Mette Frederiksen giver opsigtsvækkende svar i sms-interview, siger analytiker

Mette Frederiksens sms-interview ord for ord: - Det er ejendommeligt, at hun ikke kan svare på et så simpelt spørgsmål.

Mette Frederiksen og tre topembedsfolk har ikke kunnet udlevere sms’er til Minkkommissionen fra perioden, hvor det blev besluttet at aflive alle mink.

Sms'erne er nemlig blevet slettet, og det har vakt opsigt.

Torsdag lod Mette Frederiksen sig interviewe om sagen.

TV 2 er dykket ned i interviewet i sin fulde længde - ledsaget af analyser fra politisk analytiker Jesper Vestergren.

Interview:

Mette Frederiksen – hvorfor slog du den her automatiske sletning af sms-besked til på din telefon?

- Jeg er blevet rådgivet i Statsministeriet af sikkerhedshensyn til at have en automatisk sletning af sms’er, og den rådgivning har jeg valgt at efterleve.

Lyn-analyse

Det er opsigtsvækkende, at Mette Frederiksen og de øvrige topfolk har fået den rådgivning. Det ligner en ny praksis. Lars Løkke Rasmussen siger, at han ikke har slettet sms’er, da han var statsminister. Og Noa Redington, der var rådgiver for Helle Thorning-Schmidt, har "absolut ingen erindring" om, at han fik samme rådgivning.

Er det sket fra dag ét, hvor du var statsminister?

- Jeg har ikke mulighed for at gå ind i så konkrete og tekniske spørgsmål, og der foregår masser af ting omkring min telefon, som jeg ikke selv er involveret i som statsminister. Jeg har ikke mulighed for at gå ind i de tekniske spørgsmål

Men er det ikke dig selv, der har slået den automatiske sletning til?

- Jeg kommer ikke til at gå ind i tekniske spørgsmål.

Ej, det er vel ikke teknisk at spørge, om det er dig selv, der har sat den automatiske sletning til?

- Jeg har taget imod den rådgivning, der har været fra Statsministeriets side i forhold til en automatisk sletning af sms-beskeder - blandt andet af sikkerhedshensyn - og det er det, jeg kan henholde mig til som statsminister.

Lyn-analyse

Det er bemærkelsesværdigt, at Mette Frederiksen ikke kan svare på, hvornår den automatiske slettefunktion er slået til på hendes telefon. Det giver næring til mistanken om, at den aktivt er slået til for at slette sporene fra de afgørende dage, hvor regeringen ulovligt besluttede at aflive alle mink.

Er det udelukkende af sikkerhedshensyn, når I i Statsministeriet – tilsyneladende som det eneste ministerium i den absolutte top – slår den her sletning af sms’er til?

- Den rådgivning, jeg har fået som landets statsminister, er, at det blandt andet af sikkerhedshensyn er fornuftigt med en automatisk sletning af sms-beskeder. Og når jeg modtager sådan en rådgivning, så efterlever jeg den. Og det er det, jeg kan henholde mig til som politiker.

Lyn-analyse

Det er interessant, hvem der har rådgivet Mette Frederiksen til automatisk at slette sine beskeder. Er det Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, der også selv har den funktion slået til? Eller er det en anbefaling fra PET, som Statsministeriet har rådgivet på baggrund af?

Der er jo nogle meget klare regler for, at man skal journalisere og bevare vigtige og relevante beskeder. Har du gjort det i den her sammenhæng?

- Jeg går ud fra, at alle regler er overholdt i Statsministeriet.

Hvad mener du med ”går ud fra”?

- Det, jeg siger. Jeg går selvfølgelig ud fra, at alle regler er overholdt i Statsministeriet.

Men det er vel din pligt at sørge for, at du overholder reglerne. Har du gjort det?

- Jeg går ud fra, at alle regler er overholdt i Statsministeriet. Og i og omkring mit virke som statsminister. Jeg har ikke yderligere at tilføje til det spørgsmål.

Men hvorfor kan du ikke svare på, om du har overholdt reglerne?

- Jeg svarer igen, gerne, at jeg går ud fra, at alle regler er overholdt. Det gælder i det her spørgsmål som i alle mulige andre.

