Politik

Skarp kritik efter nye sms-afsløringer: - Vi har kørt rigsretssager for langt mindre

Partier på begge sider af midten vil have gendannet sms'er og kræver svar på, hvornår den automatiske sletning på ministertelefonen blev slået til.

Det er ikke svært at finde en politiker med skarpe holdninger til regeringens håndtering af minksagen disse dage.

Vi har kørt rigsretssager for langt mindre end det her

Alex Vanopslagh (LA)

Det er nemlig i B.T. kommet frem, at Statsministeriet først efter 132 dage svarede Minkkommissionen, at statsministerens sms'er var slettet.

Og at kommissionen slet ikke fik noget svar, da den bad ministeriet forsøge at genskabe de slettede tekstbeskeder, som TV 2 kort tid efter kunne fortælle.

Det gør en i forvejen stor skandale større, lyder det fra Venstre, mens Liberal Alliance får mindelser om Watergate-skandalen.

Beskyldes for aktivt at bortskaffe beviser

Fælles for de blå partier lyder kritikken af, at statsminister Mette Frederiksen (S) har nægtet at svare på helt basale spørgsmål, som for eksempel hvornår hun satte den automatiske slettefunktion til på sin telefon.

Ifølge formanden for Retsudvalget, Morten Dahlin (V), hersker der ingen tvivl om, at statsministeren aktivt har forsøgt at bortskaffe bevismateriale.

Ifølge formanden for Retsudvalget, Morten Dahlin (V), hersker der ingen tvivl om, at statsministeren aktivt har forsøgt at bortskaffe bevismateriale.

- Nu viser det sig så, at hun også modarbejder kommissionens forsøg på at få alt frem i lyset. Det er dybt, dybt kritisabelt, siger Dahlin til TV 2.

Du ved vel ikke, at Mette Frederiksen har været inde at modarbejde det her. Det kan vel også være folk i ministeriet, der bare har været langsomme om at svare?

- Statsministeren har ansvaret for Statsministeriet. Det er symptomatisk, at når hun gerne ville fremstille sig selv i et positivt lys, så er hun meget klar og tydelig om, at det er hende, der bestemmer. Når der er problemer, er det alle andres skyld.

"Vi har kørt rigsretssager for mindre"

Hos Liberal Alliance ser de dagens afsløringer som bevis på, at Mette Frederiksen ikke har den fjerneste respekt for kommissionens arbejde.

Tværtimod forsøger hun at "smyge sig udenom ansvaret", siger formand Alex Vanopslagh, som har svært ved at finde "tilstrækkeligt stærke ord" til at beskrive, hvor kritisabel sagen er.

Partier på begge sider af midten vil have gendannet sms'er og kræver svar på, hvornår den automatiske sletning på ministertelefonen blev slået til.

- Det giver mindelser om Watergate-skandalen. Der var to skandaler i én; selvfølgelig Nixons ulovligheder og så hans forsøg på at lave et cover up. Det begynder at lugte af det samme her, og det er trist for det danske demokrati, siger Vanopslagh og tilføjer:

- Vi har kørt rigsretssager for langt mindre end det her.

Spørgsmål "vil selvfølgelig blive besvaret"

Så sent som mandag forsøgte TV 2 at få svar på, hvornår statsminister Mette Frederiksen aktiverede den automatiske slettefunktion, men hun nægtede at svare og henviste i stedet til Statsministeriet.

Trods gentagne forsøg på at få svar på blandt andet tidsspørgsmålet, er det endnu ikke lykkedes at få et brugbart svar fra ministeriet. I en mail til TV 2 henviser Statsministeriet i stedet til tidligere udtalelser og skriver:

- Så er der fra forskellige sider stillet en række spørgsmål. De vil selvfølgelig blive besvaret.

TV 2 har bedt Statsministeriet opklare, hvornår de lovede svar vil komme. Det har ministeriet endnu ikke svaret på.

Statsminister Mette Frederiksen (S) blev rådgivet til at slette sine sms'er. Det fortæller hun torsdag formiddag. Statsministeren vil dog ikke svare på, hvornår i sin tid som statsminister hun har slået funktionen til.

Partier kræver svar

Mens hverken statsministeren eller Statsministeriet altså endnu har svaret på, hvornår den automatiske slettefunktion er blevet aktiveret på Mette Frederiksens telefon, råber både opposition og støttepartier nu på, at det kommer frem i lyset.

Det bliver helt centralt nu, at vi får gendannet de sms’er

Peder Hvelplund (Ø)

Støttepartiet Enhedslisten tøver ikke med at kalde hele forløbet "dybt utilfredsstillende".

- Det er særdeles bekymrende, hvis man oplever, at der ikke har været fuld vilje fra Statsministeriet. Det bliver helt centralt nu, at vi får gendannet de sms’er, siger Peder Hvelplund til TV 2 efter mandagens afsløringer.

Hvis forløbet er, som kommissionen beskriver det, hvordan kan der så herske tvivl om, at der ikke har været fuld vilje fra Statsministeriet?

- Nej, sådan lyder det da bestemt ikke. Men det er kommissionen, der skal afgøre det.