Politik

Minkkommissionen skal undersøge politiets actioncard

Da minkkommissionen blev nedsat var politikerne opmærksomme på ikke at lade den gabe over for mange spørgsmål.

Granskningsudvalget vil nu medtage politiets actioncards i minkkommissionens arbejde.

Det bekræfter formand for granskningsudvalget Karsten Lauritzen til TV 2.

- Der er enighed blandt alle partier om at udvide kommissoriet i Minkkommissionen, der nu skal se på actioncard for at få vendt hver en sten, siger Karsten Lauritzen uddybende til DR.

Granskningsudvalget er et underudvalg til Udvalget for Forretningsordenen, der formelt skal træffe beslutningen om at udvide kommissoriet.

Aflivningen af samtlige danske mink i november sidste år vakte stor opsigt herhjemme, og politiets rolle i sagen er derfor blevet undersøgt.

En advokatundersøgelse har slået fast, at hverken den øverste eller næstøverste ledelse i ordensmagten instruerede nogen i at udarbejde de såkaldte actioncards.

Med disse var Rigspolitiets medarbejdere instrueret i, hvad de konkret skulle sige under telefonsamtaler med minkavlerne i forhold til aflivningen af deres dyr.

En undersøgelse har dog siden slået fast, at Rigspolitiets brug af actioncards både var urigtigt og vildledende.

Afgrænsning ville kræve selvdisciplin

Minkkommissionen er første eksempel på en ny parlamentarisk kontrol, der blev vedtaget i april 2021 kaldet granskningskommission.

Meningen med det nye værktøj er, at de kan arbejde hurtigere og billigere end undersøgelseskommissioner, idet en granskningskommission forudsættes at kunne være færdig med sit arbejde inden for 12 måneder.

Derfor var partierne også opmærksomme på ikke at lade minkkommissionen gabe over for mange spørgsmål, da minkkommissionen blev nedsat.

Her var opdraget udelukkende at undersøge forløbet op til pressemødet 4. november 2020, hvor statsminister Mette Frederiksen beordrede alle mink aflivet.

Justitsminister Nick Hækkerup sagde ved nedsætningen af kommissionen, at den succes i høj grad ville afhænge af politikernes evne til at afgrænse deres kommissiorier, så det bliver muligt at færdiggøre arbejdet på et år.

- Det kræver betydelig selvdisciplin af dem, som skal formulere kommissoriet, at sikre, at det kommer til at lykkes, sagde han til Altinget.

Alligevel udvides kommissoriet nu til også at skulle undersøge politiets brug af actioncards.