Politik

Frie Grønne har nu samlet nok vælgererklæringer

Frie Grønne har slået sig op på at være "Danmarks klimaansvarlige og antiracistiske parti".

Vælgerne får masser af partier at sætte kryds ud for ved næste folketingsvalg.

Som det 14. parti har Frie Grønne indsamlet de påkrævede 20.182 vælgererklæringer for at blive opstillingsberettiget. Det viser en opgørelse fra Indenrigs- og Boligministeriet.

Nu mangler partiet blot at søge om opstillingsberettigelse hos Indenrigsministeriet, som skal godkende, at partiet kan komme på stemmesedlen.

Det forventes at blive en formalitet.

På Christiansborg er politisk leder Sikandar Siddique glad, stolt og utrolig håbefuld over, at "det første store og svære skridt er taget på en lang rejse".

- Vi går med ydmyghed til opgaven om at overbevise befolkningen om vores vision for det næste Danmark, siger lederen af Frie Grønne.

Siddique mener, at den traditionelle venstrefløj har efterladt et politisk vakuum i "deres tur mod midten", som giver Frie Grønne mulighed for at drømme.

Siddique nævner SF og Enhedslisten, der eksempelvis var med i landbrugsaftalen tidligere på måneden sammen med resten af Christiansborgs partier bortset fra Alternativet.

Lyn-analyse

Det er for tidligt at vurdere, om Frie Grønne kommer i Folketinget, før vi har set nogle meningsmålinger på dem. Partiet har dog den fordel, at de - selv om de er et nyt parti - allerede er etableret på Christiansborg med tre politikere og et sekretariat. Det giver dem en ballast, Veganerpartiet for eksempel ikke har. Det er både en fordel og en ulempe for Frie Grønne, at partiets mærkesag er klima. Det er et emne, som de andre partier også går op i, men Frie Grønnes stil er blandt de mere kompromisløse, og det er den nødt til at være, hvis partiet skal skille sig ud fra de andre partier.

Arven fra Alternativet

Netop Alternativet brød Siddique ud af sammen med Frie Grønnes to andre medlemmer af Folketinget, Uffe Elbæk og Susanne Zimmer, i marts 2020 efter interne uroligheder i Alternativet.

Han understreger, at det var politik og ikke persongalleriet, der fik ham til at melde sig ud af liste Å.

På det tidspunkt havde Josephine Fock erklæret, at Alternativet skulle indgå i "konstruktive forhandlinger i forhold til realpolitikken".

- For mig var det dengang et spørgsmål om, at man meldte ud, at man ville i dialog og drikke kaffe med statsministeren, siger Sikandar Siddique,

En måned efter udmeldelsen af Alternativet præsenterede Siddique Frie Grønne, og så gik indsamlingen af vælgererklæringer i gang.

- I har noget at frygte

Siddique bedyrer, at der skam er forskel på Frie Grønne og Alternativet - og de nye såvel som gamle partier, der kunne bejle til samme vælgerskare som Veganerpartiet og Enhedslisten.

- Alternativet har aldrig defineret sig som et venstrefløjsparti. Det gør vi. Veganerparti har aldrig forholdt sig til de frie markedskræfter. Det gør vi. Og for mig at se er det afgørende, at vi har det ideologiske, anti-kapitalistiske udgangspunkt, siger Siddique.

Samtidig er han overbevist om, at flere minoritetsborgere kan mobiliseres.

- De har efter min mening manglet en stemme i alt for lang tid i dansk politik. Vi vil være partiet, der taler imod Inger Støjbergs og Pia Kjærsgaards inhumane politik, siger Siddique.

Han anerkender, at kampen for at komme i Folketinget bliver tough, og at der er en risiko for stemmespild.

Derfor vil han også fremlægge et forslag i Folketinget om, at man kan indgå i valgforbund ved folketingsvalg, som man i dag kender det fra kommunalvalg.

Frie Grønne har slået sig op på at være "Danmarks klimaansvarlige og antiracistiske parti", og har en erklæret "solidarisk anarkistisk tilgang" til livet.

Og da Sikandar Siddique præsenterede Frie Grønne, lovede han, at partiet ville rykke ved det etablerede.

- Frie Grønne er et frontalangreb på status quo. På de store virksomheder, der udleder alt, alt for meget CO2. På bankerne, der snyder og bedrager. På de, der ødelægger vores natur. På de, der undertrykker og er racistiske. På de, der bliver rigere og rigere på bekostning af vores børn og børnebørns fremtid. Til alle jer vil jeg bare sige: I har noget at frygte, lød det dengang.

Sikandar Siddique præsenterede Frie Grønne mandag formiddag Video: Esben Christensen

Overfuset på åbningsdag

Siden Frie Grønne blev stiftet, har Sikandar Siddique ad flere omgange tiltrukket sig mediernes opmærksomhed.

Senest blev han verbalt angrebet af en mand ved Folketingets åbning tidligere på måneden.

En mand iført en T-shirt med teksten "Fuck islam" antastede Siddique, der har pakistanske rødder, mens han kom gående ud fra Christiansborg med sin mor og 82-årige far, som måtte støtte sig til en rollator.

Episoden fik politikere på tværs af partiskel til at tage afstand fra overfaldet.

Sikandar Siddique fra Frie Grønne blev konfronteret fra en vrede demonstrant foran Christiansborg.

I marts klagede Siddique over Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard under en debat i Folketinget, hvor han mente, at hun forskelsbehandlede ham ved at irettesætte ham for hans udsagn på Folketingets talerstol, men ikke gjorde det samme ved sine partifæller fra Dansk Folkeparti.

En klage, der efterfølgende blev afvist af Folketingets Præsidium.

Og så skabte Siddique opstandelse blandt flere folketingsmedlemmer ved åbningsdebatten i 2020, da han sagde, at der var "demokratisk apartheid" i Danmark.

Det skete med henvisning til, at mange udlændinge ikke har fået statsborgerskab. Derfor kan de ikke stemme ved danske valg.

Afhoppere fra Alternativet

Ud over de tre tidligere afhoppere fra Alternativet, der i dag udgør Frie Grønnes folketingsgruppe, er tidligere kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune Niko Grünfeld en af hovedkræfterne i Frie Grønne.

Frie Grønne stiller ikke op ved årets kommunalvalg, da partiet ikke har de økonomiske og organisatoriske muskler til at drive en kommunal valgkamp.

Det næste folketingsvalg skal senest afholdes i juni 2023.

Selvom 14 partier på stemmesedlen ved næste folketingsvalg lyder af meget, er det ikke rekord.

Ved Folketingsvalget i 1987 var der hele 16 partier opstillet - blandt andet et med navnet "De Grønne" - der ikke opnåede valg.