Mette Frederiksen slettede sms'er - ministerie afviser mĂĄlrettet sletning

Statsminister Mette Frederiksen har haft en indstilling slĂĄet til pĂĄ sin telefon, der automatisk sletter sms'er efter 30 dage.

Ligesom sin departementschef og stabschef har statsminister Mette Frederiksen (S) også slettet sms'er fra de afgørende dage, hvor regeringen besluttede at aflive alle mink i Danmark tilbage i november 2020.

Det oplyser Minkkommissionen til TV 2.

Sms'erne fra Mette Frederiksen er forsvundet, da hun har indstillet sin telefon til at slette beskeder efter 30 dage.

Minkkommissionen har udbedt sig sms'erne fra statsministeren i perioden fra begyndelsen af september til slutningen af december 2020. Men altsĂĄ uden held.

Udover statsminister Mette Frederiksen har stabschef Martin Justesen, departementschef Barbara Bertelsen og ledende embedsmand i statsministeriet Pelle Pape ogsĂĄ fĂĄet slettet deres sms'er automatisk efter 30 dage.

De fire personer i Statsministeriet har fĂĄet slettet deres sms'er i perioden september 2020 til december 2020, oplyser Minkkommissionen.

Statsministeriet afviser mĂĄlrettet sletning

I et svar til TV 2 skriver Statsministeriet, at de i september oplyste til Minkkommissionen, at blandt andet Statsministeriets departementschef og statsministerens mobiltelefoner er sat op til generelt og automatisk at slette alle sms-beskeder efter en bestemt periode, og at der derfor ikke er fremsendt materiale fra disse telefoner.

Statsministeriet understreger, at der ikke er foretaget en målrettet sletning af sms-beskeder omfattet af Minkkommissionens undersøgelse, og at de har iagttaget journaliseringspligten.

Hvad er journaliseringspligten?

Forvaltningsmyndigheder har journaliseringspligt. Pligten gælder for dokumenter, der er modtaget eller afsendt af en myndighed som led i administrativ sagsbehandling i forbindelse med myndighedens virksomhed. Journaliseringspligten gælder dog kun for dokumenter, der har betydning for en sag eller sagsbehandlingen i øvrigt. Også interne dokumenter i endelig form er omfattet.

Formålet med journalisering er bl.a. at understøtte adgangen til aktindsigt og at sikre nødvendig dokumentation i de enkelte sager. Korrekt journalisering giver desuden overblik over sagens dokumenter, letter sagsbehandlingen og understøtter kvalitet og effektivitet i myndighedens sagsbehandling.

Kilde: Folketingets ombudsmand.

Selv om Statsministeriet altså understreger, at de har overholdt den pligt, har Minkkommissionen understreget over for TV 2, at de fortsat gerne vil have genskabt sms-korrespondancerne fra statsministeren og de tre andre topembedsmænd i Statsministeriet.

Dette er endnu ikke lykkedes.

Statsministeriet erkender i sit svar til TV 2, at diskussionen, der er opstået i kølvandet på de forsvundne sms'er viser, at der er behov for at udarbejde generelle retningslinjer for opbevaring og sletning af sms-beskeder på tjenestemobiler i staten.

- Det arbejde vil Justitsministeriet nu igangsætte, skriver Statsministeriet.

Statsministeren er den eneste af de fem ministre, der skal afhøres i Minkkommissionen, som har fået slettet sine sms-korrespondancer, siger Minkkommissionen til TV 2.

Ikke foregĂĄet korrekt

Den automatiske sletning er ikke et problem i sig selv, så længe statsministeren og hendes departementsfolk sørger for ”konsekvent og regelmæssigt” at gennemføre den journalisering, de har pligt til.

Det siger Frederik Waage, der er professor ved juridisk institut pĂĄ Syddansk Universitet og ekspert i forvaltningsret.

- Det tyder på, at der ikke er blevet journaliseret korrekt. Havde de journaliseret korrekt, så forekommer en genskabelse jo være unødvendig. Og det ligner i svaret, at Statsministeriet deler den opfattelse, siger han til TV 2.

