Politik

Her er seks højdepunkter fra Folketingets åbningsdebat

Politikerne var torsdag samlet til den sædvanlige maratondebat, hvor et Yahya Hassen-digt og en 'konfirmationstale' fra Alex Vanopslagh kom i fokus.

Torsdag var der vanen tro åbningsdebat i Folketinget.

Det første ord blev sagt fra talerstolen klokken 9, og sidenhen debatterede de danske folketingspolitikere på livet løs til langt over midnat.

Store dele af debatten tog udgangspunkt i den åbningstale, som statsminister Mette Frederiksen (S) holdt tirsdag.

Sagen om de evakuerede kvinder og børn fra Syrien fyldte meget under debatten, mens emner som klima, ligestilling og velfærd også stod højt på dagsordenen.

TV 2 har her samlet seks nedslagspunkter, som også løb med opmærksomheden i åbningsdebatten.

Skipper og baby sendt ud af Folketingssalen

Enhedslistens Pernille Skipper blev under åbningsdebatten ved middagstid bedt om at forlade Folketingssalen med sin baby, mens Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard sad i formandsstolen.

Pernille Skipper fik overrakt en besked fra Pia Kjærsgaard i form af to gule post-it-sedler, og derefter valgte den tidligere politiske leder for Enhedslisten at forlade salen.

Men da socialdemokraten Henrik Dam Kristensen tidligere på formiddagen styrede debatten fra formandsstolen, fik Pernille Skipper lov til at stå med sin to måneder gamle baby på armen.

Det er ikke første gang, at Pia Kjærsgaard er involveret i en lignende sag.

I 2019 skete det samme for de konservatives Mette Abildgaard, da hun havde sin baby med i Folketingssalen.

Pernille Vermund læste Yahya Hassan-digt

Pernille Vermund læser til Folketingets åbningsdebat et uddrag af den afdøde digter Yahya Hassans digt 'Barndom'.

Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, overraskede salens politikere ved at læse et uddrag fra den afdøde digter Yahya Hassans digt 'Barndom' fra 2013.

Digtet omhandler blandt andet ikke-vestlige indvandrere og børneopdragelse. Et emne, der ifølge Vermund "gør hende vred".

- Fem børn på række og en far med en kølle, flergræderi og en pøl af pis. Vi stikker skiftevis en hånd frem for forudsigelighedens skyld. Den der lyd, når slagene rammer, reciterede Nye Borgerliges formand.

Fra talerstolen sagde Pernille Vermund, at Danmark stadig ikke har løst de problemer, som digteren skrev om.

- Danmark går ikke under på grund af klimaet, eller økonomiske kriser, lød det fra Nye Borgerliges formand, som mente, at den største trussel er, at den "islamiske voldskultur slår rod i vores samfund".

Alex Vanopslagh fik ros for 'konfirmationstale'

Alex Vanopslagh fokuserer på "et paradoks, han har grublet over længe. - Det er mistrivsel blandt børn og unge og folkeskolen, siger han.

En tale fra Alex Vanopslagh vakte også opsigt i folketingssalen.

Formanden for Liberal Alliance fokuserede for en gang skyld hverken på lavere skatter eller større frihed for den enkelte borger. Omdrejningspunktet var i stedet børn og unge og deres stigende mistrivsel i folkeskolen i form af stress og angst - et paradoks ifølge Vanopslagh.

Meget af den konkrete læring i skolerne er forsvundet og blevet erstattet af mere "flyvske" krav, mener formanden for Liberal Alliance.

- Folkeskolen er tømt for mening, sagde han og foreslog samtidig at skrotte skolereformen fra 2014.

Han opfordrede i stedet de unge til at "give den gas", dygtiggøre sig og sætte ambitiøse mål.

Alex Vanopslagh fik efterfølgende ros fra både blå og rød blok for sit valg af ord - blandt andet fra Venstres Kenneth Mikkelsen.

- Det er en konfirmationstale, jeg ville ønske, at jeg havde holdt, og en tale, jeg tror, at vi alle sammen har brug for, lød det fra Venstre-manden.

Færing om delfindrab: En skelsættende dag

De mere end 1400 delfiner, der blev dræbt i en bygd på Færøerne i september, kom også i centrum under åbningsdebatten.

Både færøske Edmund Joensen fra Sambandsflokkurin og Sjúrður Skaale fra partiet Javnaðarflokkurin satte fokus på delfindrabene, der vakte stor international opmærksomhed og forargelse.

Førstnævnte kaldte 12. september for en skelsættende dag for Færøerne og lovede samtidig, at delfindrab ville blive taget alvorligt af Landsstyret.

- Prisen er simpelthen for høj, og vi må ikke risikere at miste hele vores vores livsgrundlag, lød det fra Edmund Joensen.

Tonen var anderledes kras fra Sjúrður Skaale mod de mange, der har kritiseret delfindrabene i bygden Skálafjord på Færøernes næststørste ø, Eysturoy.

Skytset var ikke mindst rettet mod danskere.

- De, der spiser bacon og flæsk, har ingen ret til at kritisere dem, der dræber delfiner, sagde Sjúrður Skaale.

Takkede for støtte efter verbalt overfald

Sikandar Siddique fra partiet Frie Grønne kom efter Folketingets åbning tirsdag i fokus, da han sammen med sine forældre blev udsat for et verbalt angreb.

Det tidligere medlem af Alternativet og hans forældre blev overfuset af en mand, som bar en t-shirt med teksten "Fuck islam", og de blev blandt andet opfordret til at "rejse hjem".

Sikandar Siddique satte derfor fokus på hændelsen, da han tog ordet på talerstolen.

- Det handler om racisme, og det handler om had, venner, sagde han.

Statsminister Mette Frederiksen har blandt andet udtrykt sin støtte til Sikandar Siddique og kaldt det "et helt uhørt racistisk angreb lige uden for Christiansborg". En støtte, som politikeren takkede for.

Sikandar Siddique bad konkret statsministeren om "at forpligte regeringen til at udarbejde en handlingsplan mod racisme og mod hadet".

Ingen havde spørgsmål til Lars Løkke

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen gik for første gang på talerstolen til en åbningsdebat som leder af Moderaterne.

- Det er første, og nok også den sidste gang, jeg deltager som partiløs, lød det fra Lars Løkke Rasmussen.

Han lagde i sin tale vægt på det skel, han mener, der er skabt mellem velfærd og skattelettelser. Om rød politik versus blå politik. Om det "gode og onde".

- Man bliver så træt. Eller det gør jeg i hvert fald, sagde han og udtrykte et håb om, at man kan fjerne de traditionelle stereotype modsætningsforhold.

- Den ene side af folketingssalen kan ikke have patent på respekt for ældre, et godt sundhedsvæsen og gode skoler. Penge alene gør det ikke, siger han.

Måske lidt uventet var der ikke nogen spørgsmål fra salen til Lars Løkke Rasmussen.

Det havde den tidligere statsminister efterfølgende denne kommentar til på Twitter: