Politik

Overfusning af politiker kan være strafbar, men manden bag tilråbene fortryder ikke

Politikeren Sikandar Siddique og hans familie blev mødt af tilråb på vej ud af Christiansborg. Ifølge ekspert kan episoden resultere i en dom.

Sikandar Siddique stopper op midt i sin sætning og retter sit fokus mod en person på pladsen foran Christiansborg.

- Åh nej. Nu har vi ham igen. Det er ham, siger folketingsmedlemmet.

Han har fået øje på en mand med pilotbriller, som sammen med Sikandar Siddique var hovedperson i en episode, der tirsdag både trak overskrifter og trendede på Twitter.

Her var manden med pilotbrillerne, Toke Lorenzen, mødt op foran Christiansborg på Folketingets åbningsdag for at demonstrere. På et tidspunkt gik Sikandar Siddique fra udgangen med sin far og mor for at finde en taxa, og de blev de mødt med tilråb fra demonstranten.

- Har du snart tænkt dig at rejse hjem? Så kan du jo tage dine forældre med, lød opfordringen til den 35-årige Sikandar Siddique, hvis forældre kom til Danmark fra Pakistan for mere end 40 år siden.

Bagefter fulgte Toke Lorenzen efter familien i flere minutter og råbte, at Sikandar Siddique skulle "pakke sit lort og pakke sin familie med", fordi "de ikke er velkomne her, og ikke havde fået nogen invitation til at være her."

Og tilråbene kan kan være strafbare, lyder det fra juraprofessor.

Fra bødestraf til fængsel

Sten Schaumburg-Müller, der er professor ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet, har set videoen fra episoden, og han er ikke i tvivl.

- Det er min klare vurdering, at der er tale om noget strafbart, siger han.

Sten Schaumburg-Müller peger særligt på paragraffen 119a, der omfatter at krænke nogens fred ved at chikanere dem, mens de udfører deres erhverv - det kan for eksempel være en folketingspolitiker. Sikandar Siddique har siddet i Folketinget siden 2017, først for Alternativet og senere som løsgænger.

Juraprofessoren understreger, at det er inden for lovens rammer at demonstrere og bruge sin ytringsfrihed til at udtrykke uenighed, men at optrinnet foran Christiansborgs trappe er omfattet af den strafbare paragraf.

- Det strafbare ligger, for mig at se, i, at man chikanerer, forfølger og råber aggressivt efter familien, siger Sten Schaumburg-Müller.

Strafferammen går fra en bøde til fængsel i to år, fortæller Sten Schaumburg-Müller. I sidste ende er det, understreger han, op til domstolene at vurdere, hvor på skalaen tirsdagens optrin ligger. Selv mener han dog ikke, det er i den hårde ende.

- Mit bud vil være en bødestørrelse, siger han.

Både Sikandar Siddique og hans forældre er blevet afhørt af politiet, som har åbnet en sag på episoden.

Paragraf 119a

Den, som krænker en af de i § 119 nævnte personers fred ved at kontakte, forfølge eller på anden måde chikanere den pågældende under udførelsen af tjenesten eller hvervet eller i anledning af samme, straffes med bøde eller fængsel indtil 2 år.

Kilde: elov.dk

Ophøjet sindsro

Manden, der råbte efter Sikandar Siddique og hans forældre, er ikke synderligt bekymret over paragraf 119a eller udsigten til en dom.

- Det tager jeg med ophøjet sindsro, siger Toke Lorenzen, der tidligere har været medlem af Stram Kurs, til TV 2.

Da han mødte op foran Christiansborg med bannere og en hvid T-shirt med teksten 'Fuck Islam', var han ikke klar over, at tilråbene kunne være strafbare.

Men svaret falder prompte, da han bliver spurgt, om han fortryder episoden:

- Nej.

Han tøver dog en anelse længere, da han bliver spurgt, om han ville gøre det igen.

- Det kommer nok lidt an på omstændighederne – altså man kan jo ikke rigtig gå rundt og begå lovbrud, hvis man vil tages seriøst i et eller andet omfang, siger Toke Lorenzen.

Hårdhudet hund

Tilbage på pladsen foran Christiansborg står Sikandar Siddique, og oplevelsen fra dagen forinden sidder stadig i ham.

- Jeg er en hård hund, men i går havde jeg ondt helt ind i kroppen, siger Sikandar Siddique.

Men skal man ikke kunne tåle, at der kommer nogen og siger grimme ting, fordi de er uenige i din politik?

- Jo, det kunne de netop gøre. Men at overfalde mine forældre verbalt, det er ikke i orden. For de har ikke valgt det her, siger Sikandar Siddique.