmene nu og tænker, at den her slettefunktion er blevet indført for at dække over fejl og ubehageligheder, der er sket i den proces?

- Jeg kan godt forstå, at det kan se mærkeligt ud, men jeg vil gerne gøre fuldstændig klart, at vi ikke har noget som helst ønske om at slette noget som helst. Jeg står på mål for, hvad vi har gjort, og det ordvalg, der måtte være brugt. Jeg er 100 procent sikker på, at jeg ikke kendte til det hjemmelsspørgsmål. Jeg har ikke haft noget ønske eller behov for at dække over noget som helst.

23. juni 2020 bliver det besluttet at nedsætte en uvildig ekspertgruppe, der skal kulegrave forløbet omkring nedlukning. Kan du forstå, hvis man tænker, at det måske er i den forbindelse, at I indfører slettefunktionen? Blev den indført før eller efter det?

- Altså formodningen er, at funktionen er sat til i forbindelse med rådgivning, men i og med at der ikke er en dato, kan jeg ikke komme det nærmere. Det er jeg ærgerlige over, men det kan vi så ikke.

Der er måske nogle der tænker, at det godt kunne være for at dække over noget?

- Ja, men det er det ikke. I bliver nødt til at stole på mig. Jeg er landets statsminister, jeg dækker ikke over noget.

Ved du, hvorfor Barbara Bertelsen venter et halvt år med at give den rådgivning, når I sidder på samme kontor og taler sammen hver dag?

- Jeg tror ikke, du kan sætte det op på den måde, at hun venter. Du kan stille det op på den måde, at departementschefen tiltræder i januar, ret hurtigt efter kommer coronakrisen, og så laver vi stort set ikke andet end at håndtere den. Så kommer sommeren, og så bliver der tid til at håndtere andre spørgsmål også.

- Det er senest fundet sted i sommeren. Det kan godt være fundet sted på et tidligere tidspunkt.

Var det et dårligt råd?

Ifølge statsministeren havde departementschef Barbara Bertelsen allerede den automatiske slettefunktion slået til, før hun 20. januar 2020 tiltrådte sin stilling i Statsministeriet.

Det er ifølge Mette Frederiksen en fornuftig indstilling af have på sin telefon. Derfor afviser hun, at der skulle være tale om et dårligt råd, hun i sin tid fik fra Bertelsen:

- Jeg tror, vi alle kommer til at opgradere sikkerheden. En telefon er ikke længere bare en telefon. Den sikkerhedspolitiske scene forandrer sig.

Fortryder du i dag, at du slettede dem?

- Nej, det gør jeg ikke, og det er kontrafaktisk historieskrivning. Den rådgivning, jeg fik dengang, mener jeg, er den rigtige.

- Jeg mener, det er ærgerligt, at de er slettet, for jeg vil utrolig gerne have de sms'er frem. Der er ganske givet en frisk tone, men jeg vil meget gerne have dem frem.

Flere i Statsministeriet har slettet sms'er

For en uge siden kunne TV 2 afsløre, at Mette Frederiksen har slettet sms'er fra tidspunktet, hvor beslutningen om aflivning af mink blev taget. Det kom frem, efter B.T. i 10 måneder havde forsøgt at få aktindsigt i sms'er sendt af statsministerens særlige rådgiver. Sms'erne viste sig at være slettet.

Blot et døgn efter B.T.'s afsløring oplyste Minkkommissionen, at samme slettefunktion var skyld i, at den ikke kunne få udleveret sms'er fra sammenlagt fire af de højest placerede i Statsministeriet:

  1. Statsminister Mette Frederiksen.
  2. Martin Justesen, stabschef i Statsministeriet
  3. Barbara Bertelsen, departementschef i Statsministeriet
  4. Pelle Pape, departementsråd i Statsministeriet

Siden afsløringerne har der lydt skarp kritik fra de blå partier, der blandt andet har beskyldt statsministeren for aktivt at bortskaffe bevismateriale. Det er "helt uden for skiven", lyder det nu fra Mette Frederiksen.