Politik

Minister vil have "sportslisten" tilbage, men møder skepsis: - Det giver ingen mening

Den er blevet kaldt "et bureaukratisk monster". Nu vil minister have særlig model for sportsrettigheder på tv tilbage.

Fremover skal store og vigtige sportsbegivenheder vises på tv-kanaler, som stort set alle danskere har adgang til og kan samles om.

Sådan lyder det fra kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) ifølge DR.

Det er den såkaldte sportsliste, der ifølge ministeren nu skal genoplives efter at have været dømt ude siden januar 2019, hvor den nyeste medieaftale trådte i kraft og skrottede listen igen.

Men sportslisten fik aldrig den ønskede effekt i første omgang, og derfor giver det ingen mening at hive den op af hatten igen, lyder kritikken både fra sportens verden og på Christiansborg.

- Der var en grund til, at den blev skrottet

Udgangspunktet i kulturministerens forslag er, at landsdækkende tv-kanaler som DR og TV 2 igen skal have førsteretten til at sikre sig rettighederne, når der sker store sportsbegivenheder.

Det gælder for eksempel fodboldslutrunder, håndboldslutrunder og sommer- og vinter-OL.

Dette efterår har det været hos Kanal 5, der hører under Discovery Networks, at danskerne kunne følge landsholdets VM-kvalifikationskampe.

Hvad er "sportslisten"?

Som en del af medieaftalen fra 2013 blev aftalepartierne enige om at inkorporere en "sportsliste". 

Listen skulle indeholde vigtige idrætsbegivenheder, som DR og/eller TV 2 blev tilbudt førsteretten til at vise på landsdækkende tv.

Det gjaldt eksempelvis vinter- og sommer-OL, VM- og EM-slutrunder i håndbold for herrer og damer samt Danmarks VM- og EM-kvalifikationskampe i herrefodbold.

I den senere medieaftale fra 2018 blev listen skrottet igen af den daværende VLAK-regering og Dansk Folkeparti. 

Hvordan en ny og forbedret version af den daværende sportsliste helt konkret skal se ud, har regeringen dog ikke nogen model for endnu.

Alligevel er der allerede delte meninger om kulturministerens udmelding. En sådan aftale kan nemlig risikere at drive priserne på sportsrettigheder helt i vejret og virke mod hensigten. Det hænger sammen med, at prisen alt andet lige vil kunne stige, hvis sælgeren af rettighederne ved, at køberen skal slå til.

Sådan lyder det blandt andet fra Venstres medieordfører, Jan E. Jørgensen, der i udgangspunktet ellers er enig i præmissen om at sikre sport til flere danskere.

- Men der var en grund til, at den blev afskaffet, og den var, at den ikke virkede efter hensigten. Faktisk tværtimod. Listen risikerer simpelthen at få priserne til at stige, så den virker mod sin hensigt, siger han til TV 2.

TV 2 er åben og positiv, men også skeptisk i forhold til realismen i en sportsliste

Frederik Lauesen, sportschef på TV 2

En detailstyring af tv-markedet

Spørger man Det Konservative Folkeparti, er forslaget et udtryk for "en detailregulering af det danske tv-marked", som er helt forkert. Desuden ser markedet allerede markant anderledes ud nu, end det gjorde, da sportslisten sidst var en realitet – blandt andet fordi vi streamer som aldrig før.

Det siger partiets medieordfører, Birgitte Bergman, til TV 2:

- Sportslisten viste sig ikke at have den ønskede effekt i sin tid. Tv-markedet har ændret sig dramatisk, og udbuddet er stort. Derfor er jeg faktisk meget skeptisk omkring ministerens udmelding.

Der skal derfor noget "meget, meget godt på bordet" fra kulturministerens side, hvis Det Konservative Folkeparti skal kunne se idéen i en ny version af listen, understreger Birgitte Bergman.

Ellers risikerer danskerne at sidde tilbage med "bristede forventninger", når det måske alligevel ikke lykkedes at gøre de store sportsbegivenheder tilgængelige for alle, lyder det.

"Et bureaukratisk monster"

Også uden for Christiansborg bliver kulturministerens udmelding med det samme mødt med skepsis.

Hos TV 2 udtaler sportschef Frederik Lauesen, at det er positivt med en målsætning om at lade sport nå ud til så mange danskere som muligt gennem DR og TV 2.

Alligevel vækker ministerens udmelding allerede bekymring, fordi priserne på tv-rettigheder ofte fastsættes af internationale aktører til skyhøje priser, som TV 2 ikke kan betale:

- TV 2 er åben og positiv, men også skeptisk i forhold til realismen i en sportsliste. Der er mange udfordringer, primært om prissætning, som altid har gjort det vanskeligt at få en sportsliste til at fungere, lyder det.

Dansk Idrætsforbund, der også tidligere har argumenteret for, at sportslisten var "et bureaukratisk system", er heller ikke synderligt begejstrede for en genindførelse.

Den holdning holder forbundet fortsat fast i. Tirsdag udtaler direktør Morten Mølholm nemlig til DR, at man i sin tid skabte "et bureaukratisk monster", der ingen effekt havde.

En god måde at sætte en stopklods

Kulturministeren anerkender da også, at der er udfordringer ved den gamle liste, der skal kigges på. Derfor agter hun også at tage diskussionen om de høje priser på sport op i EU-regi.

Men det ændrer ikke ved, at sport helt generelt er blevet for dyrt, lyder det fra Ane Halsboe-Jørgensen.

Det handler om at vinde sportens sjæl tilbage

Søren Søndergaard, medieordfører i Enhedslisten

Og netop det får ministeren medhold i, særligt hos regeringens støttepartier. Fra Enhedslistens side er man derfor stærkt tilfredse med, at ministeren nu tager hul på "den kulturkamp", der må og skal tages med sport i en international sammenhæng.

Sådan lyder det fra partiets medieordfører, Søren Søndergaard, som understreger, at problemet med den oprindelige sportsliste har været, at priserne kan sættes alt for højt:

- Det her handler om at vinde sportens sjæl tilbage, for de internationale giganter kan, som det er nu, sætte priserne så højt, at hverken DR eller TV 2 har råd til at købe rettighederne, siger han til TV 2.

Enhedslisten håber derfor, at en ny version af sportslisten kan laves sådan, at fodbold ikke bare er én stor forretning, men en sport, der kan samle os:

- Jeg har da heller aldrig hørt, at TV 2 skal betale for at deltage ved kronprinsens bryllup eller for at sende fra Folketinget. For mig er det på linje med det.

Også SF mener, at en genindførelse af sportslisten er en god ide, fortæller medieordfører Charlotte Broman Mølbæk.

Hun anerkender, at der ligger et stort stykke politisk arbejde i at lave en model, der tager højde for økonomien og tv-stationernes budgetter.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra kulturministeren, men det har ikke været muligt.