Regeringen vil bygge almene boliger på Christiania
Boligminister Kaare Dybvad har netop præsenteret et boligudspil, der skal give 22.000 nye almene boliger og 4000 studieboliger i landets største byer.
Regeringen har kig på kontroversielle byggegrunde i bestræbelserne på at skabe mere diversitet i landets store byer.
Det fremgår af det boligudspil, som netop er blevet offentliggjort.
Statsminister Mette Frederiksen (S) fastslog i sin tale til Folketingets åbning, at man vil opføre 22.000 nye almene boliger i landets store byer. Dertil kommer 4.000 nye studieboliger i hovedstaden og 2.900 billige boliger for socialt udsatte landet over.
For at det skal blive til virkelighed, har man ifølge udspillet blandt andet rettet blikket mod fristaden Christiania i København:
- Vi har foreslået, at der bliver bygget cirka 10.000 kvadratmeter alment bolig byggeri på Christiania, og det har der fra Christianiafonden i udgangspunktet ikke været den store modstand imod. Vi synes, det er helt naturligt, at christianitterne også får glæde af almene boliger, siger boligminister Kaare Dyb Bek (S) i forbindelse med præsentationen af boligudspillet.
Billige boliger
Foruden Christiania ser regeringen også muligheder omkring Skjolds Plads på Nørrebro, Bispebjerg, Nordhavn, Lynetteholmen, Surefabriksgrunden, Ørestad Syd, Sydhavn, Ny Ellebjerg, Frederiksberg Boligfond samt Charlottenlund nord for København.
De 22.000 almene boliger skal være i størrelsesorden 80-90 kvadratmeter og koste i omegnen af 8.000 kroner, således at det bliver boliger, som også familier med mellem- og lavindkomster kan betale.
- Adgangsbilletten til at kunne bosætte sig i København eller på Frederiksberg er blevet for dyr for de fleste. Danskere med mellem- og lavindkomster såsom politibetjenten, SOSU’en og pædagogen, der alle løser vigtige opgaver i velfærdssamfundet, kan have svært ved at bosætte sig i de store byer, fastslår regeringen i udspillet
Milliardfond
Med det løfte bevæger regeringen sig ned ad en sti, som flere før dem har slået sig gevaldigt på. Bedste eksempel er Ritt Bjerregaard (S), der som overborgmester i København kom for skade at love 5.000 boliger til 5.000 kroner. Et løfte, der ikke kunne indfries, fordi byggegrundspriserne i hovedstaden var for høje.
Samme udfordring satser den siddende socialdemokratiske regering på at overkomme ved etablere en fond med navnet 'Fonden for blandede byer'. Fonden skal have en startkapital på 10 milliarder, som man vil hente fra Nybyggerifonden, som beboere i almene boligafdelinger selv har indbetalt penge siden 1999.
Idéen med fonden er, at landets største byer gennem den kan søge tilskud til at holde kvadratmeterpriserne nede.
- Hvis vi vil skabe balance i hele Danmark, er vi nødt til også at skabe balance i vores store byer. Den balance tipper, når det er svært for almindelige mennesker at finde en bolig, og når nye boligområder er på vej til at udvikle sig til velhaverkvarterer, siger Kaare Dybvad Bek (S).
Økonomisk gevinst
Det er dog ikke kun gennem nybyg, at regeringen planlægger at skaffe de ekstraboliger. I udspillet ønsker den også at afsætte to milliarder kroner frem mod 2031, som kan understøtte ombygning eksempelvis hoteller eller andre egnede og centralt beliggende erhvervs- og udlejningsejendomme til almene boliger.
Endelig ser regeringen "et stort potentiale" for det, den kalder "fortætningsprojekter" i allerede eksisterende almene boligområder. Af udspillet fremgår det, at man med en pulje på 287 millioner kroner frem mod 2031 vil gøre det økonomisk attraktivt for nuværende almene beboere at bygge nye almene boliger i eksisterende afdelinger.
Der bor i dag cirka en million danskere i almene boliger.
Herunder kan du se en oversigt over et udsnit af regeringens tiltag i det nye boligudspil: