It-ekspert ser kun få muligheder for at slettede sms'er kan genskabes

Minkkommissionens muligheder for at få genskabt indhold i slettede sms'er fra statsminister Mette Frederiksen er yderst begrænsede.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og tre topembedsmænd fra Statsministeriet har slettet sms'er fra primo september til ultimo december 2020.

Perioden, hvor sms'erne er blevet slettet, dækker over de afgørende måneder, hvor regeringen besluttede at aflive alle mink i Danmark, som Minkkommissionen undersøger.

Derfor ville sms'erne muligvis kunne bidrage med afgørende viden om, hvem der vidste, at der ikke var fornøden lovhjemmel til at slå minkbesætningerne ned.

Sandsynligheden for at genskabe indholdet af de potentielt afgørende sms'er er imidlertid meget lille.

Det vurderer formand for it-politisk forening, Jesper Lund.

- Man vil ikke kunne genskabe de sms'er, når den her auto-slet-funktion er slået til. Efter de 30 dage vil sms'erne være slettet.

Har Mette Frederiksen benyttet sig af beskeder via systemet iMessage, kan en backup måske genskabes hos Apple.

- Men Apple gør meget ud af at beskytte brugernes data med diverse former for kryptering, så man får ikke meget ud af at henvende sig her, siger han.

Udover statsminister Mette Frederiksen har stabschef Martin Justesen, departementschef Barbara Bertelsen og ledende embedsmand i statsministeriet Pelle Pape også slettet deres sms'er automatisk efter 30 dage fra september til december 2020.

Beskederne er blevet slettet ved, at man har slået en auto-slet-funktion til på telefonen.

Er der en fysisk harddisk?

Største håb for at finde sms'erne er ifølge Jesper Lund, hvis der er lavet en back-up på en fysisk ekstern harddisk eller er særlige apps på telefonen.

- Det kan jo være, man har en kopi liggende. Og når der så er tale om højtstående embedsmænd, kan det også være, at telefonerne er konfigureret så apps gemmer beskeder og sms'er, siger han.

Et andet alternativ, Jesper Lund kan forestille sig, er, hvis man har auto-slet af sms'er på sin telefon, men ikke synkroniseret den funktion med sin iCloud.

I så fald kan beskederne hænge fast i dataskyen.

- Det vil i så fald naturligvis forudsætte, at statsminister Mette Frederiksen eksempelvis giver aktivt adgang, siger Jesper Lund.

Lov gemmer metadata et år frem

En ting er data, der er koblet op på telefonproducenter som eksempelvis Apple. Noget andet er teleselskaberne.

Her afviser Jakob Willer, direktør for teleselskabernes og internetudbydernes brancheorganisation Teleindustrien, at man kan bidrage med hjælp til genoprettelsen af indholdet af sms'erne.

- Teleselskaberne har ikke noget indholdsdata liggende, men blot metadata.

EU's logningsbekendtgørelse pålægger teleselskaberne, at tele- og internetdata lagres i et år.

Metadata fortæller, hvornår en sms er sendt, eller et opkald er foretaget, men ikke, hvad der står i dem.

Det betyder i princippet, at man kan nå at få indblik i antallet af sms'er fra eksempelvis statsminister Mette Frederiksen og departementschef Barbara Bertelsen fra de afgørende dage 2.-6. november 2020.

Det vil imidlertid kræve en dommerkendelse, og den vil kun komme, hvis man har en konkret mistanke om, at der er foregået noget kriminelt, at man kan få metadata udleveret.