Politik

Aftale om arbejdskraft forventes på plads onsdag, erfarer TV 2

TV 2 har set et aftaleudkast med en række konkrete punkter. Blandt andet et forbud mod, at arbejdsgivere screener jobansøgere på baggrund af alder.

Arbejdsmarkedets parter forventes onsdag at præsentere en aftale, der skal sikre flere hænder på arbejdsmarkedet.

Det erfarer TV 2.

TV 2 har set et udkast til den nye trepartsaftale, der indeholder en række punkter. Det er dog ikke sikkert, at alle punkterne kommer med i den endelige aftale, da der er tale om et udkast.

  • Jobcentre og kommuner forpligtes til at gøre mere for at lave konkret matching mellem jobsøgende og virksomheder. Ingen ledige må gå fra en samtale, uden at de har fået at vide, hvor der er ledige job samt en opfordring til at søge det.
  • Jobcentre og a-kasser får penge til at lave aktiviteter for de studerende, der er tæt på at være færdige med deres uddannelse. Målet er, at nyuddannede kommer enten direkte i job eller hurtigere i job efter endt uddannelse.
  • Krav til jobparate kontanthjælpsmodtagere skærpes, så de efter mere end tre måneder i systemet skal søge og kunne tage et arbejde hvor som helst i Danmark, hvis jobbet passer med vedkommendes kvalifikationer.
  • Kommuner og a-kasser skal gøre en ekstra indsats for at fastholde seniorer på arbejdsmarkedet ved blandt andet at indføre et forbud mod, at arbejdsgivere må screene jobansøgere på baggrund af alder.

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Dansk Arbejdsgiverforening og Kommunernes Landsforening (KL) forhandler med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Parterne gik ind til forhandlinger klokken 07.30 her til morgen, og der er overvejende enighed ved forhandlingsbordet, fortæller TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn.

Arbejdsgiverne mener dog, at aftalen ikke er nok til at komme den "kæmpemæssige efterspørgsel på arbejdskraft i møde", siger kommentatoren.

Branche har "i den grad" brug for hænder

Særligt servicebranchen og byggefirmaer er udfordret af mangel på arbejdskraft.

Derfor er hotel-, turist- og restaurationsbranchens organisation Horesta meget tilfreds med udsigten til en aftale.

- Vi har i den grad brug for hænder. Vi har tomme borde og senge, og det er ikke, fordi der ikke er gæster til det, men fordi der mangler medarbejdere, siger Kristian Nørgaard, politisk konsulent i Horesta.

Han hilser "alle initiativer, der hjælper med at sikre arbejdskraft på både den korte og lange bane" velkommen.

Organisation glad for punkt om studerende

Også Camilla Gregersen, der er formand i DM, der repræsenterer 60.000 akademikere, er rigtig glad for særligt ét punkt i udkastet: Det, der handler om at afsætte midler til aktiviteter for de studerende.

- Jeg håber, at der fortsat kommer politisk fokus på det her område. Vi har så meget at vinde, fordi der er ikke noget, som de unge hellere vil end at bruge deres uddannelse, når de kommer ud på arbejdsmarkedet.

Hun peger på, at mange virksomheder ikke kender de studerende og derfor kommer til at søge personer med en snæver profil, og samtidig kender de studerende ikke landets virksomheder. Det kan sådan et initiativ forhåbentligt afhjælpe, siger hun.

Opfordringen fra organisationens side er dog, at de studerende søger inden for deres uddannelsesområde.

- Det er klart, at det giver den største samfundsgevinst, hvis de studerende bruger deres uddannelse, og de skal være lidt kreative med, hvad de kan bruge deres uddannelse til, siger Camilla Gregersen.

Aftalen forventes at falde på plads senere onsdag.