Politik

Flertal på Københavns Rådhus er enige: Formænd skal nu hedde forpersoner

TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

Det er ren symbolpolitik og misbrug af tid og kræfter, mener gruppenæstformand i Det Konservative Folkeparti.

Et anfald af migræne var torsdag aften medvirkende til, at formænd i Københavns Kommunes forvaltninger fremover vil blive tituleret "forpersoner".

Det står klart oven på et usædvanligt forløb, der endte med, at 26 stemte for, mens 25 var imod det politiske forslag fra Alternativet om at ændre titlerne i forvaltningerne.

Heidi Wang, medlem af borgerrepræsentationen fra Venstre, fik nemlig kort inden afstemningen ondt i hovedet. Det betød, at hun for en periode forlod forhandlingerne. Da hun vendte tilbage, var forslaget stemt igennem:

- Jeg havde migræne under hele mødet, og da debatten trak ud, blev jeg nødt til at gå på toilettet for at få lidt ro. Jeg troede ikke, de var kommet til afstemning endnu, siger hun til TV 2 LORRY.

Uden Wangs nej til forslaget blev det imidlertid vedtaget. Til stor ærgrelse for Venstres gruppeformand - og nu gruppeperson - Jens Kristian Lütkens frustration:

- Det er en irriterende situation for alle parter. Men sådan er vilkårene i kommunalpolitik. Her går man til afstemning, også selvom der er en, der har det dårligt, siger han.

Forslagsstiller fra Alternativet Troels Christian Jakobsen var også overrasket over, at se sit forslag blive stemt igennem, men nøjedes efterfølgende med at forholde sig til resultatet.

- Som mennesker er vi nogle værre vanedyr, der kan klamre os til selv en dårlig ide. Men jeg synes jo selv, det er en no brainer, at vi ikke skal kalde kvinder for mænd, siger han.

Symbolpolitik og spild af ressourcer

Troels Christian Jakobsen siger selv, at vedtagelsen blot er ”et lille skridt på en meget lang rejse” i ligestillingens navn. Men alligevel kan det ifølge politikeren have stor betydning, hvis ordet formand bliver et fortidslevn.

- For os er der ingen tvivl om, at sproget har magt. Hvis det bliver mere udbredt at sige forperson i stedet for formand, vil vi alle blive mere åbne for, at ikke kun mænd varetager den post, siger han.

Men som stemmeudfaldet og Venstres ærgrelse indikerer, er meningerne delte. Det viser sig også på sociale medier, hvor det blandt andet spørges, om København Kommune mon ikke skulle bruge sine ressourcer bedre.

Den holdning bakkes op af Helle Bonnesen, der er medlem af borgerrepræsentationen og gruppenæstformand i Det Konservative Folkeparti.

- Det er ren symbolpolitik og misbrug af kommunens tid og kræfter, siger hun.

Vil hellere være formand end forperson

Hun foreslår, at musklerne i stedet bruges på ”handlingsorienterede” projekter frem for symbolske. Eksempelvis bedre seksualundervisning i skolerne.

- Jeg synes, vi er på vej et sted hen, hvor man tilgodeser nogen uden at tænke på, hvem man ellers rammer. Der er mange folk, der er glade for at være mand og kvinde, og som er glade for det sprog, vi bruger, siger hun.

Hvordan kan det påvirke glæden over at være mand eller kvinde, at man ændrer ordet formand til forperson?

- Jamen, personligt vil jeg hellere være formand end forperson. I mit parti skulle jeg i givet fald være gruppefornæstperson. Det, synes jeg, er akavet og utidig indblanding, siger hun.

Pølseperson på vej?

Ifølge Helle Bonnesen bør vi passe på med at "pille ved vores sprogarv og kultur". For skal vi så også kalde en landmand for landperson eller en pølsemand for pølseperson, spørger hun.

Og netop den argumentation er ikke ny for Troels Christian Jakobsen. Han henviser til, at det ikke er en opgave, Københavns Kommune kan tage på sig.

- Men på den lange bane bør der blive kigget på alle de ord, der slutter på mand, siger han.

Processen er nu, at økonomiforvaltningen i samarbejde med relevante forvaltninger arbejder på, hvordan det praktisk og inden for lovens rammer skal foregå, at der ikke længere er formænd i Københavns Kommune. Herunder skal det også kortlægges, hvad det kommer til at koste.

Derfor er det heller endnu ikke til at sige, hvad ændringen konkret vil indebære, fortæller Troels Christian Jakobsen. Som muligheder nævner han dog udskiftninger af titler på døre, i mails og i forskellige dokumenter. Derudover skal der til en generalforsamling ikke længere stemmes om en formand, lyder det.

- Men hele implementeringen er der ingen, der præcis ved noget om endnu. Vi ved heller ikke, hvad prisen er, men vi formoder ikke, at det bliver vanvittigt dyrt, siger Troels Christian Jakobsen.