Kommunalvalg

De var selve billedet på Dansk Folkeparti – nu har hele familien meldt sig ud

Hver femte af DF's byrådsmedlemmer har forladt partiet. For Christel Gall blev dråben halalkød på et årsmøde og et tabt opstillingsmøde.

For fem år siden var familien Gall selve billedet på Dansk Folkeparti. Bogstavelig talt.

Mor, far, børn og svigerforældre hang i samlet flok – komplet med photoshoppet golden retriever – på plakater nærmest overalt i bybilledet.

- Vi var jo familien Dansk Folkeparti på det her tidspunkt, siger Christel Gall til TV 2.

Men i dag er familien på en helt anden måde blevet billedet på Dansk Folkeparti. Eller billedet på en – for partiet – uheldig tendens.

Hele familien fra Odense-bydelen Tarup har nemlig meldt sig ud af partiet.

At det skulle gå den vej, var der ikke meget, der tydede på i 2016.

Den historie kunne man søndag læse i Jyllands-Posten.

Halalslagtet kød til årsmøde

Christel Gall var byrådsmedlem for Dansk Folkeparti i Odense, dengang hele familien blev covermodeller for partiets kampagne med sloganet: ”Der er så meget, vi skal passe på”.

Det blev måske partiets mest omtalte kampagne nogensinde ikke mindst hjulpet på vej af den golden retriever, der ubehjælpsomt var blevet photoshoppet ind på familiefotoet, efter at billedet var taget.

Snart hang billedet af den storsmilende kernefamilie på busskure og på togstationer i hele landet og blev flittigt delt på sociale medier.

Men fire år senere havde Christel Gall fået nok af partiet.

En af hovedårsagerne var, at der på et årsmøde i 2017 ifølge Christel Gall blev serveret halalslagtet kød for deltagerne.

- Det var jo helt forfærdeligt, synes jeg.

Til Jyllands-Posten fortæller hun, at hun til årsmødet insisterede på at få at vide, hvor oksekødet kom fra. Da kokken svarede Danish Crown, mente hun, at det var halalslagtet.

Over for avisen bekræfter Danish Crown, at nogle kreaturer i 2017 blev halalslagtet på slagteriet i Holsted, så det kan ikke udelukkes, at der blev serveret halalslagtet kød for DF’erne.

Opstillingsmøde blev dråben

Men halalslagtet oksekød var ikke den eneste årsag til Christel Galls stigende utilfredshed.

- Det her med, at man ikke kunne forklare Danmark, hvorfor man ikke gik med i regeringen, var en af tingene, siger hun til TV 2.

En anden årsag var, at menige byrådsmedlemmer efter hendes opfattelse ikke fik den feedback, de havde behov for, hvis de henvendte sig til partiet.

Det afgørende skub kom dog, da hun til et opstillingsmøde i Odense sidste efterår tabte kampen om at blive spidskandidat til det kommende kommunalvalg.

- Det var dråben i bægeret, der fik det hele til at flyde over, siger hun.

20. oktober 2020 meldte hun sig derfor ud af partiet. Og det er hun langt fra den eneste, der har gjort.

Hver femte har meldt sig ud

Siden seneste kommunevalg i 2017 har hvert femte byrådsmedlem fra Danske Folkeparti forladt partiet.

Det ærgrer partisekretær Steen Thomsen.

- Typisk bunder det i noget lokalt fnidderfnadder, noget lokalt uenighed og nogle skuffede forventninger over, at man måske ikke lige fik den kandidatplacering, som man gerne ville have haft, siger han.

Han erkender dog, at ansvaret også ligger hos toppen af Dansk Folkeparti.

For Christel Gall blev afskeden med Dansk Folkeparti ikke et farvel til kommunalpolitik.

Hun sidder fortsat i byrådet, og 16. november stiller hun igen op til kommunalvalget i Odense. Denne gang for De LokalNationale, som hun selv stiftede tidligere på året – sammen med to frafaldne DF’ere.

Dansk Folkeparti hører fortiden til, og for familien Dansk Folkeparti anno 2016 er der umiddelbart ingen vej tilbage.

- Tonen i Dansk Folkeparti, som var den sidste dråbe i bægeret, har jo ikke ændret sig over de sidste par måneder. Så det kan slet ikke lade sig gøre, siger Christel Gall.