Kommunalvalg

Valgplakater fjernet ved ambassade - en provokation, lyder det fra Kina

Flere partier vil have den kinesiske ambassadør til at stå skoleret, efter Kinakritiske valgplakater er blevet fjernet. Se Kinas svar nederst.

Ti valgplakater med den radikale regionsrådskandidat Thomas Rohdens smilende ansigt, Tibets flag og teksten "Stop samarbejdet med Kina" har tilsyneladende været for stærk tobak for den kinesiske ambassade.

I hvert fald blev ti af politikerens plakater fjernet få timer efter, at Rohden hang dem op søndag eftermiddag foran den kinesiske ambassade i Hellerup nord for København.

Kina har ikke forstået, at vi har ytringsfrihed og demokrati i Danmark

Thomas Rohde, regionsrådskandidat (R)

Den 25-årige regionsrådskandidat er også formand for Dansk Kina-Kritisk Selskab og går blandt andet til valg på, at Region Hovedstaden skal droppe et samarbejde med den kinesiske Jiangsu-provins.

- Jeg havde egentlig troet lidt naivt, at de blev provokeret, men lod plakaterne hænge, fordi det ville bryde dansk lovgivning og ville være lig med indblanding i det danske valg. Det var så ikke tilfældet, siger Thomas Rohden til TV 2.

Rohden kan ikke dokumentere, at det er den kinesiske ambassade, der tog plakaterne ned søndag, men han har svært ved at forestille sig, at "det er pensionister eller andre tilfældigt forbipasserende i Gentofte", der har pillet plakater i to en halv meters højde ned.

Mandag politianmeldte Rohden derfor ambassaden for tyveri.

Medie dokumenterer nedrivning

Tirsdag var den så gal igen ved den kinesiske ambassade.

Her havde mediet Den Uafhængige hængt kopier af Thomas Rohdens plakater op ved den kinesiske adresse, men også de måtte lade livet, da en vagt fra ambassaden fjernede dem for rullende kamera.

Mediet forsøgte efterfølgende at få en kommentar fra den kinesiske ambassadør, der ikke havde nogen kommentarer.

- Efter Den Uafhængiges afsløring er jeg ikke længere i tvivl om, at det er ambassaden, der har pillet skiltene ned, siger Rohden.

Den Kina-kritiske politiker har en klar forventning om, at udenrigsminister Jeppe Kofod (S) indkalder den kinesiske ambassadør til en samtale:

- Han skal tage sagen op og fortælle, hvor uacceptabelt det her er. Der er afgørende principper på spil, og episoden viser endnu engang, at Kina ikke har forstået, at vi har ytringsfrihed og demokrati i Danmark.

Lyn-analyse

Det tibetanske flag virker som en rød klud på den kinesiske regering. Tibet er en del af Kina, og det bliver opfattet som en alvorlig provokation at sætte spørgsmålstegn ved det. Den kinesiske regering reagerer kraftigt, når udenlandske personer eller lande blander sig i Kinas såkaldte interne anliggender. Set med kinesiske øjne bidrager valgplakaterne til en voksende international anti-kinesisk bevægelse, som styret i Beijing de seneste år har følt sig udfordret af. Derfor ser vi også en tendens til et mere aktivistisk diplomati, der næsten for enhver pris vil forsvare Kinas interesser.

Fordømmelse fra Folketinget

På Christiansborg er der over en bred kam opbakning og støtte til Thomas Rohden.

Eksempelvis hos Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, der ærgrer sig over, at han ikke fik idéen til at hænge Kina-kritiske valgplakater op noget før.

- Det er helt vildt, at kineserne på den måde begår selvtægt. Det er virkelig alvorligt, og jeg forventer, Udenrigsministeriet indkalder den kinesiske ambassadør, siger han.

Lignende toner lyder der fra Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, der vil have den kinesiske ambassadør til at stå skoleret og forklare, hvad der er "op og ned i sagen".

Billeder er bekymrende

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) vil dog endnu ikke reagere på opfordringerne fra hans politiske kolleger.

Han afventer en konklusion fra politiets efterforskning, før han beslutter, hvordan sagen videre skal håndteres.

Men han understreger i en kommentar til TV 2, at billederne fra vejen foran ambassaden er bekymrende.

- Valgplakater og politiske ytringer er en central del af vores demokratiske tradition. Derfor finder jeg det også stærkt problematisk, hvis i øvrigt lovligt opsatte valgplakater fjernes uanset årsagen. Lovligt opsatte valgplakater skal selvfølgelig respekteres, også selvom man ikke er enig i budskabet, siger Kofod.

Nordsjællands Politi bekræfter, at de har modtaget en politianmeldelse fra Thomas Rohden, men ønsker ikke at kommentere efterforskningen.

Hverken i forhold til om Nordsjællands Politi har afhørt ansatte på den kinesiske ambassade, eller om de benytter sig af optagelserne fra Den Uafhængige i deres efterforskning.

Den kinesiske ambassade i Danmark tager afstand fra de plakater med et tibetansk flag, som en politiker fra De Radikale søndag hængte op ved ambassaden i København. Det oplyser ambassaden i et skriftligt svar til Ritzau tirsdag aften.

- Vi udtrykker vores stærke indignation over denne bevidste provokation. Vi blander os aldrig i andre landes valg, men vi er dog klart imod ethvert forsøg på at blande sig i Kinas interne anliggender og undergrave dets suverænitet og territoriale integritet under påskud af valgkamp eller den såkaldte "ytringsfrihed", skriver ambassaden.

Perspektiv

Derfor er forholdet mellem Kina og Tibet anspændt

  • Kina og Tibet har været i en langstrakt og ophedet konflikt, siden Kina tilbage i 1950 besatte Tibet og tvang Dalai Lama på flugt. 
  • Ifølge den kinesiske regering er Tibet "en del af moderlandet", som skal hjem til Kina.
  • Siden 1959 har Kina koloniseret landet med millioner af kinesiske indvandrere. Tibetanere er i dag en klar minoritet i regionen.
  • Ifølge Amnesty International og FN sker der massive krænkelser af tibetanernes menneskerettigheder.
  • I Danmark kom konflikten blandt andet til syne i forbindelse med et kinesisk statsbesøg i 2012. Her blev Tibet-demonstranter af politiet forhindret i at protestere og fik blandt andet inddraget Tibet-flag.

Kilde: Amnesty International