Politik

Brostrøm sendte kraftig advarsel dagen inden, Mette Frederiksen beordrede mink slået ned

Direktøren var meget bekymret for smitteudbruddet blandt mink herhjemme. Men han afviste at have drøftet hjemmel til aflivning af dyrene.

Søren Brostrøms rolle i håndteringen af aflivningen af samtlige mink i Danmark var det centrale emne på andendagen i Minkkommissionen.

Sundhedsstyrelsens direktør lagde stor vægt på, at han ikke ville blande sig i spørgsmålet om aflivning af samtlige mink herhjemme.

Det var alene et spørgsmål for Fødevaremyndighederne, lød det fra Søren Brostrøm i Retten på Frederiksberg, hvor afhøringen fandt sted.

Cirka en uge efter, at der var konstateret smitte blandt mink i Danmark, gjorde Sundhedsstyrelsens direktør sin holdning klar i en sms fra 17. juni til sin vicedirektør.

- Vi skal fra SST (Sundhedsstyrelsen, red.) ikke sige, at minkene skal slås ned, det skal FVST (Fødevarestyrelsen, red.) beslutte, skrev han.

Det skyldtes, at mink ikke var en kernekompetence for Sundhedsstyrelsen, men at dyrene i stedet hørte under det veterinære område.

Meget bekymret direktør

Under fredagens retsmøde blev Søren Brostrøm direkte spurgt til, om han spillede en rolle omkring lovhjemlen til at slå alle mink ned herhjemme.

- Nej, lød det korte svar fra direktøren.

Søren Brostrøm forklarede, at han derimod interesserede sig meget for smitten blandt mink, og hvordan den bredte sig.

I efteråret 2020 spredte coronasmitten sig hurtigt fra mink til mennesker. Direktøren var derfor meget bekymret for smitteudbruddet, for minkene blev hurtigere smittet, end de rent praktisk kunne slås ned, lød det.

Derfor mente Søren Brostrøm, det var det rigtige at aflive mink - primært fordi der var risiko for, at minksmitten kunne brede sig til mennesker.

Det var ufuldstændige data

Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen

Ubrugelige data

Et andet afgørende emne under fredagens afhøring var de data, der var tilgængelig omkring minkmutationen cluster 5.

Mutationen blev af Statens Serum Institut (SSI) mistænkt for at kunne true effekten af fremtidige coronavacciner, men de videnskabelige data kunne slet ikke bruges, lød det fra Søren Brostrøm.

Det gjorde han klart på et møde 3. november med Per Okkels, der var departementschef i Sundhedsministeriet, og SSI's faglige direktør, Kåre Mølbak.

- På det møde advarer jeg kraftigt mod, at man bruger de data, og lægger det til grund for den nye risikovurdering. Det ændrer ikke væsentligt på risikovurderingen. Det var ufuldstændige data, sagde Brostrøm.

Men dagen efter stod statsminister Mette Frederiksen (S) frem på et pressemøde og proklamerede, at samtlige mink herhjemme skulle slås ihjel.

- Vi vil som regering gøre alt, hvad vi kan for at sikre, at den muterede smitte den bliver inddæmmet, og at den ikke spreder sig yderligere. Det kræver resolut handling. For det første er det nødvendigt at aflive alle mink i Danmark, sagde hun dengang.

Vurdering senest til april

Minkkommissionen har til hensigt at undersøge og redegøre for både myndigheders og ministres handlinger og involvering i forbindelse med beslutningen om at aflive alle mink i Danmark.

En beslutning der viste sig ikke at være var lovhjemmel til.

Minkkommissionens tre medlemmer skal senest i april 2022 have en vurdering klar af sagen.

Afhøringerne strækker sig indtil 9. december i år, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) er sidste vidne på listen.