Coronavirus

Alle danskere vil blive tilbudt et tredje stik med coronavaccine

Personer over 65 år indkaldes som de første til tredje vaccinestik.

Danskerne kan godt gøre sig klar til at smøge ærmerne op.

Hele befolkningen inviteres til at få et tredje stik med coronavaccine for at styrke immunforsvaret.

I første omgang bliver det personer i aldersgruppen 65-84 år samt sundheds- og ældrepersonale, der indkaldes.

Det meddeler sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

- Vi har nu en plan for udrulningen af det tredje vaccinestik. Danskerne inviteres seks måneder og 14 dage efter, at de har fået andet stik. Vi vil de kommende måneder vaccinere halvanden million borgere med det tredje stik, siger han.

Revaccinationen skal styrke vaccinens effekt, der falder over tid. Det er sundhedsmyndighederne, der har vurderet, at seks måneder og 14 dage er det ideelle interval mellem andet og tredje stik.

Indkaldelsen af personer over 65 år sker efter at plejehjemsbeboere, danskere over 84 og folk med meget svækket immunforsvar allerede har modtaget invitation om at lægge overarm til et tredje booster-stik.

Ligeledes er de knap 50.000 danskere, som har fået enkeltdosisvaccinen fra Johnson & Johnson gennem den frivillige tilvalgsordning, også blevet indkaldt til et ekstra stik tidligere.

Det er endnu uklart, hvornår personer under 65 år, der ikke arbejder i sundheds- og ældresektoren, indkaldes til et tredje stik.

Hvad er afgørende for timing af et eventuelt tredje stik?

  • Tid: Viden fra studier og kliniske forsøg finder tegn på, at antistofniveauet efter vaccination mod covid-19 falder over tid, men det er endnu uafklaret, præcis hvilket niveau af antistoffer der giver beskyttelse mod covid-19.
  • Alder: Immunrespons efter vaccination afhænger af alder. Det svageste og kortest varende immunrespons generelt ses hos de allerældste, mens børn og unge generelt har et mere effektivt immunrespons
  • Personer med udvalgte sygdomme og tilstande: Personer med nogle sygdomme og tilstande kan have et utilstrækkeligt immunrespons efter første vaccination mod covid-19. Nogle af disse personer vil samtidig have en øget risiko for et alvorligt forløb, hvis de bliver syge med covid-19.
  • Virusvarianter og mutationer: Nye virusvarianter kan give anledning til øget smittespredning, øget sygdom og død, nedsat følsomhed over for antistoffer og nedsat effektivitet af vaccinerne.

Kilde: Notat, SST

- Vi skal forberede os på at alt kan ske

Ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke vil et tredje stik være afgørende for at holde smitten nede.

Han kan endnu ikke udelukke, at et fjerde boostervaccinestik kan blive relevant 6 måneder og 14 dage efter tredje stik.

- Vi planlægger ikke efter et fjerde, femte og sjette stik, men vi er forberedte på, at alt kan ske. Også på ting, der virker lidt usandsynligt. Skulle der være behov for noget yderligere, så er vi klar til det, siger Heunicke.

Vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst tilføjer, at timingen i revaccination er afgørende.

- Vi vil gerne begynde revaccination, før folk bliver alvorligt syge med covid-19 og samtidig sikre, at revaccination sker på et velunderbygget, vidensbaseret grundlag.

Opbakning til tredje stik

En Megafon-måling fra 1. oktober foretaget for TV 2 viste, at der er bred opbakning til et tredje stik.

84 procent af de 1.029 adspurgte vaccinerede personer, ville sige ja tak til et tredje stik, mens otte procent svarede nej. Syv procent var i tvivl.

Dermed ligger tilslutningen til tredje vaccinedosis på nogenlunde samme niveau, som den har været til de to første stik, som indtil videre 86 procent af de danske voksne har fået.

Flere end 700 smittede to dage i træk

Udmeldingen om et tredje stik kommer, efter at antallet af coronasmittede har været stigende.

Torsdag blev der for anden dag i streg registreret flere end 700 smittede.

Tendensen med et stigende antal smittetilfælde har næsten ikke rykket ved antallet af personer indlagt med corona, som har været nogenlunde stabilt de seneste uger.

Antallet af coronapatienter er på 90.