Ny spænding i dansk politik: Nu er der dødt løb mellem rød og blå blok

Næste valg er slet ikke afgjort på forhånd, viser ny Megafon-måling for TV 2.

For første gang siden folketingsvalget i 2019 har blå blok indhentet rød blok.

Det viser en ny Megafonmåling, foretaget for TV 2 og Politiken.

Og dermed er dansk politik blevet spændende igen, lyder det fra de to politiske kommentatorer, Hans Engell og vores politiske redaktør Hans Redder.

- Det er første gang, vi ser fuldstændig dødt løb mellem de to blokke. Det røde flertal kan ikke længere gå på vandet, siger Hans Engell.

- Alt er oppe i luften igen til næste valg, efter at mange har gået og sagt til sig selv efter corona og Mette Frederiksens optur, at næste valg var afgjort på forhånd, lyder det fra Hans Redder.

Opdatering: Der har tidligere været byttet rundt på nogle tal i denne grafik. Det er nu rettet. TV 2 beklager fejlen.

Lille flertal til blå blok

Faktisk er der endda et lille flertal til blå blok.

Siden folketingsvalget er fem procentpoint skiftet fra rød til blå blok.

Ifølge Megafon-målingen ville 50,4 procent af stemmerne tilfalde blå blok, hvis der var folketingsvalg i morgen. Forskellen mellem blokkene falder dog indenfor den statistiske usikkerhed.

Statistisk usikkerhed

Alle meningsmålinger indeholder statistisk usikkerhed.

I denne måling står blå blok for eksempel til 50,4 procent af stemmerne. Den statistiske usikkerhed er +/- 3,4 procentpoint. Det betyder, at det rigtige tal ligger mellem 47 og 53,7 procent, men med stor sandsynlighed vil det ligge tættere på de 50,4 procent end på yderpunkterne.

Seneste måling fra Voxmeter giver samme billede. Her får rød blok under 50 procent af stemmerne for første gang i tre år.

- Efter halvandet år med klart rødt flertal, så ser det ud til, at Mette Frederiksen nu får et langt hårdere modspil fra de blå partier. Det her er spændende og viser, at hvis der var folketingsvalg i morgen, så kan vi være tæt på et regeringsskifte, og dét er nyt, siger Hans Engell.

Sms-sag kan have påvirket vælgerne

Ifølge Hans Redder viser det her også, at corona-effekten endegyldigt er væk, og hverdagen har ramt regeringen.

- Den har masser af svært arbejde foran sig som et-partiregering, der må kæmpe sig til flertal fra sag til sag og bliver skudt på både fra højre og venstre siger han.

Socialdemokratiet er fortsat Danmarks største parti, men går tilbage med 1,9 procentpoint og ligger nu på 23,3 procent.

Det hører med til billedet, at målingen er foretaget fra 25. til 28. oktober. En del af respondenterne har altså svaret før, mens andre har svaret efter, at det er kommet frem, at statsminister Mette Frederiksen (S) og tre topembedsfolk har slettet vigtige sms'er fra perioden, hvor det blev besluttet at aflive alle mink. Det kan selvsagt have påvirket nogle af respondenternes svar.

Mette Frederiksen får det sværere

Der er også tilbagegang til støttepartierne SF og Enhedslisten. Begge ligger dog stadig over valgresultatet.

Det kan stadig godt blive et problem for statsministeren, mener Hans Engell. For hidtil har der været harmoni i rød lejr, fordi SF og Enhedslisten har klaret sig godt, mens de radikale gik tilbage. Men det er vendt om nu.

Det kan ifølge den politiske kommentator få de radikale til at ranke ryggen, mens SF og Enhedslisten vil blive nødt til at blive mere krævende omkring deres egne mærkesager i samarbejdet med regeringen.

- Så det er en måling, der vil gøre livet meget sværere for Mette Frederiksen, fordi de røde partier vil blive meget mere besværlige, og de blå vil få større selvtillid. De har gået og hængt med hovedet og taget som en selvfølge, at rød blok vil vinde næste valg. Men det er ikke en selvfølge længere, siger Hans Engell.

De blå går frem, men V ligger stadig skidt

I blå blok skyldes fremgangen særligt Det Konservative Folkeparti, der går 0,7 procentpoint frem i denne måling og samlet set er gået 10,6 procentpoint frem siden valget.

Hans Redder mener, at partiet appellerer til rigtig mange vælgere, fordi de betragter partilederen, Søren Pape Poulsen, som "en solid og rolig stemme" i en tid med meget opbrud og drama i dansk politik.

De konservative vinder formentlig, pointerer Hans Engell, også på, at de faktisk ikke har markeret sig særlig meget på det seneste. Så risikerer man heller ikke at genere nogen.

Venstre går 2,4 procentpoint frem i denne måling til 15 procent af stemmerne. Det skyldes ifølge kommentatorerne formentlig, at der er kommet mere ro på det seneste. Der er ikke flere store profiler, der har forladt partiet, og det er lykkedes dem at tale om politik frem for intern ballade.

Men det hører også med, at Venstre stadig ligger 8,4 procentpoint under valgresultatet.

- Jakob Ellemann har stadig ikke præsenteret sig selv som en oplagt statsministerkandidat i vælgernes øjne. Det er på ingen måde et imponerende resultat, og det er et niveau, der ville være dybt utilfredsstillende for dem, hvis der var valg, siger TV 2s politiske redaktør, Hans Redder.

Og så er der intet nyt hos Dansk Folkeparti - forstået på den måde, at partiet fortsætter nedturen. I denne måling ligger partiet på 5,3 procent af stemmerne. Et fald på 1,1 procentpoint siden seneste måling i august. Det er dog indenfor den statistiske usikkerhed.

Får det betydning for kommunalvalget?

Spørgsmålet er, om tendensen i målingen også vil skinne i gennem ved kommunalvalget om mindre end tre uger?

- Umiddelbart har det jo intet med kommunalvalg at gøre. Men man kan nok heller ikke afvise, at det kommer til at spille en eller anden rolle. Mit indtryk er, at der i hvert fald er nogle vælgere, der har svært ved at skelne mellem kommunal og landspolitik. Det bliver selvfølgelig interessant at se, siger Hans Redder.

Det er en gammel tommelfingerregel, at styrkeforholdet i landspolitisk slår igennem ved kommunalvalget med en tredjedels styrke.

Men det er en sandhed med store begrænsninger, siger Hans Engell. For ved kommunalvalg handler det i langt højere grad om personer og lokale sager end om partipolitik.

- Men det her er da en opmuntring for de blå. Og nogen effekt er der ganske givet, siger han.

Derfor er Moderaterne og Frie Grønne ikke med i målingen

Frie Grønne er netop blevet opstillingsberettiget, men det var partiet endnu ikke, da denne måling begyndte. 

Moderaterne - Lars Løkke Rasmussens parti - har for længst indsamlet nok vælgererklæringer til at blive opstillingsberettiget. Men Moderaterne har selv valgt ikke afslutte indsamlingen, og derfor kan de officielt ikke stille op til valg endnu. Derfor er partiet heller ikke med i denne måling, idet Megafon følger Indenrigs- og Boligministeriets officielle liste over opstillingsberettigede partier.