Politik

Thyra Frank beskylder ældreminister for hykleri

Astrid Krag vil kun fremsætte ét lovforslag på ældreområdet i dette folketingsår, og det undrer Thyra Frank, der blev anklaget for at være doven.

Berlingske har de seneste dage afdækket, at social- og ældreminister Astrid Krag (S) kun vil fremsætte et enkelt lovforslag, der direkte berører ældreområdet i folketingsåret 2021-22.

Det er da hyklerisk, når hun kritiserede mig for manglende lovgivning

Thyra Frank (LA), tidligere ældreminister

Det er til trods for, at samme Astrid Krag som ældreordfører i oppositionen ofte beskyldte sin forgænger, daværende ældreminister Thyra Frank (LA), for at sidde på hænderne og ikke gøre nok på ældreområdet, da hun var ældreminister i VLAK-regeringen fra 2016-2019.

Krag skrev eksempelvis på Facebook i december 2017:

- Man har indtil videre haft nul lovforslag på de to lovprogrammer, der er blevet lagt frem i Folketinget. Arbejdet med at fjerne regler og bureaukrati venter vi stadig – et år efter – på at høre noget som helst om. Jeg tror ikke, jeg er den eneste, der har det sådan, at ældreområdet er alt, alt for vigtigt til at blive håndteret sådan her.

I dag husker Thyra Frank tydeligt kritikken, og derfor undrer det hende, at Astrid Krag blot har et enkelt lovforslag i lovprogrammet.

Det er selvom, Thyra Frank ikke mener, det i sig selv er et mål at have mange love.

- For mig var det afgørende mere nærvær i ældreplejen, og man kan ikke lave en lov om tre knus om dagen, så det er ikke i sig selv et mål at lave lovgivning. Men det er da hyklerisk, når hun kritiserede mig for manglende lovgivning, at hun så kun har et enkelt forslag selv, siger Thyra Frank til TV 2.

Astrid Krags lovforslag omhandler en ny bestemmelse om madservice på ældreområdet.

Man kan ikke måle aktivitet på lovprogram alene

Astrid Krag har dog aldrig ment, at man alene kan måle en ministers indsats på antallet af lovforslag i lovprogrammet - trods hendes tidligere så kritiske ord på Facebook.

Dertil skal arbejdsindsatsen ses mere nuanceret, siger den nuværende social- og ældreminister til TV 2.

- Min kritik af VLAK-regeringen handlede dengang grundlæggende om manglende ambitioner og gik aldrig på lovprogrammet alene. Henvisningen til lovprogrammet var en del af det samlede billede i en regering ledet af Løkke Rasmussen og Samuelsen, der var mere optaget af skattelettelser frem for at holde hånden under velfærden, siger Astrid Krag.

Hvor den mest travle minister i det nystartede folketingsår ifølge lovprogrammet er skatteminister Morten Bødskov med 17 lovforslag, har Astrid Krag syv lovforslag på socialområdet udover det ene på ældreområdet.

De ældre bliver imidlertid ikke underprioriteret, understreger Krag.

- Man skylder at sige, at jeg i løbet af mit første år har fremlagt to lovforslag udover det annoncerede lovforslag i lovprogrammet for 2021-2022, siger hun.

Det ene forslag er dog en videreførelse af et særligt tilsyn på ældreområdet. Det blev vedtaget som en del af satspuljemidlerne under Thyra Frank.

Havde ikke holdt i 2,5 år, hvis alle var som Krag

Tilbage hos Thyra Frank husker hun sin tid som ældreminister med blandede følelser.

Hun havde nået fire års politisk erfaring som menigt folketingsmedlem fra 2011-2015, da Liberal Alliances leder Anders Samuelsen gjorde hende til minister ved dannelsen af VLAK-regeringen i november 2016.

Selvom hun ikke var helt ubekendt med det parlamentariske arbejde, var opgaverne som minister en omvæltning for hende, og hun husker særligt sine konfrontationer med Astrid Krag.

Blandt andet da den nuværende social- og ældreminister bød hende velkommen tilbage på Christiansborg med indkaldelse til tre samråd inden for den første halvanden måned af sin ministertid.

- Jeg havde generelt rare kolleger i andre partier, men jeg havde ikke holdt to et halvt år som minister, hvis alle var som Astrid Krag. Jeg følte mig personligt forfulgt af hende med samråd, mødeindkaldelser og opslag på hendes sociale medier, hvor hun hele tiden søgte at udstille mig og promovere sig selv på min bekostning, siger Frank.

Hun understreger, at hun ikke udtaler sig om Krag for at få medfølelse, og at hun har respekt for, at Astrid Krag er en politiker, der kan "det politiske spil" bedre end hende selv.

- Politik skal ikke være noget sødsuppe, nogle gange gik der bare børnehave i den.

- Jeg gik efter bolden

Astrid Krag har noteret sig, at Thyra Frank ad flere omgang har sagt, at hun følte sig hetzet af Krag, men Krag selv fortryder ikke noget fra sin tid som ældreordfører.

- Jeg har godt bemærket, at Thyra har behov for at give mig skylden, men det var tydeligt for enhver, at hun havde det svært som minister. Jeg har altid gået efter bolden og ikke ministeren som person. Den kritik jeg kom med af hende, står jeg fuldt på mål for, og spørgsmålene havde jeg også stillet en anden ældreminister, siger Astrid Krag.

Lyn-analyse

En ministers arbejdsindsats kan ikke alene måles på antallet af lovforslag. Astrid Krag brugte alligevel lovprogrammet som løftestang af kritikken mod Thyra Frank. Derfor klinger det lidt hult, når hun selv har få forslag på programmet.

Thyra Frank havde det svært som minister. Både fordi hun kom skidt fra start, da hun i et interview med TV 2 ikke ville tage ansvar for at forbedre forholdene på plejehjemmene. Men også fordi at drevne politikere som Astrid Krag konstant satte hende under pres ved at indkalde til samråd og stille ministerspørgsmål. Her manglede Frank tydeligt politisk rutine.

Mange meningsmålinger og eksperter dumpede da også Thyra Franks indsats i VLAK-regeringen, hvor kritikken lød på, at hun ikke lavede nok og var for urutineret.

Thyra Frank stoppede i politik ved folketingsvalget i 2019. I sin periode som minister nåede hun at fremsætte fire lovforslag i alt. Astrid Krag vil med det nye lovprogram in mente komme op på sit tredje lovforslag på sit første år som ældreminister.