Politik

Vermund skålede i omstridt øl og erkendte hård tone: - Vreden er svær at holde tilbage

Nye Borgerliges formand går i kødet på "Twitter-segmentet" og slår samtidig fast, at racisme er uacceptabelt.

Tonen i den politiske debat om indvandrere kan blive for hånd, siger partiformand Pernille Vermund i sin tale på Nye Borgerliges årsmøde i Vejle.

- Jeg erkender, at når debatten bliver ophedet, så kan tonen blive hård – også sommetider for hård. At vreden over, at problemerne med uintegrerede indvandrere ikke bliver løst, kan være svær at holde tilbage – også for mig, siger hun.

Udtalelsen kommer, efter at partiet tidligere på ugen ekskluderede et medlem - en kandidat til kommunalvalget.

Og i sidste uge sagde Vermund til Ekstra Bladet, at hun fortrød en udtalelse i en DR-kommentar fra 2019, hvor hun brugte betegnelsen "perker".

- Men det nytter ikke at lade som om, at problemerne går væk af sig selv. Det gør de ikke. Problemerne skal løses. Fra bunden. Nu. Vi skylder hinanden at passe på Danmark, siger Vermund.

Revser "Twitter-segmentet"

Partiformanden gør i kødet på det, som hun kalder "Twitter-segmentet". Hun siger, at alle har et ansvar for ikke at grave grøfter og udskamme.

Tidligere på ugen blev Henning Linnemann, som var kandidat til kommunalvalget, ekskluderet af partiet, fordi han for nogle år siden, skrev på Facebook, at han "dræber også gerne en muslim eller to".

- Vi tolerer ikke racisme i Nye Borgerlige. Vi tolererer ikke vold og opfordringer til vold. Derfor smider vi også konsekvent dem ud af partiet, der giver udtryk for den slags, siger Vermund.

Det sidste blev modtaget med applaus fra salen.

Den hårde tone var dog langt fra alt, der blev brugt taletid på under formandstalen. Ja, faktisk blev et af årsmødets højdepunkteret leveret allerede umiddelbart inden, at Vermund tog ordet.

1. Lars Boje spillede sms-sang til regeringen

Inden formandstalen indtog Lars Boje Mathiesen scenen og underholdt blandt andet med afspilningen af 'SMS-sangen' af Onkel Jes.

Da teksten "Send en sms, send en sms til mig" bragede ud af højtalerne, brød salen ud i jubel og klapsalver så høje, at Lars Boje Mathiesen valgte at sætte sangen på en ekstra gang.

Lars Boje Mathiesen har nu indtaget scenen og underholder med en række udvalgte sange, som han mener passer på hver enkelt af partierne på Christiansborg.

2. Vermund skålede i omstridt øl

Der var atter jubel i salen, da Pernille Vermund knyttede en kommentar til sagen om Thisted Bryghus, der for en uge siden undskyldte, at de havde leveret kampagne-øl til partiet.

Bryggeriets direktør trak efterfølgende undskyldningen tilbage og fortsætte produktionen.

- Vermund-øllen fra Thisted tappes igen fra hanerne, lød det fra en storsmilende Pernille Vermund, mens hun løftede en af de omstridte øl, udbragte en skål og tog en slurk.

Salen bryder ud i jubel, da Pernille Vermund nævner en sag, der for en uge siden fyldte vidt og bredt i en lange række medier: Vermund-øllen.

3. Mette Frederiksen kronet som verdensmester i "bullshit-bingo"

Mette Frederiksen var en blandt flere, der stod for skud under Vermunds tale.

Her blev statsministeren kaldt "verdensmester i socialdemokratisk bullshit-bingo" - blandt andet fordi, at hun ifølge Nye Borgerlige-formanden har svigtet det valgløfte, partiet gav op til valget i 2019.

- Der skulle sættes en stopper for spontan asyl. Asylansøgere skulle anbringes i lejre i udlandet. De skulle slet ikke til Danmark, opremsede Vermund og tilføjede:

- Jeg har svært ved at finde anden forklaring, end at Mette Frederiksen ikke har viljen til at gøre det, hun lovede danskerne. For havde hun haft viljen, så havde hun gjort det, siger Pernille Vermund.

Du kan se se flere nedslag i talen i livebloggen her.