Politik

Kvinder og børn er på vej tilbage til Danmark - men det løser ikke problemet, siger ekspert

Det har været en vanskelig operation at hente de danske kvinder og børn hjem fra Syrien, men det var nu, det kunne lade sig gøre, vurderer ekspert.

Tre danske kvinder og 14 børn er nu blevet evakueret fra Syrien.

Det erfarer TV 2.

Kvinderne og deres børn har de seneste år været tilbageholdt af kurderne i det nordøstlige Syrien, da de er under mistanke for at være tilknyttet Islamisk Stat.

De rejste alle til Syrien i 2014, da terrorgruppen udråbte sit kalifat.

Tidligere onsdag oplyste udenrigsminister Jeppe Kofod (S), at evakueringen på daværende tidspunkt var nært forestående.

- Det er et kompliceret område at arbejde i. Der foregår både krigshandlinger, og så opererer Islamisk Stat også i området, lød det i den forbindelse fra Jeppe Kofod, som dog ikke ønskede at komme ind på, hvor langt de var med evakueringen.

Ifølge det tyske nyhedsbureau dpa landede kvinderne og deres børn kort efter midnat torsdag landet i lufthavnen i Frankfurt. Her var også otte kvinder med tysk statsborgerskab og 23 børn, som Tyskland henter hjem, om bord på flyet.

TV 2 erfarer

Denne artikel bygger på oplysninger fra anonyme kilder, da informationerne kun har været mulige at fremskaffe under betingelse af anonymitet.

Det har TV 2 accepteret, fordi TV 2 finder oplysningerne relevante for offentligheden.

Anholdes ved ankomst

Kvinderne blev allerede i sommer sigtet for terror og varetægtsfængslet in absentia. Derfor vil de blive anholdt og stillet for en dommer senest 24 timer efter deres ankomst, forklarer TV 2 korrespondent Benjamin Kürstein.

- Så snart de lander, vil de blive anholdt og sendt ud i de politikredse, der har ansvaret for sagerne, siger han.

Og det samme gør sig gældende for de 14 børn.

De vil blive placeret i forskellige kommuner, som på baggrund af en konkret vurdering af det enkelte barns behov vil tage stilling til, hvilken social indsats der skal iværksættes. Det fremgår af et svar sendt til Social- og Ældreudvalget i dag, onsdag.

Her skriver socialminister Astrid Krag (S), at hun - af "hensyn til beskyttelsen af børnene, herunder at sikre børnene så rolige og trygge rammer som muligt efter ankomsten" - ikke vil komme nærmere ind på, hvilke kommuner der er i spil.

Kvinderne kan være terrormål

Det har været en ekstrem vanskelig operation at hente de tre kvinder og 14 børn ud af de kurdisk kontrollerede lejre. Det forklarer Jacob Kaarsbo, der er udenrigs- og sikkerhedspolitisk kommentator og tidligere chefanalytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste.

- Det handler om storpolitik, og mit bedste bud er, at grunden til, at vi henter dem nu, er, fordi det var nu, det kunne lade sig gøre, siger han til TV 2.

Folk lever ifølge Jacob Kaarbo under kummerlige forhold i lejrene, hvor vejret om sommeren er ekstremt varmt og om vinteren iskoldt og fugtigt. Samtidigt er Islamisk Stat massivt til stede, og de har været opmærksomme på de danske kvinder.

- IS-sympatisører har været opmærksomme på, at de var på vej ud af lejren. Det har været fremme på flere fora. Så fra at være nogen, som de potentielt kunne bruge mod Vesten og Danmark, kan de nu alene for symbolikken være blevet til deciderede mål, siger Jacob Kaarsbo.

I forhold til de øvrige fire kvinder og fem børn, der fortsat er i de syriske lejre, så er det Jacob Kaarsbo overbevisning, at de kan udgøre en mindst lige så stor sikkerhedsrisiko, som de kvinder og børn, der nu er på vej til Danmark.

- Islamisk Stat vil forsøge at påvirke både kvinderne og børnene til at hade Vesten, og de vil gøre, hvad de kan, for at bruge dem i deres kamp. De udgør akkurat samme trussel, som dem, vi har hentet hjem, siger han.

Politisk kovending

Spørgsmålet om, hvorvidt kvinder og børn skulle hentes til Danmark eller ej, har været omdrejningspunkt for stor politisk debat.

For mens støttepartierne råbte på en evakuering, stod regeringen længe fast på, at det ikke kunne komme på tale. At kvinderne havde vendt Danmark ryggen ved at rejse til Syrien, og at de derfor ikke skulle hjælpes.

I maj fik piben dog en anden lyd. Nu ville regeringen pludselig gerne hente de tre kvinder, som fortsat er danske statsborgere, hjem sammen med deres i alt 14 børn.

- Regeringens holdning til fremmedkrigerne har ikke ændret sig. De er på alle måder uønskede i Danmark, men det er PET's vurdering, at det vil være mest hensigtsmæssigt at evakuere de tre kvinder med dansk statsborgerskab og deres børn. Det er en vurdering, regeringen handler på, fordi vi ønsker at passe på danskernes sikkerhed, sagde Nick Hækkerup dengang.

Foruden de tre kvinder og 14 børn, der i dag er blevet evakueret, er yderligere fire kvinder med dobbelt statsborgerskab i syriske lejre. De har alle fået frataget deres danske statsborgerskab.

Deres fem børn, der alle fortsat er danske statsborgere, fik muligheden for at blive evakueret. Men fordi de er mindreårige, krævede det, at kvinderne gav afkald på dem. Det ønskede mødrene ikke.

Frygter tvangsfjernelse

Da TV 2 i foråret talte med to af de i alt tre kvinder, der nu hentes til Danmark, lød det samstemmende, at de var glade, men at de frygtede, hvad der ville ske med deres børn, når de kom til Danmark.

- Det er bedre, at børnene bliver hos os. Hvis de bliver fjernet, vil de sikkert få dårlige tanker om Danmark og de danskere, der har besluttet det, lød det blandt andet fra den ene af kvinderne.

Foruden de tre kvinder og fem børn, der alle opholder sig i fangelejre, sidder en etnisk dansk mand fortsat fængslet i Syrien.

Da TV 2 mødte ham i slutningen af maj, gjorde han det klart, at han ikke har noget ønske om at vende tilbage til Danmark.