Kommunalvalg

Medlemmer tror på 10-20 gange flere byrådspladser end Vermund

Ambitionerne for kommunalvalget er uændrede, siger Pernille Vermund. For der er store forskelle på lands- og kommunalpolitik.

Der skulle ikke mere end et 1 minut og 58 sekunder langt videoklip til, før Henrik Lauridsen var overbevist.

På den tid havde Lars Boje Mathiesen (NB) ikke alene hævdet, at der manglede evidens for klimaforandringernes konsekvenser.

Ham dér, han havde styr på fakta

Henrik Lauridsen, spidskandidat i Svendborg

Han var også blevet kaldt "klimabenægter" af den dengang radikale Ida Auken. Og han havde sukket dramatisk og citeret eksperter i DMI for at sige, at der "ikke for nærværende findes en opgørelse over frekvensen af ekstreme vejrfænomener for 1950 og frem til i dag". En påstand, som en række eksperter siden har taget afstand fra.

Det er dog ikke den del, der fylder hos Henrik Lauridsen. Det er i stedet Lars Boje Mathiesens "faktatunge argumenter" og retoriske kunnen.

- Jeg var fuldstændig solgt, for ham dér, han havde styr på fakta, siger Henrik Lauridsen til TV 2.

Han var lørdag blandt de 950 medlemmer af Nye Borgerlige, der var mødt op til partiets årsmøde i Vejle, hvor kommunalvalget 16. november løb med store dele af opmærksomheden.

Karrierekanon

Netop videoen med Lars Boje Mathiesen står i Henrik Lauridsens tilfælde som svaret på, hvorfor han i februar 2020 hev dankortet frem og for første gang i sit 53-årige liv blev medlem af et politisk parti.

På det tidspunkt talte Nye Borgerliges medlemsskare omtrent 6000. I dag er tallet over 17.000, og Nye Borgerlige kan kalde sig landets tredjestørste. Ikke på mandater i Folketinget, hvor de sidder beskedne fire, men på medlemmer.

At partiets vokseværk er sket med rekordfart, bærer netop Henrik Lauridsens politikerkarriere også præg af. Nogle vil måske sige, at den er som taget ud af karriererytterens vådeste drøm; fem kasketter i løbet af sit første halve år i partiet.

Det første trin op ad karriestigen tog han, da han efter fire måneders medlemskab besluttede at deltage i en generalforsamling.

Han kom som menigt, uerfarent medlem, der "egentlig bare ville se, hvad det var for noget". Men da bestyrelsen skulle vælges, var der ingen, der meldte sig. Så det gjorde nytilkommeren.

Et par måneder senere kunne han sætte flueben ved sekretær, næstformand og formand i den sydfynske valgkreds. Og nu, et år senere år, kan han tilføje endnu en titel til rækken.

På kredsens generalforsamling blev han – stik imod egen forventning – valgt som spidskandidat i Svendborg. Og selvom meget kan ske på de uger, der endnu er til valgdagen, er Henrik Lauridsen ikke et sekund i tvivl om, at han får en plads i byrådet.

- Ellers bliver jeg skuffet. Ja, faktisk forventer jeg, at vi bliver valgt to ind.

At den sydfynske kreds den seneste tid har gjort sig bemærket for både en MeToo-sag, en politianmeldelse og eksklusion på grund af en fængselsdom, er ikke noget, der ifølge Henrik Lauridsen vil koste på stemmetallet.

- Vi har været lidt uheldige. Ja, det er egentlig så uheldigt, som noget overhovedet kan være. Men det er sådan noget, man glemmer dagen efter, siger han til TV 2.

10 eller 200 mandater?

Ved det seneste kommunalvalg kunne Mette Thiesen som den eneste af Nye Borgerliges kandidater hæve armene sejrrigt over hovedet, da hun blev valgt til byrådet i Hillerød og sikrede partiet dets eneste plads.

Siden er flere frafaldne DF’ere og en løsgænger kommet til, så Nye Borgerliges byrådsmedlemmer på landsplan nu er oppe på otte.

Fra centralt hold lyder det "forsigtige bud", at Nye Borgerlige kaprer stemmer nok ved det forestående kommunalvalg til yderligere to mandater landet over.

Men blandt de 950 medlemmer, der lørdag var samlet til årsmøde i Vejle, er forventningerne blandt nogle væsentligt mere ambitiøse.

Det højeste bud, TV 2s reporter fik, kom fra Per Andersen fra Dragør, som forventer, at Nye Borgerlige brager ind i kommunalbestyrelserne med 200 mandater.

Det næsthøjeste bud kom fra svendborgenseren Henrik Lauridsen. Han tror på, at 98 af Nye Borgerliges godt 400 kandidater bliver valgt ind.

Målet er stadig ti mandater

Den eksplosive medlemsvækst og meningsmålinger, der gang på gang giver partiet cirka 8 procent af stemmerne, ændrer dog ikke på partitoppens ambitionsniveau for kommunalvalget.

Målet er stadig ti mandater, understreger Pernille Vermund.

Hvordan kan I have så lav en målsætning?

- For det første er det målinger på landsplan, og det er stadig bare målinger. Og for det andet er der stor forskel på lands- og kommunalpolitik.

Er I ikke lige så gode i kommunalpolitik som på landsplan?

- Jo, men jeg tror, der er mange mennesker, der ikke ved, hvilke muligheder der er for ændringer, hvis Nye Borgerlige sidder i byrådene.

Som noget af det første ved Nye Borgerliges årsmøde holdt formanden en tale, hvor hun blandt andet tog en slurk af en omstridt øl og kårede statsminister Mette Frederiksen (S) som verdensmester i "bullshit-bingo". Læs mere om Vermunds tale her.