Mink-sagen

Støttepartier: Slettede mink-sms'er må og skal genskabes

Slettede sms'er i minksag skal frem i dagens lys, om så med Folketingets hjælp, fastslår Peder Hvelplund (EL).

Tre af regeringens støttepartier mener, at de slettede sms'er i minksagen må genskabes.

Enhedslistens coronaordfører, Peder Hvelplund, kalder det afgørende, at sms'erne kommer frem.

Også Radikale Venstres retsordfører, Samira Nawa, mener, at sms'erne må genfindes.

Granskningskommissionen skal have mulighed for at gøre et ordentligt arbejde. Og det kræver, at al information er tilgængeligt, understreger Hvelplund.

Hvis Folketinget skal hjælpe kommissionen med at få sms'erne genskabt og ud i dagens lys, lægger Enhedslisten gerne stemmer til.

- Hvis det kræver Folketingets indblanding, at de kan få adgang til dem, vil vi være klar til, at de får det.

- Vi vil gerne bistå kommissionen i det omfang, det overhovedet må være nødvendigt.

- Det er i alles interesse, at vi sikrer, at vi får en konklusion fra granskningskommissionen, som er så klar som muligt, siger Peder Hvelplund.

Hos SF mener retsordfører Karina Lorentzen også, at de slettede sms skal forsøges genskabt.

Hun mener desuden, at der må rettes op på praksissen med at slette sms'er.

- Sms'er bør ikke slettes systematisk

Justitsministeriet har for nylig lavet retningslinjer om, at mails skal gemmes 25 år for ministre og deres rådgivere. Det vil SF have udbredt til sms'er.

- Der er ingen tvivl om, at der er brug for retningslinjerne for sletning af sms’er generelt, siger hun i en Kommentar.

Det er De Radikales Samira Nawa enig i.

- Sms'er bør ikke bare slettes systematisk eller per automatik, ligesom en mail-indbakke heller ikke skal ryddes hver fjortende dag.

- I den konkrete sag mener jeg, at de sms'er, der mangler, skal findes eller gendannes på en måde, så de kan indgå i kommissionens undersøgelse, siger hun.

Radikale Venstre vil gerne hjælpe, hvis det bliver nødvendigt. Samira Nawa understreger dog, at hun ikke ved, hvad det kræver af teknikaliteter.

Onsdag aften oplyser Statsministeriet i et skriftligt svar, at ministeriet vil medvirke til at opfylde Minkkommissionens ønske om at få gendannet sms-beskeder fra medarbejdere i ministeriet i minksagen.

Peder Hvelplund kalder det en "meget uheldig praksis", at så centrale sms'er i minksagen er blevet slettet, som det er tilfældet med blandt andet statsministerens og hendes departementschefs.

Ifølge Samira Nawa er det også et spørgsmål om borgernes tillid til systemet.

- Magten skal kunne kigges efter i sømmene, og her er transparens og gennemsigtighed altså helt afgørende, siger retsordføreren.

Ingen af de to ordførere vil forholde sig til, hvordan det stiller statsministerens rolle i minksagen, før der ligger en konklusion fra kommissionen.