Politik

Claus Hjort giver Løkke og Støjberg skylden for partikrise: - De har erklæret krig

Nu har Venstre lagt de personlige stridigheder bag sig, lyder det fra Claus Hjort Frederiksen.

Lars Løkke Rasmussen og Inger Støjberg har erklæret Venstre krig.

Sådan lyder det fra Venstre-veteran Claus Hjort Frederiksen, som kalder det for hovedårsagen til Venstres massive tilbagegang i meningsmålingerne.

- Vi er samspilsramte på en svær måde. Og det har selvfølgelig sat sig sine spor, siger han.

Meldingen kommer i forbindelse med partiets landsmøde, hvor omtrent 1500 medlemmer lørdag og søndag er samlet i Boxen i Herning.

Trods krigserklæringen fra både Løkke og Støjberg er Venstre villig til at bygge broer, må man forstå på den tidligere minister. Det gælder både, hvis Løkke skulle blive valgt til Folketinget som formand for Moderaterne. Og hvis Støjberg skulle vælge at melde sig ind i Dansk Folkeparti, siger han.

Lyn-analyse

Claus Hjort Frederiksen er nestor i Venstre og har været en form for politisk surrogat for Lars Løkke Rasmussen. Det var ham, der som finansminister holdt sammen på tingene i Lars Løkkes regering og senere var den tætteste rådgiver for Lars Løkke Rasmussen. At han åbent går ud og siger, at der er erklæret krig, er meget, meget voldsomt. 

Støjberg kalder udmelding "mærkelig"

Løsgænger Inger Støjberg undrer sig over Claus Hjort Frederiksens udtalelser, som hun kalder "mærkelige".

- Jeg har altid set meget op til ham, og vi har arbejdet meget tæt sammen om den værdipolitiske dagsorden for eksempel at føre en stram udlændingepolitik. Jeg så os som et fælles bolværk mod de kræfter i Venstre, som ønskede en slappere linje, siger hun.

Hun tilføjer, at den rigsretssag, hun står midt i, er "så stor og historisk en begivenhed, at jeg overhovedet ikke beskæftiger mig med Venstres interne skærmydsler".

Et "rimeligt fodslag"

Ifølge Claus Hjort Frederiksen er den interne partikrise ikke helt så stor, som nogle måtte tro.

Faktisk mener han, at der nu er kommet et "rimeligt fodslag" i det gamle landmandsparti.

- Vi har mange gange talt om, hvor forfærdeligt det er, og hvor mange der river hovedet af hinanden, siger Claus Hjort Frederiksen til TV 2 og tilføjer:

- Men vi har lagt stridighederne af mere personmæssig karakter bag os. Nu skal vi sørge for, at blå blok ved valget kan sandsynliggøre, at vi kan samarbejde.

Ingen krise i Ellemanns tale

Omdrejningspunktet for formandstalen lørdag var ikke partiets krise, men et ønske om mere frihed. Et ord, der gik igen intet mindre end 49 gange i partiformand Jakob Ellemann-Jensens (V) tale.

Samtidig benyttede han lejligheden til at takke sin far for den frihedskamp, han var en del af som udenrigsminister i perioden 1982 til 1993.

Venstre-formanden ville dog hverken tale om Støjbergs exit eller Løkkes nye partiprojekt.

Heller ikke den tidligere formand Anders Fogh Rasmussen brugte sin taletid søndag på at tale om de to, som altså ifølge Claus Hjort Frederiksen har erklæret partiet krig. Han kritiserede til gengæld statsminister Mette Frederiksen (S) for at være den rødeste statsminister siden halvfjerdserne.

Ved den seneste Megafon-måling lavet for TV 2 i slutningen af september, blev Venstre målt til 12,6 procent af stemmerne. Ved valget i 2019 fik partiet 23,4 procent.