Hvis reglerne skal være overholdt, så skal man vel på daglig basis have siddet og gennemgået alle sms’er for at se, om nogle skal bevares. Er det sket?

- Jeg går ud fra, at alle regler er overholdt i Statsministeriet.

Lyn-analyse

Det er ejendommeligt, at Mette Frederiksen ikke kan svare på et så simpelt spørgsmål. Hvis hendes beskeder konsekvent og regelmæssigt er blevet journaliseret, er det ligegyldigt, om de er slettet. Det tyder på, at de ikke er journaliseret, før de er slettet.

Men du ved ikke, om det er sket?

- Der er en kommission, der arbejder. Jeg kan henholde mig til og have tillid til, at alle regler er overholdt i Statsministeriet. Og det, går jeg selvfølgelig ud fra, gælder i den her sag som i alle mulige andre.

Hvad siger du til, at Minkkommissionen indtil videre ikke kan få de her oplysninger? Har det ikke strejfet dig før, at du skulle være stensikker på, at de kunne blive bevaret?

- Altså, som jeg forstår det, er det nyt, at der bliver bedt om indblik i sms’er af den her karakter i en kommissions arbejde. Mig bekendt er det ikke sket tidligere. Det er selvfølgelig helt afgørende, at alle bidrager til, at kommissionen kan udføre sit arbejde. Vi har jo bakket op om kommissionens arbejde og dens nedsættelse fra starten, og det gør vi fortsat.

Vil du give dit tilsagn til, at der kan gøres alt for dit vedkommende, for at man genskaber de sms’er – altså politiets indsats, eller hvem der skulle gøre det. Vil du give dit tilsagn til, at der kan gøres alt, for at de bliver genskabt?

- Statsministeriet har allerede overfor kommissionen tilkendegivet, at man selvfølgelig bidrager til det arbejde, der måtte skulle pågå nu, selvfølgelig.

Lyn-analyse

Det må være en grund til, at det nu er nødvendigt at genskabe sms-beskederne. Det tyder på, at beskederne ikke er journaliseret, før de blev slettet, som der ellers kan være pligt til. Det kan ende med at blive et problem for Mette Frederiksen og de øvrige nøglepersoner i Statsministeriet.

Og det har ikke strejfet dig på noget tidspunkt undervejs, at du burde gøre en særlig indsats for at sikre, at de her sms’er blev sikret? Du er jo en erfaren minister og har vel en af landets skarpeste departementschefer på lige præcis det her område. Alligevel er det først nu, under minkskandalen, at det går op for dig, at man måske skal se på de regler?

- Som Statsministeriet har sagt, har der ikke indtil videre været retningslinjer omkring sletning af sms’er. Og Statsministeriet har også oplyst, det er naturligt – blandt andet ovenpå den her diskussion – at få udarbejdet de retningslinjer, og det går Justitsministeriet i gang med nu.

Og lige til sidst – grunden til jeg spørger, det er jo, at det ikke er Statsministeriet, jeg gerne vil høre, men dig som statsminister. Har det slet ikke på noget tidspunkt strejfet dig, at der var noget helt galt med det her system, og at det kunne bringe dig i problemer, som dem vi ser nu, hvor der mangler afgørende sms’er?

- Når jeg bliver rådgivet til en automatisk sletning af sms’er af sikkerhedshensyn, så modtager jeg den rådgivning. Nu er der så opstået en diskussion, og Statsministeriet har på den baggrund udarbejdet retningslinjer, og det, synes jeg, er fornuftigt. Det har jo en eller anden form for parallelitet til mails, hvor der ikke tidligere var generelle retningslinjer. De er kommet på plads, og nu skal de så også på plads for sms’er.

Lyn-analyse

Mette Frederiksen nævner flere gange, at sms-beskederne slettes af ’sikkerhedshensyn’. Der er også betydelige sikkerhedshensyn i eksempelvis Justitsministeriet, men justitsminister Nick Hækkerup ikke har slettet sine beskeder løbende. Det er påfaldende, at der tilsyneladende er forskel på, hvordan sms'er gemmes i de enkelte ministerier.