Ifølge den juridiske ekspert efterlader regeringen ”ikke et godt indtryk”, når der ikke er bedre styr på journaliseringen i en sag, hvor ”det er ubestridt, at regeringen har handlet ulovligt”.

- I en sådan proces bør der være fuld gennemskuelighed og det ikke et godt indtryk, at regeringen går til kanten af reglerne om journalisering og aktindsigt, siger Frederik Waage.

Sms'er har indtaget hovedrolle i afhøringer

Sms'er fra Statsministeriet har allerede indtaget en hovedrolle ved de foreløbige afhøringer i Minkkommissionen.

Torsdag blev en række sms'er mellem Barbara Bertelsen og departementschef i Miljø- og Fødevareministeriet Henrik Studsgaard fremlagt i retten.

Noget, der kun kunne lade sig gøre, fordi Henrik Studsgaard ikke havde indstillingen om sletning af sms'er efter 30 dage slået til.

Sms'erne fra Bertelsen blev torsdag kaldt "særdeles opsigtsvækkende" af politisk kommentator Hans Engell.

Beskederne handlede om, at Barbara Bertelsen ville have, at daværende fødevareminister Mogens Jensen skulle trække sig efter minksagen.

  1. Barbara Bertelsen

    Hvornår kommunikerer i (og lægger jer ned og ruller jer, som vi vendte ;)

  2. Henrik Studsgaard

    Lige om lidt - vi skal lige have godkendt præciseret brev til minkavlerne'

  3. Barbara Bertelsen

    Max ydmyghed. Hører hele tiden jeres linjer fra jeres folk/SR, der prøver at komme uden om selv at tage ansvaret på sig. Jeres ministers eneste chance for at vende denne er imidlertid at tage den oprigtigt og helhjertet på sig. Enhver rest af hidtidige transparente forsøg på at kaste den videre på andre - herunder regeringen bredt og dermed stm - kommer jo til at ramme ham selv endnu hårdere

Ifølge Hans Engell tydede beskederne på, at regeringstoppen var "meget presset".

Alvoren blev yderligere understreget af en besked, som Barbara Bertelsen tre dage senere, 12. november, sendte til Henrik Studsgaard i Fødevareministeriet og Per Okkels, der er departementschef i Sundhedsministeriet.

- I to skal redde den her sammen nu. I skyder pĂĄ hinanden begge to. Men det er jeres begges ansvar! Og det er regeringens liv, stod der i beskeden, der blev sendt klokken 08.12.

Sletning af beskeder skal aktivt vælges til

PĂĄ de fleste telefoner beholdes sms'er i udgangspunktet "uendeligt".

Man kan dog indstille sms'erne til at blive slettet efter 30 dage.

På en iPhone er kommandovejen som følger: Indstillinger>Beskeder>Behold Beskeder.

Statsministeren afhøres 9. december

Minkkommissionen, som formelt hedder Granskningskommissionen, er i øjeblikket i gang med afhøringer.

Statsminister Mette Frederiksen (S) afhøres den 9. december

Kommissionen er nedsat af Folketinget og skal undersøge forløbet op til pressemødet 4. november 2020, hvor statsminister Mette Frederiksen beordrede alle mink aflivet.

Til april skal kommissionen være færdig med sin beretning.

Hvis den indeholder alvorlig kritik, kan det få konsekvenser for både embedsmænd og ministre.

TV 2 har stillet følgende spørgsmål til Statsministeriet:

Hvem har slået indstillingen til, der sletter sms’er automatisk efter 30 dage?

Hvorfor er denne indstilling slået til hos de fire pågældende i Statsministeriet?

HvornĂĄr blev indstillingen slĂĄet til?

Er det normal praksis at Statsministerens sms’er slettes efter 30 dage?

Er det normal, praksis at sms'er hos topembedsmænd i Statsministeriet slettes efter 30 dage?

Vil I samarbejde med Granskningskommissionen om at få genskabt sms’erne?