Opsigtsvækkende sms'er ser dagens lys i minksagen: - I to skal redde den her sammen nu

Ifølge Hans Engell viser sms'erne noget nær paniske tilstande i Statsministeriet. De efterlader ham dog også med et stort, ubesvaret spørgsmål.

For 1100 danske minkfarme var det en skæbnesvanger dag, da statsministeren 4. november 2020 beordrede, at alle landets mink skulle aflives.

Men allerede 22. september samme år blev det slået fast på et møde, hvor flere centrale embedsmænd var til stede, at der ikke var lovhjemmel til at beordre alle dyrene aflivet.

Det er en ultimativ melding. Så er regeringen helt oppe i det højeste beredskabsniveau

Hans Engell, politisk kommentator

Da det senere kom frem, at der højst sandsynligt ikke var noget solidt lovgrundlag for ordren, begrundede daværende fødevareminister Mogens Jensen (S) ordren med, at regeringen ”ikke kunne afvente ny lovgivning”.

Det var 9. november 2020.

Og samme aften begyndte det at fyge med gnister og sms’er i regeringstoppen.

Det er kommet frem, efter at tidligere departementschef i Fødevareministeriet Henrik Studsgaard torsdag blev afhørt i Minkkommissionen i Retten på Frederiksberg.

Særligt en række sms’er fra Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, er ifølge politisk kommentator Hans Engell særdeles opsigtsvækkende.

- Hendes sms’er viser, at situationen har været højdramatisk. De viser, at man fra starten har været klar over, at det her handlede om regeringens og statsministerens overlevelse, siger Hans Engell til TV 2.

Lyn-analyse

Det er nogle virkelig interessante sms'er. De giver et unikt indblik i den indre dynamik i regeringen, og viser samtidig hvor presset regeringen var i dagene efter det famøse pressemøde, hvor alle mink blev beordret aflivet. Situationen var meget alvorlig, og selv i regeringens absolutte top var man klar over, at det her potentielt kunne koste regeringen livet. Barbara Bertelsen er uden tvivl ikke begejsret for, at beskederne er kommet frem. Nu bliver det kun endnu mere spændende, nĂĄr hun selv - og Mette Frederiksen - senere i forløbet skal afhøres. 

- Tilbage, hvor han hører til

På dagens afhøring blev en lang række sms’er og mails fra dagene, hvor den historiske beslutning om at aflive alle danske mink blev truffet, vist frem. Og blandt andet tegner der sig et klart billede af, at man i regeringstoppen ikke var tilfreds med Mogens Jensens udtalelse fra 9. november, om at man ikke kunne afvente et lovgrundlag for beslutningen.

Kort sagt ønskede man i Statsministeriet, at Mogens Jensen selv stillede sig op foran den politiske storm, der var i fuld gang med at rejse sig.

Nu må hun skubbe ham (Mogens Jensen, red.) tilbage, hvor han hører til

Barbara Bertelsen, departementschef i Statsministeriet

9. november klokken 19.57 skrev Barbara Bertelsen i en sms til Henrik Studsgaard, at Mogens Jensen skulle trække i land på sine udtalelser.

- Hvornår kommunikerer I (og lægger jer ned og ruller jer, som vi vendte), skrev Bertelsen til Studsgaard.

Samme minut svarer Studsgaard:

- Lige om lidt - vi skal lige have godkendt præciseret brev til minkavlerne.

Blot tre minutter senere skrev Bertelsen igen til Studsgaard, at Mogens Jensens eneste chance var at tage skylden på sig selv med ”max ydmyghed”.

- Jeres ministers eneste chance for at vende denne er imidlertid at tage den oprigtigt og helhjertet pĂĄ sig, skrev Barbara Bertelsen klokken 20.00.

Uddrag fra sms-korrespondance mellem Barbara Bertelsen og Henrik Studsgaard.

  1. Barbara Bertelsen

    Hvornår kommunikerer i (og lægger jer ned og ruller jer, som vi vendte ;)

  2. Henrik Studsgaard

    Lige om lidt - vi skal lige have godkendt præciseret brev til minkavlerne'

  3. Barbara Bertelsen

    Max ydmyghed. Hører hele tiden jeres linjer fra jeres folk/SR, der prøver at komme uden om selv at tage ansvaret på sig. Jeres ministers eneste chance for at vende denne er imidlertid at tage den oprigtigt og helhjertet på sig. Enhver rest af hidtidige transparente forsøg på at kaste den videre på andre - herunder regeringen bredt og dermed stm - kommer jo til at ramme ham selv endnu hårdere

Senere samme aften klokken 22.13 sendte Barbara Bertelsen en mail til departementsrĂĄd Pelle Pape og stabschef Martin Justesen i Statsministeriet:

- Lige nu har han skubbet hende foran sig. Nu må hun skubbe ham tilbage, hvor han hører til. - som ansvarlig for sit område og sine egne og sit systems dispositioner, skrev hun.

En ekstra omgang pĂĄ skruen

Ifølge Hans Engell har vi længe vidst, at dagene omkring ordren om aflivning af mink var turbulente.

Men at de var sĂĄ kaotiske, vidste vi ikke, siger han.

- Regeringstoppen var meget pressede. Det her viser, at Statsministeriet og Barbara Bertelsen virkelig ønskede, at Mogens Jensen og Fødevareministeriet skulle tage hele skraldet. Statsministeriet vil holde Mogens Jensen og Fødevareministeriet helt ude i strakt arm, siger Hans Engell.

Alvoren blev yderligere understreget af en besked, som Barbara Bertelsen tre dage senere, 12. november, sendte til Henrik Studsgaard i Fødevareministeriet og Per Okkels, der er departementschef i Sundhedsministeriet.

- I to skal redde den her sammen nu. I skyder pĂĄ hinanden begge to. Men det er jeres begges ansvar! Og det er regeringens liv, stod der i beskeden, der blev sendt klokken 08.12.

Og med den besked fik skruen en ekstra omgang, mener Hans Engell.

- Det er en ultimativ melding. Så er regeringen helt oppe i det højeste beredskabsniveau, siger han.

Det store, åbne, ubesvarede spørgsmål

Udover at afdække, hvor panisk stemningen var i de for minkbranchen skæbnesvangre dage i november sidste år, fremprovokerer de mange sms’er også et stort spørgsmålstegn over Hans Engells hoved.

Han mener, at korrespondancerne viser, hvor meget der bliver kommunikeret ministerier og embedsmænd imellem.

- Så hvorfor er der ingen i den her kreds af landets bedst uddannede jurister og topembedsmand, der skærer igennem tidligere og siger, at man ikke kommer videre, før der er et lovgrundlag at stå på? siger han.

Han påpeger, at man godt et halvt år tidligere lukkede hele Danmark ned ved hjælp af hastelovgivning, og at det er muligt, at man kunne have gjort det samme i denne situation.

- Det ville jo ikke tage mange minutter at fĂĄ sĂĄdan et lovforslag pĂĄ plads. Man kunne komme med et lovforslag med lynets hast og bede Folketinget om at fĂĄ lov lovhjemmel til en straksaflivning, siger Hans Engell.

Selv kan han ganske enkelt ikke komme pĂĄ nogen god grund til, at det ikke foregik pĂĄ den mĂĄde.

- Jeg kan ikke give et svar. Det er det store, åbne, ubesvarede spørgsmål, siger han.

Mogens Jensen endte med at gå af som fødevareminister 19. november 2020.

Den nu tidligere fødevareminister skal afhøres af granskningskommissionen 11. november. Den fulde beretning fra kommissionen forventes at falde i april 2022.