Støjberg for Rigsretten

Centralt vidne i rigsretssagen udfordrer Støjberg: - Det absolut mest alvorlige angreb

Anklagerne fik lige det, de havde brug for, siger politisk analytiker efter tirsdagens afhøring i rigsretten.

Tirsdag fortsatte afhøringerne i den historiske rigsretssag, der lige nu udspiller sig med Inger Støjberg i hovedrollen.

Den tidligere udlændinge- og integrationsminister bliver i rigsretten tiltalt for at have overtrådt ministeransvarlighedsloven i 2016, da hun udsendte en ulovlig instruks om at adskille alle asylpar, hvoraf den ene var mindreårig.

Det står i modsætning til, hvad Inger Støjberg og hendes forsvarer selv har sagt

Peter Lautrup-Larsen, politisk analytiker på TV 2

Og det var et helt centralt vidne, der var den næste på afhøringsrækken, nemlig den daværende kontorchef i ministeriet Jesper Gori.

Et vidne, der ligger inde med det "absolut mest alvorlige angreb" på Inger Støjbergs eget forsvar i sagen, mener TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen, der følger rigsretssagen.

Lige det, anklagerne havde brug for

Jesper Gori kaldte i rigsretten det omdiskuterede ministernotat i sagen for "dødt og borte" og uden betydning, efter Inger Støjberg havde godkendt det formelt 9. februar 2016.

Af notatet fremgik det blandt andet, at der i særlige tilfælde skal foretages en individuel vurdering af asylparrene, der gør, at man holder sig inden for loven.

Og det er ikke første gang, han har udtalt sig sådan om notatet. Sådan lød det også fra ham, da han sidste år blev afhørt af Instrukskommissionen.

Men for anklagerne var det særdeles afgørende, at Jesper Gori gentog den udmelding tirsdag i rigsretten, fortæller Peter Lautrup-Larsen:

- Det var lige det, de havde brug for. De havde brug for at få cementeret, at ministernotatet havde mistet sin betydning, siger han og fortsætter:

- Det står i modsætning til, hvad Inger Støjberg og hendes forsvarer selv har sagt om det, de kalder hendes nøglebevis nummer et.

Forud for Støjbergs godkendelse af notatet i et internt journalsystem, F2, havde Jesper Gori nemlig ved et møde fået den opfattelse, at Inger Støjberg udelukkende ville have en adskillelsesordning, der ikke efterlod nogen undtagelser, når det kom til asylpar med en mindreårig.

Godkendelsen havde altså ifølge ham mistet sin betydning på det tidspunkt. Men ifølge den tidligere minister selv var godkendelsen et bevis på, at hun var indforstået med, at ordningen måtte ske med undtagelser, der tog hensyn til blandt andet internationale konventioner og dermed var lovlig.

Forsvarerne vil bore videre

Inger Støjberg selv er langtfra enig med Jesper Goris udlægning af notatspørgsmålet. Hun mener, at godkendelsen viser, at reglerne blev fulgt.

Det fortæller hun, da TV 2 mødte hende efter tirsdagens retsmøde.

- Han (Jesper Gori, red.) er jo heller ikke i tvivl om, at der bliver administreret efter reglerne hele vejen igennem, og det synes jeg sådan set også, han understreger, siger hun og fortsætter:

- Det står bare i modstrid til, hvad en række andre vidner, herunder også mig selv, har sagt.

Ved retsmødet fortalte Jesper Gori desuden, at det først var året senere, i 2017, at han blev klar over, at den daværende minister havde godkendt notatet i det interne system. Noget, der ifølge Peter Lautrup-Larsen vil blive fulgt skarpt op på i morgen onsdag, hvor afhøringerne af det centrale vidne fortsætter:

- Godkendelsen har han ikke lige været inde at tjekke. Og det tror jeg, at forsvarerne vil bore i. De vil sige: Jamen, kan der ikke have været to virkelighedsopfattelser? Din og så Inger Støjbergs?

Ifølge analytikeren vil forsvarerne formentlig bore i, om det virkelig var Inger Støjberg, der greb ind og ville skille alle par fra hinanden. Eller om det i virkeligheden bare var et politisk signal, Støjberg ville sende med sin famøse pressemeddelelse, mens hun havde opfattelsen af, at det godkendte notat gjaldt i kulissen?

Afhøringerne af Jesper Gori fortsætter onsdag, og de resterende retsmøder i sagen forventes at vare frem til årets udgang.