Heunickes advarsel vækker opsigt - sådan skal den ifølge analytiker forstås

Men der er mere tale om en løftet pegefinger end en trussel, lyder det fra TV 2s politiske analytiker.

Det vakte opsigt, da sundhedsminister Magnus Heunicke (S) tirsdag kom med en advarsel om, at Danmark risikerer nye nedlukninger, hvis ikke flere borgere bliver vaccineret mod coronavirus.

Udmeldingen fik hurtigt oppositionen op af stolen.

Men sundhedsministerens retorik er ikke et tegn på, at en ny nedlukning er lige om hjørnet. Det mener TV 2s politiske analytiker Jesper Vestergren.

- Jeg ser det mest som en løftet pegefinger. Der er stadig smitte i landet, og vi skal tage vores forholdsregler. Det er også en klar opfordring til dem, der ikke er blevet vaccineret endnu, siger han.

Desuden har regeringen tidligere lovet befolkningen, at de ville slippe for restriktioner, når vaccinerne kom.

- Derfor er det opsigtsvækkende, at ministeren pludselig begynder at true med nedlukninger igen, lyder det fra Jesper Vestergren.

Spørgsmål om det batter

Smitten er i øjeblikket stigende i Danmark, og onsdag blev der for ottende dag i træk registreret over 1000 nye tilfælde på landsplan.

Smitten er lige nu højest i områder, hvor vaccinetilslutningen er lav. Incidenstallet er højest i ti af hovedstadsregionens kommuner, hvor Ishøj topper listen.

Spørgsmålet er nu, hvorvidt opfordringen fra sundhedsministeren får flere til at lægge arm til et vaccinestik. Men det tvivler Jesper Vestergren på.

- Han har jo gjort det før, uden at vaccinetilslutningen er vokset. Spørgsmålet er, om det batter denne gang, siger han.

Ifølge den politiske analytiker er der intet, som tyder på, at der er nye nedlukninger lige om hjørnet.

- De hårde nedlukninger, som vi har set det seneste år, ser jeg slet ikke komme på tale igen. Ingen - hverken på højre- eller venstrefløjen - har interesser i at lave store nedlukninger igen. Det politiske ansvar og alt det, der følger med, er ingen interesserede i at tage igen, siger Jesper Vestergren.

Meget langt væk

I det hele taget er det svært at forestille sig, hvad der umiddelbart kan lade sig gøre af stramninger, lyder vurderingen.

For hvis restriktionerne igen skal tages i brug, kræver det, at covid-19 igen får status som "samfundskritisk".

Den beslutning ligger hos Folketingets Epidemiudvalg, som får anbefalinger fra en følgegruppe bestående af blandt andet Statens Serum Institut, Sundhedsstyrelsen og flere ministerier, forklarer Jesper Vestergren.

TV 2s politiske analytiker har intet hørt om, at udvalget har øget aktiviteten.

- Det er meget langt væk, tror jeg. Der er intet ønske om, at coronavirus bliver en samfundskritisk sygdom igen. Virussen er på en helt anden skala nu, siger han.

Svært at se, hvad ministeren vil

Samtidig er der eksempler på, at handlemulighederne er ændret, påpeger Jesper Vestergren.

Blandt andet har flere skoler, som har bedt om lov til at sende alle elever hjem på grund af smitte, fået afslag derpå. Senest i Ishøj Kommune, hvor borgmester, Ole Bjørstorp, mandag oplyste til TV 2, at kommunen arbejder på at få tilladelse til at hjemsende klasser for at komme smitten til livs.

Det er Styrelsen for Patientsikkerhed, som har mulighed for at pålægge skoler og daginstitutioner at lukke.

Det er endnu ikke sket nogen steder i landet, siden modellen for automatiske nedlukninger blev afskaffet 1. september. Dog er flere klasser blevet sendt hjem løbende på grund af smitteudbrud.

Og det skaber yderligere tvivl om Magnus Heunickes nedluknings-udmelding.

- Nu gælder det om at opretholde normaliteten. Så det er svært at se præcis, hvad ministeren vil. Han er heller ikke særlig konkret omkring det, siger Jesper Vestergren.

Desuden var det forventet, at smitten ville stige til efteråret, og det er vigtigt at huske på, mener analytikeren.

Magnus Heunicke er onsdag gæst i TV 2-talkshowet Lippert klokken 18.20. Programmet kan også ses direkte på TV 2 PLAY.