Politik

Mette Frederiksen udspurgt om klimakamp på CNN

Statsministeren svarede på en række spørgsmål fra CNN's Christiane Amanpour om især klimakamp og udlændinge.

Statsminister Mette Frederiksen (S) gav mandag et længere interview til den amerikanske tv-station CNN under sit officielle besøg i Indien.

Statsministeren svarede på en række spørgsmål fra CNN's Christiane Amanpour om navnlig klimakampen.

Til de første spørgsmål om, hvorvidt krisen mellem Kina og Taiwan vanskeliggør forberedelserne til det kommende klimatopmøde - COP26 - i Glasgow, svarede statsministeren:

- Det har afgørende betydning, at alle nu har fokus på klimaet. Der er en lang række vigtige spørgsmål, der må vente. Klimatopmødet og dets resultater må have forrang. Klimaet er vores vigtigste og største udfordring, og vi må koncentrere os om det.

Spurgt ind til Indiens indsats

Amanpour, der interviewede statsministeren via video fra CNN's studier i USA, spurgte om Mette Frederiksens vurdering af Indiens indsats i klimakampen.

Hun gav udtryk for, at Indiens regering har en "indsigtsfuld og grøn tankegang", og at der er et godt bilateralt partnerskab, hvor Danmark kan byde ind med nye, grønne teknologier og teknisk kunnen.

- Det vil kunne gøre en stor forskel for Indiens udvikling.

Mette Frederiksen uddybede, at alle lande er i en vanskelig situation og har forskellige udgangspunkter.

- Det er vigtigt at forstå og respektere dette. Men det afgørende er, at vi ikke har ikke noget valg. Alle ved, at vi må handle hurtigt nu og sikre en grøn omstilling.

- Det europæiske asylsystem virker ikke

I CNN-interviewet blev der sluttet af med et spørgsmål om den danske udlændingepolitik. Amanpour sagde, at Danmark har vakt opsigt med en hård linje i udlændingepolitikken, og hun spurgte om, hvorvidt statsministeren frygter, at velfærdsstaten kan blive undergravet og humanitære hensyn tilsidesat.

- Lad os være ærlige og erkende, at det europæiske asylsystem ikke fungerer. Det er kun de stærke og dem med penge, der i dag når til Europa, og mange af dem er ikke asylansøgere. Det er hovedsageligt menneskesmuglere, der får noget ud af denne udvikling.

- Europa vil efter min mening kunne hjælpe langt flere mennesker i deres nærområder i stedet for at se på, at så mange kommer hele vejen til Europa for blot at at blive sendt tilbage, svarede Mette Fredriksen.

Hun afslutter sit officielle besøg i Indien tirsdag.